• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ASACHI: to je skoro vsechno spatne ;) neudela, ale ne proto, ze by to nikdo nekoupil, je to o tom jak se to zmarketinguje (viz prave Sony A7S s 12mpix FX cipem, ktera jde na dracku) a proste to nerisknou.
    4K monitor je nesmysl priklad, od dob D3/D700 je s 12mp vystarano, samozrejme jsou veci na ktere se vic mpix vylozene hodi (studio, krajina, atd), ale zase nepodlehejme tomu mpix hypu co po nas vyrobci chteji zejo, osobne bych klidne dal na D700 fotil jeste x let, kdyby se nerozpadal a zajima me trochu lepsi sum a hlavne DR, rozliseni jde az v druhy rade a spousta profi fotografu je take spise konzervativniho razeni, hlavne kdyz ta technika vydrzi a neklekne.
    Doufat ted v lepsi cip nez D810 je uplne nesmyslny - proc?? ostrosti skel to skoro nikdy nevykrmis a pokud neco neuspokoji DR z 810tky tak i ted treba skokove technologicky nerealny 2EV navic s tim bez zmeny postupu nic moc neudelaji preci. Navic treba ted uvedeny Canon z 50mpix je jen cca 18% vetsi linearni rozliseni za cenu dalsich kompromisu. Nejvetsi terno by bylo, kdyby Nikon konecne vymyslel jak smyslupne z toho 36mpix cipu dostat raw s mensim rozlisenim z plneho pole a odpovidajici velikosti s vyssim fps, pak by to byl opravdu univerzalni cip/fotak. Bohuzel prave lide slepe jdouci po rozliseni "muzou zato", ze nemame uzasnej 12mpis DX cip treba ;)
    A slepe rameno Pentax neni myslim "vhodne" pro nikoho - to, ze se jim jednou za 5 let povede nejaky telo neznamena, ze je dobry v tom systemu bejt (snad s vyjimkou toho jejich digi stredoformatu, ale to je cely jiny).
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MENTOL_: ja to vidim tak ze az bude naka predvadecka D7200 u skody tak vezmu do baglu sigmu a poprosim par rollerek aby mi tam udelalo zkusebni jizdu :)

ASACHI: ja teda nevim kolik lidi co bude fotit na semi-pro fotak typu D7200 pouziva 4K monitory? A pentax ani zadarmo ;)
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    Když se vrátíme k té d7200, v setu je 18-105mm, 18-140mm a ještě nějáký tele myslím.
    Mám 18-105mm, takže nejméně bolestivé by bylo jen tělo.
    Nebo mi to rozmluvíte a ta 140mm je jinde a vyplatí se to?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Ono zcela uprimne ...
    Dneska zadna firma typu Nikon neudela 12Mpx snimac, protoze by jim to krome 10 lidi nikdo nekoupil.

V dobe 4K monitoru to je zcela nepouzitelne rozliseni.
    Nikon a Canon maji hlavni cil profesionalni scenu, potom mlade lidi, pak dlouho nic a potom hobby fotografy .... bohuzel ...
    A prvnim dvema skupinam je 12Mpx uplne k nicemu. Ja treba doufam, ze Nikon v dohledne dobe vyda fotak s lepsim DR nez ma D810 a vetsim rozlisenim :)

Pro Hobby fotografa ma dneska nejvetsi smysl pockat s jakym FF prijde Pentax
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: 18-35 je supr, to je jasny, ale prave to ostreni je proc sem Sigmy pred lety zavrhl, jediny kde bych se s tim zkousel szit je prave ten ostrici modul na lepsich FX telech Nikonu (vlastne vsechny krome D600/610 tusim) a ted poprvy na D7200 na DX (od D300/s). Zkus vyhledove nekde se svoji sigmou, kdyby nic extra, tak se toho vseho zbav, nech si jen Fuji a pak se teprv rozhodni jestli ti s odstupem neco chybi a pripadne FX ;)
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    PLAYER: Mozna i lehce impotentni...:)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    DOTCOM: A ze Fuji udava nepravdive ISO vis doufam?
    Jinak D7000 je svym shitoznim ostrenim proslula skrz cele internety, spolu pak v kombinaci s nemene prosluslou Sigmou 18-35/1.8 to musi podavat skutecne impozantni vykony :))
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ULTRAMARINE:
    MENTOL_: to sem se mozna nejasne vyjadril, ale ta sigma je sama o sobe supr. Kdyz dobre zaostri, tak z ni lezou vyborny fotky.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MENTOL_: no takova trochu prizdisracska mentalita je pro nikon uz par let charakteristicka. A kdyz uz se odvazou tak je to spis fail, pac to nedovedou dotahnout do konce (viz Df).
    MENTOL_: 12/2 uz mam :)
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    DOTCOM: se nemuzes divit, D7000 uz je trochu starsi, Sigma 18-38 neni zadnej zazrak sama o sobe, kdyz to budes srovnavat s o dve generace novejsi Fujinou a dobrym sklem, je jasny jak to dopadne.
    Kdybys ted mel v ruce neco novejsiho, klidne i nizsi radu, tak bys koukal jak si to poradi se sumem.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: na druhou stranu na Fuji je skel hodne, ja bych okamzite poridil Samyang 12/2 a mozna neco fish a kdyz uz mas 35/1.4 tak mozna neco mezi/do dalky a co vic potreba.. #dilemata ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: tak urcite by to slo, viz Sony A7S, kde se proste rozhodli, ze udelaji "krok zpet" a vytunili nejlepsi 12mpix FX snimac co jde zejo. Jenze Nikon takovej krok neudela, to je moc mimo jejich mantinely, oni si ve svy mentalite a mozna i trzne nemuzou dovolit experimentovat (resp. to co vnimaji jako experiment, na druho ustranu produkujou sem tam vyrobek co ve vysledku vypada jako failed/nedotazenej experiment, protoze prozmenu neposlouchaj rychle feedback a nemeni fw funkce). Tj kdyby udelali ted 12mpix sensor na DX tak by z nej asi i mohli vytahnout treba D700 vlastnosti, technologie pokrocila, a k tomu malej 24/2, jenze to proste neni jejich strategie no. Jinak koukam, ze ti proste neni pomoci no - se Sigmou ve vysledku zas tolik spokojenej nejsi, ale resit to nechces ;) ne ja to chapu, ale D7000 je dost stary telo, treba by si prave ostrenim sedla s tim novym D7200 daleko lip. Zas ale kdyz to clovek poscita, tak bys ten prechod mozna i v klidu dal, neni potreba mit hned 28-50/2.8 (ekvivalent ty sigmy) ale chapu, ze se ti do toho nechce, jenze to "uzira na dusi" uz roky :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MENTOL_: tak 24/2 sem uz nak obrecel :)
    me to prijde sahly. nevim proc by melo bejt tak tezky vzit snimac z D750 a udelat jeho DX verzi s 12 Mpix, ale bez sumu (ci artefaktu po odsumeni), dynamickym rozsahem apod.
    Popravde tim jak s nikonem fotim min a min tak klesa i moje ochota investovat prachy do nakejch vyraznejch zasahu a co se mi vubec nechce je zbavovat se sigmy 18-35, jejiz ekvivalent na FX bude 2x drazsi a 2x tezsi. A nalejt prachy do fotaku kterej je drahej protoze je to fullframe a pak na nem fotit v crop modu mi taky prijde jako blbost.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MELOUN: no fotil sem pred casem svatbu s nikonem a pritelkyni sem pucil fuji a pak sem na to koukal a co se tyka sumu tak je na tom nikon proste hur. Rozdil oproti predchozim generacim nikonu je v tom, ze uz z fotek (jpegu) neleze sum, ale sou rozpatlany kvuli odsumovani. A kdyz clovek foti do rawu tak to zas sumi a musi se s tim stvat v nakym programu s tim ze ten vysledek je opet vicemene podobne rozbredlej.

a ted pred 2 tejdnama sem fotil trenink roller rugby a ke svy hruze zjistil ze fuji je na tom lip i s ostrenim. Mel sem na D7000 sigmu 18-35, ktera ma vlastni motor a neni uplne nejpomalejsi, ale vyskyt nezaostrenejch fotek tam byl vyrazne vyssi nez u fuji (s 35/1.4). Jasne, je to trochu extrem, holky na bruslich sou rychly, menej smer, nebylo tam moc svetla apod., ale stejne me to prekvapilo.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    DOTCOM: ja myslim, ze uz mas roky stejny dilema a odpoved je porad stejna - prestat doufat v DX co se nema moc kam pohnout (maly tenky 24/2 proste asi neprijde :) a kdyz mas tu Fujinu na DX co te bavi, tak proste ten skok na FX konecne udelat - rozprodat D7000 a co na FX vubec nevyuzijes a poridit treba nejakou serizenou D600 v zaruce a uz se netrapit :)
    ALKALOID
    ALKALOID --- ---
    ALKALOID: zdarma! :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    DOTCOM: tím líp že tam je, zahlídl jsem to na nikonrumors.com a nepotěšilo ...
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    DOTCOM: Co D610?
    Porad o mile jinde nez D7200 ...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROZI: za dva roky uz konecne bude D400 :-)
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    DOTCOM: to srovnání by mě zajímalo, můžeš to rozepsat prosím?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam