• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRUKEV: Pokud nebude tlak devět barů (respektive v rozmezí 7-11 barů), tak k extrakci prostě nedojde. I úplně pitomý kávovar od Nespressa vyvine tlak 19 barů. V tlaku to nebude.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WITTGENSTEIN: nejsem profik, ale argument s tlakem imho pokulhava. Low endy maji často uvedeny stejny tlak, jako mnohem kvalitnejsi pristroje. Neverim, ze plastovy kus bude mit stejne kvalitni tlakovani jako kovova masina.
    JINX
    JINX --- ---
    MESKALITO: Jak velký vliv to má na výslednou extrakcí? Co všechno se do toho kafe uvolní sv jakých koncentracích při tom profi vs domácím přístroji?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    WITTGENSTEIN: To je jak porovnávat konzernovou fabii s fabii na rally, proc nejezdi rally s tou koncernovou? Je to úplně jina konstrukce a ne domácí kávovary neumí konzistentní teplotu avi tlak
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MESKALITO: OK, ale to ten rozdíl je spíš v robustnosti a schopností udělat desítky až stovky kafí denně. Též v tom, že se může pěnit mléko a extrahovat kafe zároveň. Ale rozdíl není třeba ve vyvinutém tlaku nebo v teplotě při extrakci.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    WITTGENSTEIN: hlavně v konstrukci
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MESKALITO: V čem konkrétně je ten přístroj za 100k lepší než ten poloprofesionální?
    V angličtině se jim říká prosumer coffee machines a James Hoffman je recenzuje třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=e0kQ5WqjcU8&ab_channel=JamesHoffmann
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ANEZAK397: Ne, tím to nebude, s hrubostí mletí samozřejmě experimentuju, to je zásadní proměnná.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    je to tu do nekonečna omílané, domácí kávovar ti neudělá kávu jako v kavárně za 100k+, prostě to není možné, kdyby bylo měli by v kavárnách ty domácí.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    WITTGENSTEIN: Nejsem expert a ani si sama doma nepřipravuju espreso, ale nemůže to být under extracted? Zkoušel jsi namlít o stupeň jemnější?
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: mě v chuti pomohlo upravit tlak na přetlakovém ventilu mojí Rancilie - když už jsem tam měnil těsnění, tak jsem sundal tlak z továrně přednastavených 11 na cca 9.5 baru s pozitivním vlivem na chuť kafe ... na dlouhé zimní večery mám ještě připravené dozateplení bojleru apod.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAJA: Zkusil jsem projet cvičně jednu dávku vody portafiltrem bez kafe, aby se systém a sklenička nahřáli, a ano, výsledek byl zajímavý (18 in, 36 out, 31 vteřin extrakce), ne nutně sladší, ale takový šťavnatější.
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: teplota vody v bojleru a teplota vody na sprše může být podle konstrukce a např. stavu nahřátí/prohřátí o pár stupnů jinak ... mě typicky kyseláč vychází pokud mám málo prohřátý stroj, zkusil bych zvednout o pár stupňů jestli to bude mít (pozitivní) vliv na chuť
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAJA: Teplota je tam nastavená jako "ideální" a podle internetu je to 93 stupňů Celsia. Můžu jít o 4 stupně níž nebo výš.

    V jednom videu od Jamese Hoffmana mě zaujalo, že nemá doma kávovar na espresso právě proto, že když chce kafe, nemá čas čekat 20 minut, až se kávovar nahřeje. To mi u Sage Barista Touch nepřipadá jako problém, má to cosi, čemu se říká "pro thermojet system", ale třeba něco přehlížím.
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: Nižší než optimální teplota vody ?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Prosím vás, a jak vnímáte "sladkost" u espresa. Tu přirozenou, bez cukru, samozřejmě.

    Koupil jsem si https://www.candycane.coffee/produkt/candybar-primavera-family/
    Hned napodruhé jsem měl 36 gramů z 18 gramů zrnek. (14 dní od pražení, tedy značka ideál.)
    Po sladkosti ani stopy, kyselý to bylo.
    Dobře, zkusil jsem poměr 1:2,5 - a voila, pořád je to kyselý, jen trochu míň.
    Dělám něco špatně, nebo si sladskost zaslouží uvozovky?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DYSTOPIK: Proc by ten filtr mel zrovna tohle ovlivnovat? Bud mas konstatni prisun tepla a tomu umernej narust tlaku a pohyb pary/kavy smerem nahoru nebo termostat zapina vypina a pak umerne tomu v konvicce kolisa tlak a teplota. Chapu, ze to muze fungovat jako bariera, kdy bez filtru/s prilis vysokym vykonem plotynky uz hodne prehrata para prorazi kanalky v kave a proleti fofrem najoru
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Filtry do moka konvičky hlavně zapříčiní plynulejší extrakci. Ta voda jakoby pobublává směrem nahoru a zase klesá dolu. To je takový to klasický prskání s výsledkem neuspokojivýho přepalu. Filtr neumožňuje tak snadný klesání zpět a tak to jde jen pomalu a plynule nahoru. Ale teda může se to lišit podle velikosti konvičky apod.
    Mam takovou šablonu z papíru a z jednoho filtru na překapávanou kávu si tak udělám 6 do moka konvičky požadovanýho rozměru
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ANEZAK397: ja ten mikrologr miluju prave :)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    BRUKEV: Filtr nepouzivam, horkou vodu dusledne ano. Ten okamzik kdy odstavit konvicku je potreba vypozorovat - jinak jsem odstavoval na plynu a jinak na el. plotynce. A "vyteznost" touhle metodou je opravdu mensi, ale alespon u me to vyvazuje daleko lepsi a komplexnejsi chut kavy.
    REEN
    REEN --- ---
    Jo teď zrovna přijel Candy Cane a to je proste o level jinde než jiny pražírny… jinak když už řešíte i mírná zklamání tak mě neuchvátilo Dos Mundos, Mamma Coffee ani Alf a Bet (tam si koupim radši chleba než kafe :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam