• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GOGGA: Bych se pridal s dotazem proc ty dzezvy prodavaji v sade po 3, kde kazda ma jiny objem.
    Znamena to, ze kdyz chci udelat 3 kavy, potrebuju na to dzezvu, ktera neni prilis velka?
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    ale k tem metodam pripravy - prislo na mne znovu dzezvove obdobi a resim, kde prijit ke vhodne dzezve - ty turecke mi nevyhovuji ani materialem, ani designem.. celkem mi vyhovuje nerezova Korkmaz Flora - ale ta je zase mala, nejvetsi objem ma 350 ml, coz realne znamena necelych 200 ml kavy.. a kdyz je potreba pripravit tech hrnku 5+, tak nestaci.. korkmaz ma jeste serii proline, ktera vypada dobre, ale nema zuzene hrdlo, a nejsem si jisty, jestli to neni pro dzezvokavu dulezita funkce..

    GOGGA
    GOGGA --- ---
    IGRACEK: vedecky podlozeno to nemam, mokku delame na plynu, ale kdyz zaciname s horkou, nebo jeste lepe vrouci vodou, je chut kavy lepsi - plnejsi, sirsi; amatersky si to vysvetluju tak, ze se tim priblizime metode espresso
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Pokud to skladujes zvlast ten pist a tubus, tak pohoda. Guma se stejne casem asi opotrebi. Ale nekdo nechava nandane sitko a gumu pak pod tlakem.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KULHY: díky za tip. To mě nedošlo, že tohle jde sundat. Já to skladuji rozložené, takže to by snad neměl být problém. Nebo to mám skladovat protlačené až do konce bez sítka? To moc nechápu. Podívám se na to doma. Díky
    KULHY
    KULHY --- ---
    MIKEKT: Koupit novy tesneni:

    Náhradní gumička pro Aeropress | doubleshot
    https://www.doubleshot.cz/cs/products/nahradni-gumicka-pro-aeropress

    Jinak je potreba dotlacit pist bez sitka (to brani) az nakonec, aby tesneni vyskocilo z toho tubusu, kdyz ho nepouzivas.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj, používáte tady někdo dlouhodobě aeropress? Mám ho asi 3 roky a začal mi blbě těsnit ten píst. Neřešil jste někdo stejný problém? Díky
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    ZUZKAOU: ano, tak pokud se tu resi custom ventilky tak trocha historie nikoho nezabije ;p
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IGRACEK: tam je "jen" historie bialttky
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    ZUZKAOU: jj to jsem videl, ale dik! je ted [tyden] novy video https://www.youtube.com/watch?v=upgQsA5kLAk kde se odvolavaji na to stary, ale jsem zvedavej na dalsi dil.. kterej jeste neni :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IGRACEK:

    Make Great Coffee with a Moka Pot
    https://www.youtube.com/watch?v=rpyBYuu-wJI
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SAMGARR: to je dobrej podnět, ale myslim, že v mojí pumpičce obecně moc oleje neni a asi z ní žádnej moc nejde ven. Každopádně na chuti jsem fakt nic nepoznal a oka se na hladině taky netvořej
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    DYSTOPIK: A ten olej z pumpicky ti v kafi nevadi? :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    IGRACEK: hele to ani ne. Aeropress mám taky, ale používám v něm jiný kafe, jinak mletý.. Výsledek je úplně rozdílnej.
    Z tohohle teče kafe černý a silný, ale prostě neni přepálený
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    jako pocin slusnej!
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    DYSTOPIK: takze jsi mokka zkriplil na aeropress? :]
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    IGRACEK: jojo, trvá to několik vteřin.. Funguje to úplně stejně - prostě kafem proženeš vodu, jen lidi u mokka furt řešej, jak to udělat, aby nebyla zas tak horká, protože to má špatnej vliv na výslednou chuť a tady si to prostě naladíš, jak potřebuješ. Pokud budeš mít ventilek z prasklý duše (já teda použil ten tenkej ventilek) tak doporučuju zkusit. Ten bezpečnostní ventil je normálně na závit, takže v případě nespokojenosti se snadno vrátí zpět
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    DYSTOPIK: jakoze tou pumpickou pumpujes? :o
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když se probírá mokka, tak se podělim o jednu zkušenost, ikdyž riskuju, že budu za exota, protože se jedná o "zlepšovák z internetu".
    Dřív jsem pil převážně mokka, dneska už si na tom tolik nepochutnám, ale od tý doby, co jsem narazil na jeden "zlepšovák na internetu" (nějakej týpek na YT), tak si ho jednou za čas udělám rád.

    Jen pro opáčko. Mokka konvička funguje na principu, kdy po dosažení bodu varu vody ve spodní části vznikají horké páry, které ženou vodu směrem do horní části a po cestě dochází k extrakci kávy.
    Asi jasný, že extrakce za takový teploty neni uplně ideální.
    Takže tenhle pošahanej zlepšovák spočívá v tom, že se vyšroubuje bezpečnostní ventil a místo něj se vloží ventilek od biciklu.. Já jsem z něj odstranil tu funkční část s těsněním a pružinkou, takže tam zůstala jen kovová trubička). Mohlo by se zdát, že odšroubováním bezpečnostního ventilu vznikne něco nebezpečnýho, ale vodu lijeme pod jeho úroveň a k vysokýmu natlakování během extrakce nedochází, viz níže. Utěsnil jsem to pryží určenou pro potravinářství (měl jsem shodou okolností doma, ale zase, nedochází ke styku, tak by to šlo utěsnit čímkoliv).

    Do spodní části nalijete horkou vodu (já tam liju normálně skoro vroucí. Nevim o kolik se ochladí nalitím do studený nádobky, ale myslim, že tak akorát na ideál), nasypete kávu, zašroubujete, nasadíte pumpičku a během několika vteřin máte hotovo (pumpičku od kola mam taky běžně doma).
    Výsledkem je káva, která je jako z běžnýho mokka taky pekelně černá, ale chuť je nesrovnatelně lepší. Místo klasickýho mokka přepalu vystupujou mnohem příjemnější chuti, extrakce je naprosto plynulá a dá se snadno korigovat.. pohoda

    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    diky vsem za tipy.. vyzkousel jsem tyhle dva postupy - v obou pripadech je kava stejne namleta / nenapechovana, stejne mnozstvi vody [pod ventil]

    1] studena voda, indukce na 7/14, trva to 13m
    2] varici voda dole a lzicka studeny nahore, indukce na 11/14, v prdu hotovy [<1m], brzo vypnuty a nechal jsem to dojet/doprskat a spodni cast zchladil dle mr. Hoff

    uz tu jak dlouho ochutnavam 1 vs. 2 [div mi z toho nevyskoci pumpa] a svete div se, me osobne snad vic chutna v1. Budto rozdil necitim nebo mam proste chutove bunky nastelovne na pomale vareni. :]

    ad velikost varice - u indukce je to jedno, tam sepne jen ta plocha jak velka je plocha hrnce [aspon u nas]
    ad indukce na max / puls - jo, souhlas, jede to az strasidelne rychle a doporuceni to NEdavat na max je asi kvuli bezpecnosti [prip. vystrelenemu ventilu?] nez kvuli vysledne chuti
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    IGRACEK: Já dával do Bialetky horkou/vařící vodu, trochu se zchladí, když ji leješ do zásobníku, takže má pak třeba 60°C. Extrakci a plácání v páře bych eliminoval co nejvíce, takže bych chtěl proces co nejvíce urychlit. Na boost/nejvyšší výkon bych to nedal, protože bych se bál, že to vyletí z konvice pod tlakem ven - máme klasickou konvici na vaření vody na indukci a některé indukce vážně pulzně "vystřelovaly" vodu z konvice. Naše normální varná deska to nedělá, ale přenosná to dělala.

    Jednoduchý návod (jak jsem to dělal já): Horkou vodu těsně pod ventil. Jemně namletou kávu do zásobníku, rovnoměrně rozmístit a urovnat nožem, nepěchovat. Utáhni konvičku a do zásobníku na hotový nápoj nalij trochu, třeba lžíci vody ať se káva hned nepřepálí. Konvičku polož na plotýnku podobné velikosti, zkus výkon třeba 7-8 z 10. Otevři víko. Když uvidíš první proud kávy, ihned zavři víko a vypni plotýnku. Mělo by to profrčet nahoru co nejrychleji. Hotovo:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam