• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KOLU: Cum bajšpýl

    A Science Guide To Coffee Freshness - European Coffee Trip
    https://europeancoffeetrip.com/coffee-freshness-science/
    KOLU
    KOLU --- ---
    No nevím, Factory default ve VST je 1% hmotnosti CO2 a 3% hmotnosti vlhkost. Vlhkost jde změřit. To jsou měřitelny hodnoty s dostatečně presnejma vahama, větší problém bych viděl v tom jakej bordel do hmotnosti zavede absorpce případně únik vlhkosti. Coz mě nenapadlo. Nejakej science paper stran obsahu látek a stáří kávy určitě bude někde existovat.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    DEIKSAC: vážně ano, ale s omezeným rozpočtem
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MESKALITO: no ještě asi potřebuješ vyloučit vliv změny vlhkosti. Ten výzkum je nějakej vážně míněnej?
    HONCKA: pokud už budeš mít váhy, kterejma jsi schopnej vážit úbytek co2 ze vzorku, tak budeš mít i přístup k laboratornim mlynkum
    MAJA
    MAJA --- ---
    jenom tipuju, ale toho CO2 bude asi tak 10x méně než zbytek namletého kafe v mlýnku ... možná to vážit i s mlýnkem
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: Proto píšu zvážit po namleti
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: jakej mlýnek namele na prach bez toho, aby v tom mlýnku něco zbylo? Teureticky by to šlo zvážit i s mlýnkem, ale problém je ten, že běžný přesný váhy ti zváží pouze relativně malý množství. Váhy, který budou mít dejme tomu do 10kg s přesností 0,001g asi běžně neseženeš.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KOLU: Jasně dobrý tip, čím větší rozdíl v hmotnosti tím čerstvější jestli tomu dobře rozumím
    KOLU
    KOLU --- ---
    MESKALITO: Zvazis vzorek, nameles na totální prach, necháš z toho uniknout CO2, Zvazis znova. Bude to chtít hodně přesný váhy... Mozna pro kontrolu zvážit ještě okamžitě po namleti.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    Tušíte jak by se dala ověřovat čerstvost kávy, z hlediska výzkumu, abych mohl zpracovávat nějaká data? Ochutnávat me to nedává smysl, nejak merit unik CO2?
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    DUBLIN: Zhruba okolo 66 990 Kč.
    DUBLIN
    DUBLIN --- ---
    Cau, věděl by někdo přibližně kolik tak může stát pronájem kávovaru nebo koupě Jura X6 do firmy? jen tak mě to obecně zajímá co firma pořídila
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    Nekdo tip na dobrou Etiopii nebo jinou kyselinu na espresso do tisicovky? Posledni pytel jsem bral z cofee spot a nechutnala mi. Diky.
    KOLU
    KOLU --- ---
    Nejtěžší je najít si v bytě místo s relativně stabilní teplotou. Obzvláště tady v UK jak jsou vsecky baráky z papíru a sádrokartonu... Prdel
    KOLU
    KOLU --- ---
    Stejnej problem jsem měl s Atagem. Jakmile byla teplota vzorku rozdílná od teploty kalibrace a kalibrační kapaliny, kecalo to. VST mi přijde že je ten rozdíl schopnej líp kompenzovat (mel jsem na nejakej čas oboje, atago jsem nakonec prodal).
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLACK_ONYX: Je potřeba měřit chladné kafe a dostat se pod 25°C. Resp blízko teplotě destilky při kalibraci.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: viděl jsem, ale měl jsem z toho videa pocit, že to bylo celkem spichnute horkou jehlou. Pravda je, že se musí s každým měřením kalibrovat. Zkouším s VST vedle sebe a s dobrým workflow je to fakt dostatečně přesné. Jsem zvědav na tu druhou verzi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    kdyz to testoval Lance Hedrick tak to dopadlo dost tristne...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    BLACK_ONYX: to vypada dobre!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Testuji DiFluid. Při správném používání je to přesné jako VST, ale za zlomek ceny. Maximální odchylka 0,03%
    Toto může být zásadní pro kvalitu kafe v hodně kavárnách.
    Appka by snesla ještě trochu doladit, ale to je otázka času.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam