• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: umlít to necháš hosty a mezitím budeš zalejvat french press nebo konvici s plastovým držáčkem filtrů V60

    Nepotřebuješ dát 5k za to, že ti přijde návštěva. To oni maj něco přinýst.
    ARCHITECH
    ARCHITECH --- ---
    RAHUF, ALONSY Můžu vřele doporučit překapávač s mlýnkem. Mám Severin KA 4814 už asi rok a půl, používám denně a naprostá spokojenost. O moc jednodušší už to bejt nemůže. Od tý doby co to mám jsem doma na V60/Aeropress/Tricolate nešáh :)

    Tenhle vypadá téměř identicky a stojí jen 3k.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA:
    LUCIASHECK: díky, já si to myslela. Dneska mi to doporučil švagr, tak jsem začala přemýšlet, že by to mohlo být ono, ale měla jsem už před googlením pocit, že spíš ne.
    A melu ručně, což je furt ok pro dva, ale pro víc to bude asi masakr. :-)
    Pak mám od táty elektrický mlýnek z Lidlu (nemohl koukat na to mé ruční mletí :D), ale to tomu kafi neudělám. :D To spíš na ořechy a tak.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALONSY: Kup litrovej frenchpress, s timhle budgetem a (ne)ochotou to resit/travit cas pripravou je to nejlepsi varianta. Za desitku pouzitelnou pakovku a pouzitelnej mlejn neporidis (a delat v tom x kafi taky neni kdovijak rychly).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: a teď meleš kávu jak?

    Kup si nějakou sadu na výrobu překapávané kávy a ruční mlýnek, uděláš konvici jakkoli velkou/malou a krom delšího mletí (víc gramů, víc meleš) to časově vyjde lépe než pákový kávovar. Který tě bude pro 6 osob srát, to mi věř.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: ještě teda zdůrazňuji, že ideální řešení by se pohybovalo do těch 5k a i to budu dost nerada. :-) Ale prostě chci být schopná pohostit víc lidí kávou a nestravit tím odpoledne. :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nečekala jsem, že se tu objevím aktivně. Ale co už.
    Dělám si obvykle obyčejné kafe. Občas si dopřeju lepší, ale je to spíš výjimka, asi tu kvalitu neocením tak, abych za to byla ochotná platit měsíčně tolik.
    Většinou používám aeropress. Ideální pro jednoho. Použitelné pro dva. Ale teď hledám něco, v čem se dá pohodlně udělat kafe pro víc lidí.

    Přemýšlela jsem o french pressu nebo větší mokka konvičce (ale to zase není taky ideál pro 4+ lidí) a teď koukám po pákových kávovarech a z toho mi jde hlava kolem. A hlavně to vypadá, že si sice můžu koupit dobrý za 5k, ale pak za dalších 5k elektrický mlýnek.

    Poradíte ideální řešení? :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    RAHUF: jestli chceš snadnej překapávač, tak nejintuitivnější je Moccamaster, navíc má i verzi s termoskou (to osobně doporučuju, mam se skleněnou konví, vypadá to krásně, ale termoska je praktičtější).
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Dotaz: přemýšlím, že bych do práce koupil kávovar, jako nástupní příspěvek k tomu že výhledově začnu pracovat na plný úvazek.
    Hledám něco, pro co jsou hlavní parametry co nejjednodušší použití a údržba, a nižší pořizovací cena (ideálně do nižších jednotek tisíc) a aby to zvládlo obsloužit tři až pět lidí. V současné době používám frenchpress, ale hledám ideálně něco, u čeho půjde jen zmáčnout tlačítko. Chtěl bych se spíš vyhnout aeropresům, dripům a chemexům, protože do kuchyňky daleko a chtěl bych minimalizovat odpad a nepořádek. Nesháním nutně maximální kvalitu, spíš komfort pro momenty, kdy člověk nemá mentální kapacitu na složitější přípravu kávy.

    Přemýšlel jsem nad nějakým překapávacím kávovarem, ale nevím, jak moc se mezi sebou liší v kvalitě. Případně jsem otevřený nějakým alternativám.

    Omlouvám se, pokud jsem urazil jemnocit místních znalců, doma mám celkem obstojný kávovar, tady jen potřebuju něco co mě udrží vzhůru :)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    "This study is based on the Google search volumes for various coffee types in multiple languages." Takze cela ta studie je blbost. Italie a americano? Tak urcite.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha - ale ta robusta je naprosto skvělá překapaná na led z ca phe pinu!
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    INK_FLO: mno dyk právě...jakože se nedalo čekat, že to bude nějaká divočina, když ta výchozí káva byla úplně jiná...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    INK_FLO: Je - to - platne - v - obou - pripadech - stejne ;) zalezi z vetsi casti na zpracovani po sklizni. Jak u robusty, tak u experimentalnich fermentovanejch arabik ;)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LUCIASHECK: ta fermentovaná je arabica, vy se teď bavíte o robustě
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    INK_FLO: Ono je to ale v obou pripadech platny uplne stejne :-D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ZUZKAOU ale nepopisuje tu fermentovanou, ale nějakou uplně jinou, akorát od stejné pražírny.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jako souhlas, z toho popisu hlavne slo o to, ze tu konkretni Etiopii nejak specialne fermentuji na farme, pak uz to muze uprazit jakakoliv prazirna.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Ono v tomhle pripade moc nezalezi na tom, co s tim udela prazirna, jako spis co se s tim stane ve zpracovatelskejch zavodech/u farmaru. Ale horky a placaty to bude vzdycky. I kdyz je to fakt dobra robusta, bude vzdycky max. vyvazene sladkohorka, bez vyraznejch pachuti, ale horka a tak nejak plocha byla zatim kazda, kterou jsem ochutnala (a to jsme v byvale praci ochutnavali i robusty, ktere byly drazsi nez lecjaka arabica)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIASHECK: no jo, ale třeba to je jen špatným zpracováním, takže pokud to zkusí pražírna co dělá experimenty ... no tak to dopadne jako hořký a placaty :-D Ale stejně tak platí - fakt hodně kofeinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam