• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BAAL
    BAAL --- ---
    Mám Sage barista express, teče z něj voda, ale nemá tlak, takže je asi rozbitý nějaký kompresor nebo tak něco. V záruce už není, máte tip kam to dát oservisovat?
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    FRK_R23: gaggia classic.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ahoj, po dekádě nám doma odchází starej kávovar. Ten další bych chtěl pákovej. Nějaké tipy na stroj spíš nižší střední třídy? Něco tak do desítky, klidně spíš kolem bůra. Kafe si doma děláme vlastně jen o víkendu a nepotřebujeme žádnej hitek.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    HONCKA:samozřejmě máš pravdu ve funkcích kávovarů, ale konkrétní kávovar, o kterém byla řeč ti nedokáže moc stejných káv připravit. Roli hraje všechno od počasí po to jak dlouho je zapnutý k tomu integrovaný mlýnek, o počtu připravených káv/šlehání mléka vůbec nehovořím. Uznávám, že moje tvrzení bylo zbytečně agresivní, kávovar co zmiňuješ je už konstrukcí klasický s boilerem a výměníkem...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MAJA: Já používám reverzní osmózu, akorát nevím jestli si to pořizovat kvůli kávovaru trochu kanón na vrabce, já si to pořizoval kvůli mořskýmu akvárku a akorát mám vyvedený kohoutek před dočišťovacím DI filtrem
    MESKALITO: To je nesmysl, domácí kávovar je dělaný na to, aby ti v max krátkém čase byl schopný udělat jednotky káv v kuse, profi je dělaný, aby byl schopný dělat vyšší desítky až stovky káv denně.
    Samozřejmě nemyslím kávovary na espresso za 3k, ale pokud člověk nedělá mléčné kafe, tak cca od 10k se můžeš vejít, pokud chceš udělat víc mléčných kafí, tak abych jich mohl udělat víc najednou po sobě, tak už je potřeba buď dual boiler nebo HX, ale stejně to není záležitost 100k, ale cca 30k. Věřím, že na např HX rocketu pokud člověk má skill, tak připraví naprosto srovnatelný kafe jako na jakýmkoli velkým profi kávovaru.
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    INK_FLO: jo, ale tak u jednoho kafe ročně. Letos ještě čekám. Naposled to bylo mango na filtru z https://manhattancoffeeroasters.com/catalog/coffee/letty-bermudez co měl Kiosek na Vánoce.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: mozna "ten nekyselej priemnej atribut chuti" (nachazejici se potencialne i v kyselym kafi :-D)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MAR_TINA: tak to ja treba urcite ne, protoze i superkysely kafe muze bejt zaroven velmi (kafove) sladky.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já bych sladkost pojmenovala spíš nekyselost nebo vyváženost.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Ja treba sladkost vnimam u kafe jenom jako takovou tu lehce jazyk pokrejvajici lahodnost. Urcite se neda bavit o “cukrovy” sladkosti, to realne neni zadny kafe, pokud neni infused nejakym sladkym bordelem. Nicmene narazim na to, ze hodne lidi, kdyz se u kafe rekne sladkost, ocekavaj neco uplne jinyho, co tam z principu nemuze byt.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CMLKA: imho sladkost je nějaký basic chuťový profil, který bych čekal, že bude rozeznatelnější než ty esoterické (v původním významu toho slova, tzn. tajemné, dostupné jen zasvěcencům :-) jemné nuance typu vanilkový dort, marcipán, zralé ovoce, pistácie nebo sušená meruňka (btw. opravdu to tam někdo cítíte? :-))
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    INK_FLO: Ja teda takovej odborník nejsem, ale podle me si clovek nemuze představovat sladkost jako u větrníku. Ostružiny, earl grey ani levanduli v obe taky necejtim a stejne to davaj do chutovyho profilu.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    WITTGENSTEIN: to bylo první, co mě napadlo, když jsem jejich kávu ochutnal, že to tam taky necítím :-) (měli jsme od nich dvě nějaký, ani jedna tam žádnou sladkost neměla, ale jinak jsou dobrý)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Máme hodně tvrdou vodu (rozhraní Kladensko/Mělnicko) a do kávovaru používám tohle https://www.bunacafe.cz/unizmvoxxl-uni-zmekcovac-vody-xxl

    Má to nějaký efekt ? nebo doporučíte něco lepšího ?
    KOLU
    KOLU --- ---
    WITTGENSTEIN: ok, 9.3 dH to neni zas tak strasny, ale to pH mi napovida ze budes mit vyssi prechodnou tvrdost coz pro kafe neni uplne idealni.

    znovu otazka - jaky filtr na vodu pouzivas?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Jinak tohle je svým způsobem fascinující: https://www.moni.cz/aktuality/tvrdost-vody-praha
    Je tam mapka, tvrdost máte málem ulici po ulici.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KOLU: Ph 7,37, tvrdost vody 1,65 mmol/litr.
    Zkusím ten poměr 1:3, právě až nebudu mít rýmu (to je záležitost posledních dvou dnů, přihlížím k tomu.)
    KOLU
    KOLU --- ---
    WITTGENSTEIN: ad voda - jaky filtr? tvrdou vodu nicim nevykompenzujes. jak tvrda? pomohlo by nam vedet celkovou a prechodnou tvrdost, treba v dH.

    ten mlynek je bohuzel nejslabsim clankem celeho toho kavovaru, co se tak pamatuju. ale uplne spatny taky neni.

    plus sladkost je trochu problem co se kafe tyka, ten vjem sladkosti odvysi od chemickych latek co v te kave budou pritomny, vetsinou cim vice z toho vymackas, tim vice pretlacis kyselost (ktera tam bude v nejakem mnozstvi vzdycky, jak se ty kyseliny velmi snadno extrahuji) a vice vyextrahujes tezsi molekuly co maji na svedomi vjem sladkosti (2,3-butanedion, pentanedione, arabinogalactany), ale s nima ti samozrejme pribude i horkost/spalenost (kdyz se to moc prezene).

    ten vjem sladkosti by tam mel bejt, ale taky zavisi, jestli nemas treba rymu. nebude to sladkost jako u ovocny stavy. ale bude to vjem sladkosti, vyraznejsi, nez treba u uplne tmave prazeny kavy.

    zkusil bych zvysit teplotu a drzet se klidne vetsiho pomeru extrakce (1:3 klidne). nebude to tak silny, zato z toho lip vylezou jednotlivy komponenty chuti.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KOLU: Kónický ocelový mlýnek je na Sage Barista Touch integrovaný. (Víc podrobností třeba zde.) https://www.sageappliances.com/uk/en/products/espresso/bes880.html
    Vodu máme tvrdou, ale to filtr snad do jisté míry kompenzuje.
    Jedu samozřejmě v manuálním režimu (ale automatické napěňování mléka jsem ocenil, to zas jo.)

    Nejde mi tak ani o to konkrétní kafe, ale o to, jaký chuťový profil mám očekávat a co ta sladkost tady vlastně znamená.
    KOLU
    KOLU --- ---
    je velkej rozdil v dynamice prutoku a velmi se lisi i teplotni profil v prubehu extrakce, a to nejenom profi vs. prosumer, ale i mezi profi stroji.

    mnohem dulezitejsi ovsem je mlynek + voda. co ma Wittgenstein za mlynek? jakou cpe do kavovaru vodu?

    a hlavne - s cim provnava candycane?

    ten popis stran kyselosti by mi napovidal, ze extrakce byla ponekud nerovnomerna a nebo dokonce nedostatecna. vyssi teplota vetsinou neuskodi (paradoxne), namlet jemneji ovsem casto znamena zvysit kyselost (taky paradox). tahal bych z tech 18g klidne 50 ven. jaky byl celkovy cas extrakce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam