• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SAMGARR: to je dobrej podnět, ale myslim, že v mojí pumpičce obecně moc oleje neni a asi z ní žádnej moc nejde ven. Každopádně na chuti jsem fakt nic nepoznal a oka se na hladině taky netvořej
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    DYSTOPIK: A ten olej z pumpicky ti v kafi nevadi? :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    IGRACEK: hele to ani ne. Aeropress mám taky, ale používám v něm jiný kafe, jinak mletý.. Výsledek je úplně rozdílnej.
    Z tohohle teče kafe černý a silný, ale prostě neni přepálený
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    jako pocin slusnej!
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    DYSTOPIK: takze jsi mokka zkriplil na aeropress? :]
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    IGRACEK: jojo, trvá to několik vteřin.. Funguje to úplně stejně - prostě kafem proženeš vodu, jen lidi u mokka furt řešej, jak to udělat, aby nebyla zas tak horká, protože to má špatnej vliv na výslednou chuť a tady si to prostě naladíš, jak potřebuješ. Pokud budeš mít ventilek z prasklý duše (já teda použil ten tenkej ventilek) tak doporučuju zkusit. Ten bezpečnostní ventil je normálně na závit, takže v případě nespokojenosti se snadno vrátí zpět
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    DYSTOPIK: jakoze tou pumpickou pumpujes? :o
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když se probírá mokka, tak se podělim o jednu zkušenost, ikdyž riskuju, že budu za exota, protože se jedná o "zlepšovák z internetu".
    Dřív jsem pil převážně mokka, dneska už si na tom tolik nepochutnám, ale od tý doby, co jsem narazil na jeden "zlepšovák na internetu" (nějakej týpek na YT), tak si ho jednou za čas udělám rád.

    Jen pro opáčko. Mokka konvička funguje na principu, kdy po dosažení bodu varu vody ve spodní části vznikají horké páry, které ženou vodu směrem do horní části a po cestě dochází k extrakci kávy.
    Asi jasný, že extrakce za takový teploty neni uplně ideální.
    Takže tenhle pošahanej zlepšovák spočívá v tom, že se vyšroubuje bezpečnostní ventil a místo něj se vloží ventilek od biciklu.. Já jsem z něj odstranil tu funkční část s těsněním a pružinkou, takže tam zůstala jen kovová trubička). Mohlo by se zdát, že odšroubováním bezpečnostního ventilu vznikne něco nebezpečnýho, ale vodu lijeme pod jeho úroveň a k vysokýmu natlakování během extrakce nedochází, viz níže. Utěsnil jsem to pryží určenou pro potravinářství (měl jsem shodou okolností doma, ale zase, nedochází ke styku, tak by to šlo utěsnit čímkoliv).

    Do spodní části nalijete horkou vodu (já tam liju normálně skoro vroucí. Nevim o kolik se ochladí nalitím do studený nádobky, ale myslim, že tak akorát na ideál), nasypete kávu, zašroubujete, nasadíte pumpičku a během několika vteřin máte hotovo (pumpičku od kola mam taky běžně doma).
    Výsledkem je káva, která je jako z běžnýho mokka taky pekelně černá, ale chuť je nesrovnatelně lepší. Místo klasickýho mokka přepalu vystupujou mnohem příjemnější chuti, extrakce je naprosto plynulá a dá se snadno korigovat.. pohoda

    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    diky vsem za tipy.. vyzkousel jsem tyhle dva postupy - v obou pripadech je kava stejne namleta / nenapechovana, stejne mnozstvi vody [pod ventil]

    1] studena voda, indukce na 7/14, trva to 13m
    2] varici voda dole a lzicka studeny nahore, indukce na 11/14, v prdu hotovy [<1m], brzo vypnuty a nechal jsem to dojet/doprskat a spodni cast zchladil dle mr. Hoff

    uz tu jak dlouho ochutnavam 1 vs. 2 [div mi z toho nevyskoci pumpa] a svete div se, me osobne snad vic chutna v1. Budto rozdil necitim nebo mam proste chutove bunky nastelovne na pomale vareni. :]

    ad velikost varice - u indukce je to jedno, tam sepne jen ta plocha jak velka je plocha hrnce [aspon u nas]
    ad indukce na max / puls - jo, souhlas, jede to az strasidelne rychle a doporuceni to NEdavat na max je asi kvuli bezpecnosti [prip. vystrelenemu ventilu?] nez kvuli vysledne chuti
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    IGRACEK: Já dával do Bialetky horkou/vařící vodu, trochu se zchladí, když ji leješ do zásobníku, takže má pak třeba 60°C. Extrakci a plácání v páře bych eliminoval co nejvíce, takže bych chtěl proces co nejvíce urychlit. Na boost/nejvyšší výkon bych to nedal, protože bych se bál, že to vyletí z konvice pod tlakem ven - máme klasickou konvici na vaření vody na indukci a některé indukce vážně pulzně "vystřelovaly" vodu z konvice. Naše normální varná deska to nedělá, ale přenosná to dělala.

    Jednoduchý návod (jak jsem to dělal já): Horkou vodu těsně pod ventil. Jemně namletou kávu do zásobníku, rovnoměrně rozmístit a urovnat nožem, nepěchovat. Utáhni konvičku a do zásobníku na hotový nápoj nalij trochu, třeba lžíci vody ať se káva hned nepřepálí. Konvičku polož na plotýnku podobné velikosti, zkus výkon třeba 7-8 z 10. Otevři víko. Když uvidíš první proud kávy, ihned zavři víko a vypni plotýnku. Mělo by to profrčet nahoru co nejrychleji. Hotovo:-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    IGRACEK: ja mam verzi od tescomy a jedu na ctyrku z deviti v praci na sklokeramice. Kdyz jsem to daval na max, tak to hodne prskalo a ted mi kava prijde hutnejsi / chutnejsi.
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    CMLKA: jo presne to bych taky cekal, proto me ten navod trochu vydesil. Ja osobne bych s indukci, ktera s boostem tech par deci vody ohreje na varici behem par sekund, nejradsi daval studenou [preskocit srani s varenim a prelevanim vody] a dal na max..
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    IGRACEK: Ja davam rozhodne horkou a na plno (tedy plyn, ale malou plotynku), jako podle me je cim rychlejsi extrakce, tim lepsi, pak se to zbytecne prepaluje. Ale zase takovy odbornik nejsem
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    vitam se s Bialetti dotazem - dostal jsem od Jeziska https://www.bialetti.com/it_en/moka-induction-543.html kde v navodu pisou, ze se to NEma davat na indukci na max vykon. Kamos to tak pouziva a pry rozdil v chuti [oproti pomale technice] nepozna. Jde o chut nebo o zivotnost konyvky?

    v odkazu vyse [nikoliv v navodu] pisou:
    1] "water at room temperature" > ja davam odtocenou z kohoutku, tzn studenou - to je snad jedno?
    2] "Set the heat to low and take all the time necessary" > ja davam vykon indukce na pulku, tzn se to tam 'trapi' pri moji velikosti konyvky asi 13 minut > je to tak OK?
    3] Hoffmann rika, ze prej davat horkou vodu a pote jeste zchladit.. https://www.youtube.com/watch?v=rpyBYuu-wJI - coz je uplne jinak, ale mozna bych spis veril jemu.. nebo nekomu, kdo mi to tady vymluvi / vysvetli? :]
    KOLU
    KOLU --- ---
    ICARUS: aaaaaaaaaaaa! to je bozi! diky moc!
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    KOLU: Pak jsem našel Gabi Dripmaster B, což je asi to, co hledáš ty :]
    KOLU
    KOLU --- ---
    ICARUS: ja dokonce prispel na vyvoj tehdy a obdrzel jsem svuj kus, funguje to paradne ale po chvili me prestalo bavit sermovat dvema vecma najednou pri vareni kafe. a taky jsem potreboval zredukovat arsenal jelikoz jsem se stehoval z Nemecka do UK. osobne bych povazoval za idealni kdyby to slo snadno pridelat na vrsek dripperu, treba by nekdo mohl na 3D tiskarne udelat nejakyho malyho pavouka kterym by se to dalo polozit nahoru. to by pak bylo paradni.
    az spotrebuju vsecky filtry co mam na V60 tak si poridim Tricolate.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    KOLU: Tyjo, ten melodrip vypadá přesně jako to, co chci, díky moc!
    KOLU
    KOLU --- ---
    a nebo polozit na kafe kulaty sitko z nerezu (na ebay lze snadno sehnat nerezovy sitoviny typicky o rozmeru A4, vleikost ok treba 0.5-1mm). to taky pomaha. a nebo si dokup melodrip (genialni vec, pokud ti nevadi drzet kvuli priprave kafe v ruce dalsi verk).
    JINX
    JINX --- ---
    ICARUS: ja to s obycejnou rychlovarnou konvici resim tak, ze zalevam co nejvíce po okrajích dokola filtru. Tzn. ne primo po stenach, ale co nejvíc se jim snažím priblizit abych tam nemel dulek. Akorát je potřeba zalévat co nejpomaleji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam