• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A mate v Praze v sirsim centru nejakou oblibenou prodejnu? Kofio znam.Kde maj treba dobrej mix vyberovek i blendu? Ja to nejak kupuju dycky hrozne random.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    PUSCHPULL: co beres za kafe pls?
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    LUCIASHECK:
    CMLKA:
    :-) Nechtěl jsem vyvolávat konflikt. U kávu (jako i u plno jiných věcí) je ohromná svoboda a variabilita příprav a každý si tam může najít ten svůj způsob.
    A pít stejnou kávu? Není to tak hrozné. Za ty roky jsem vyzkoušel desítky různých druhů kávy. A u filtru a Cold Brew střídám kávu rád. Espresso mám rád tak aby mělo jak průběh extrakce i chuť tak, jak to mám rád. Jsem ve věku, kdy oceňuji když jsou okolo mě alespoň nějaké jistoty.
    A ranní kávový rituál mě uklidňuje
    :-)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUCIASHECK: a naopak když si oblíbíš singl, je dobrý si ho užít, protože za půlroku už nebude. Příroda, no.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    CMLKA: Ostatne i u ty smesi u vyberovek kupujes kazdou chvili neco jinyho :-D jen to prazic ma vetsi sanci zakamuflovat, zvlast kdyz jsou to smesi postaveny dominantne na nejakejch “nudnejch” braziliich, tam se schova ledasco
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    PUSCHPULL: tak tady ase bavíme o konkrétní pražírně, kterou tu několik ID potvrdilo, že zná. a mají i espresso směsi, takže to celkem plní to zadání, že máš oblíbenou pražírnu. Já ráda sem tam zkusím něco jiného. A když bude dobrá, tak si ji tam klidně budu kupovat. Stejně si pořád kupuju novou kávu, vlastně u výběrovky to ani jinak nejde, to si pořád kupuješ jiný kafe, pokud nekupuješ nějakou směs.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    PUSCHPULL: Pro mě je zase naprosto nepředstavitelný pít tři dny po sobě to samý :) natož léta :)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Osobně si neumím představit, že bych si kupoval kávu na Allegro. Ale to je holt osobní věc. Mám svou oblíbenou, od vyzkoušené pražírny a neměním to s čím jsem 100% spokojen. Dlouhodobá (mnohaletá) stabilní kvalita je základ důvěry. (Čas od času zkusím něco jiného, ale zpravidla to skončí pro nenáročnější použití - u mě Cold Brew či filtr, klíčové pro mě je totiž espresso).
    Zrovna dnes mi dorazily dvě kilová balení, (praženo včera), za 680,-Kč/km takže zase zhruba na 2 měsíce jsem zásoben.
    :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: Už jsem donesla vzorky do jedné místní kavárny majitelce Adéle, abych ji ukecala na větší objednávky víc druhů :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mně přišel další balík z dánska, úplně jsem jim podlehla. Kupovala jsem minule kilovku a celou dobu od načnutí (ehm, u nás tak tři týdny, jsme na to dva) vydržela v top kvalitě. od objednání 19. února do spotřebování posledního kafe (minulý týden) bylo všechno chutné.

Ještě s další objednávkou poslali kartičku s osobním poděkováním.

Single Origins – Nordic Roasting Co
    https://www.nordicroasting.com/collections/coffee
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    A už přišla? Zrovna se mi nabízí Allegro plus za 150 na rok, coz je dorucení zdarma, to by pak bylo docela fajn.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Porovnávat nákupní cenu zelené kávy a pražené bez kontextu není moc relevantní. Těch aspektů je tam fakt hodně a výsledku se pohybujes na nějaké 30% marži při B2B prodeji (což většině pražíren tvoří většinu objemu).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak každý zboží má svého kupce.

A já děkuji za spoustu malých pražíren, které z té dobré kávy dostanou pražením maximální chuť.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DEIKSAC: Já bych teda jen poznamenal, že při pražení kávy se obvykle ztratí zhruba 11–18% hmotnosti, u světlejšího pražení spíš kolem 10–12% a u tmavšího klidně 18–20% i víc.
    Plus samozřejmě musíš vytřídit i quakery a s cenou ti zahýbají i náklady na dopravu (a skladovací podmínky v přístavech a stav, v němž se ti to zelené zrno dostane domů - tím myslím plísně a škůdce).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tak hlavne tam prece vstupuje i nejaka schopnost toho prazice z toho kafe vyrazit maximum. A to bez perfektne vyladenejch chutovejch poharku nezvladnes.
    To zadna masina nikdy nezvladne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Vsak takhle funguje trh s komoditkama za 350 za kilo, ale to je fakt trochu jina disciplina. U specialty vetsinu kroku neosidis, produkci neosidis masivni optimalizaci, cloveka nenahradis robotem, a dokud lidi budou schopni dobry kafe ocenit, tak se ty “neefektivni” podniky uzivej.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    Uplynulou zimu jsme byli na pomezi new hampshire a vermontu, ve vermontu se par let nazpet rozjelo legalni konopi - na zacatku to byl dobrej byznys pro nadsence, jenze po par letech to vypada tak, ze treba v 5000 meste jsou tri shopy s konopnejma produktama a driv nebo pozdejs ty s vyssima provoznima nakladama odpadnou, nevidim duvod, proc by na tom kafe (byt je to vetsi trh) melo bejt jinak
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LUCIASHECK: To mozna jo. Chapu, ze prazirna par kamosu v Praze pma nasobny naklady proti nekomu, kdo to dela v hale na polskym venkove a pripadne zamestnava lidi za polovicni mzdu. Kdo z nich proda vic kafe ale nejni lozena vec.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    DEIKSAC: Nevim, co presne o prazeni a provozu specialty praziren vis, rekla bych, ze nic moc. Ja ti jen rikam, ze o jejich marzich mas dost zkreslenou predstavu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DEIKSAC: Protoze vzhledem ke konkurenci a moznostem automatizace nakonec nejaka zdlouhava prace prazice nikoho nezajima, zakaznici platej za vysledek. Ja kdyz budu brousit podlahu malou rucni bruskou, tak me bude mala mistnost trvat dva tri dny, zatimco profi strojema ji mam hotovou za pet hodin. Vysledek profi masin bude navic lepsi a penez za to bude stejne, na podlahu s pribehem se mi kazdej zvysoka vybodne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam