• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KOLU
    KOLU --- ---
    WITTGENSTEIN: ad voda - jaky filtr? tvrdou vodu nicim nevykompenzujes. jak tvrda? pomohlo by nam vedet celkovou a prechodnou tvrdost, treba v dH.

    ten mlynek je bohuzel nejslabsim clankem celeho toho kavovaru, co se tak pamatuju. ale uplne spatny taky neni.

    plus sladkost je trochu problem co se kafe tyka, ten vjem sladkosti odvysi od chemickych latek co v te kave budou pritomny, vetsinou cim vice z toho vymackas, tim vice pretlacis kyselost (ktera tam bude v nejakem mnozstvi vzdycky, jak se ty kyseliny velmi snadno extrahuji) a vice vyextrahujes tezsi molekuly co maji na svedomi vjem sladkosti (2,3-butanedion, pentanedione, arabinogalactany), ale s nima ti samozrejme pribude i horkost/spalenost (kdyz se to moc prezene).

    ten vjem sladkosti by tam mel bejt, ale taky zavisi, jestli nemas treba rymu. nebude to sladkost jako u ovocny stavy. ale bude to vjem sladkosti, vyraznejsi, nez treba u uplne tmave prazeny kavy.

    zkusil bych zvysit teplotu a drzet se klidne vetsiho pomeru extrakce (1:3 klidne). nebude to tak silny, zato z toho lip vylezou jednotlivy komponenty chuti.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KOLU: Kónický ocelový mlýnek je na Sage Barista Touch integrovaný. (Víc podrobností třeba zde.) https://www.sageappliances.com/uk/en/products/espresso/bes880.html
    Vodu máme tvrdou, ale to filtr snad do jisté míry kompenzuje.
    Jedu samozřejmě v manuálním režimu (ale automatické napěňování mléka jsem ocenil, to zas jo.)

    Nejde mi tak ani o to konkrétní kafe, ale o to, jaký chuťový profil mám očekávat a co ta sladkost tady vlastně znamená.
    KOLU
    KOLU --- ---
    je velkej rozdil v dynamice prutoku a velmi se lisi i teplotni profil v prubehu extrakce, a to nejenom profi vs. prosumer, ale i mezi profi stroji.

    mnohem dulezitejsi ovsem je mlynek + voda. co ma Wittgenstein za mlynek? jakou cpe do kavovaru vodu?

    a hlavne - s cim provnava candycane?

    ten popis stran kyselosti by mi napovidal, ze extrakce byla ponekud nerovnomerna a nebo dokonce nedostatecna. vyssi teplota vetsinou neuskodi (paradoxne), namlet jemneji ovsem casto znamena zvysit kyselost (taky paradox). tahal bych z tech 18g klidne 50 ven. jaky byl celkovy cas extrakce?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRUKEV: Pokud nebude tlak devět barů (respektive v rozmezí 7-11 barů), tak k extrakci prostě nedojde. I úplně pitomý kávovar od Nespressa vyvine tlak 19 barů. V tlaku to nebude.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WITTGENSTEIN: nejsem profik, ale argument s tlakem imho pokulhava. Low endy maji často uvedeny stejny tlak, jako mnohem kvalitnejsi pristroje. Neverim, ze plastovy kus bude mit stejne kvalitni tlakovani jako kovova masina.
    JINX
    JINX --- ---
    MESKALITO: Jak velký vliv to má na výslednou extrakcí? Co všechno se do toho kafe uvolní sv jakých koncentracích při tom profi vs domácím přístroji?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    WITTGENSTEIN: To je jak porovnávat konzernovou fabii s fabii na rally, proc nejezdi rally s tou koncernovou? Je to úplně jina konstrukce a ne domácí kávovary neumí konzistentní teplotu avi tlak
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MESKALITO: OK, ale to ten rozdíl je spíš v robustnosti a schopností udělat desítky až stovky kafí denně. Též v tom, že se může pěnit mléko a extrahovat kafe zároveň. Ale rozdíl není třeba ve vyvinutém tlaku nebo v teplotě při extrakci.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    WITTGENSTEIN: hlavně v konstrukci
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MESKALITO: V čem konkrétně je ten přístroj za 100k lepší než ten poloprofesionální?
    V angličtině se jim říká prosumer coffee machines a James Hoffman je recenzuje třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=e0kQ5WqjcU8&ab_channel=JamesHoffmann
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ANEZAK397: Ne, tím to nebude, s hrubostí mletí samozřejmě experimentuju, to je zásadní proměnná.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    je to tu do nekonečna omílané, domácí kávovar ti neudělá kávu jako v kavárně za 100k+, prostě to není možné, kdyby bylo měli by v kavárnách ty domácí.
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    WITTGENSTEIN: Nejsem expert a ani si sama doma nepřipravuju espreso, ale nemůže to být under extracted? Zkoušel jsi namlít o stupeň jemnější?
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: mě v chuti pomohlo upravit tlak na přetlakovém ventilu mojí Rancilie - když už jsem tam měnil těsnění, tak jsem sundal tlak z továrně přednastavených 11 na cca 9.5 baru s pozitivním vlivem na chuť kafe ... na dlouhé zimní večery mám ještě připravené dozateplení bojleru apod.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAJA: Zkusil jsem projet cvičně jednu dávku vody portafiltrem bez kafe, aby se systém a sklenička nahřáli, a ano, výsledek byl zajímavý (18 in, 36 out, 31 vteřin extrakce), ne nutně sladší, ale takový šťavnatější.
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: teplota vody v bojleru a teplota vody na sprše může být podle konstrukce a např. stavu nahřátí/prohřátí o pár stupnů jinak ... mě typicky kyseláč vychází pokud mám málo prohřátý stroj, zkusil bych zvednout o pár stupňů jestli to bude mít (pozitivní) vliv na chuť
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MAJA: Teplota je tam nastavená jako "ideální" a podle internetu je to 93 stupňů Celsia. Můžu jít o 4 stupně níž nebo výš.

    V jednom videu od Jamese Hoffmana mě zaujalo, že nemá doma kávovar na espresso právě proto, že když chce kafe, nemá čas čekat 20 minut, až se kávovar nahřeje. To mi u Sage Barista Touch nepřipadá jako problém, má to cosi, čemu se říká "pro thermojet system", ale třeba něco přehlížím.
    MAJA
    MAJA --- ---
    WITTGENSTEIN: Nižší než optimální teplota vody ?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Prosím vás, a jak vnímáte "sladkost" u espresa. Tu přirozenou, bez cukru, samozřejmě.

    Koupil jsem si https://www.candycane.coffee/produkt/candybar-primavera-family/
    Hned napodruhé jsem měl 36 gramů z 18 gramů zrnek. (14 dní od pražení, tedy značka ideál.)
    Po sladkosti ani stopy, kyselý to bylo.
    Dobře, zkusil jsem poměr 1:2,5 - a voila, pořád je to kyselý, jen trochu míň.
    Dělám něco špatně, nebo si sladskost zaslouží uvozovky?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DYSTOPIK: Proc by ten filtr mel zrovna tohle ovlivnovat? Bud mas konstatni prisun tepla a tomu umernej narust tlaku a pohyb pary/kavy smerem nahoru nebo termostat zapina vypina a pak umerne tomu v konvicce kolisa tlak a teplota. Chapu, ze to muze fungovat jako bariera, kdy bez filtru/s prilis vysokym vykonem plotynky uz hodne prehrata para prorazi kanalky v kave a proleti fofrem najoru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam