• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LUBOB: svetelnost clonovych cisel odpovida, hloubka ostrosti je samozrejme jina nez u FX (tak jako u DX je jina, atd)

Jinak dnesni 1" snimac je uz myslim presne to co snese seriozni vyuziti, tak jako obcasny snimek z mobilu/bezneho kompaktu muze byt vyuzitelny za idealnich svetelnych a dalsich podminek, tak 1" je na tom znatelne lip, take i diky lepsi optice co k tomu prijde. Dulezite je si uvedomit, ze pro seriozniho fotografa se nejedna o nahradu zrcadlovky/fx/atd (coz je to co vetsina tech skeptickych vicemene neadekvatne argumentuje resp. porovnava). Nepujdu s tim preci fotit extra dulezitou dynamickou akci nebo veci do atelieru, kdyz je potreba "nekompromisni" vystup, ale naopak mohu mit velmi slusne a pouzitelne fotky (zalohu) v okamziku, kdy bych zrcadlovku mit nemohl nebo proste nechtel a mobil porad jeste neni to ono.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Nikon DL „vždy připraven“ | Centrum FotoŠkoda
    https://www.fotoskoda.cz/1099-nikon-dl-vzdy-pripraven/
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    LUBOB: Rozuměj tomu tak, že "DL18-50" je název fotoaparátu, kde DL = Digital Lens, ohnisková vzdálenost přepočítaná na kinofilm. Pak se udává světelnost objektivu, ano správně bez přepočtu na eqvivaletní světelnost na kinofilm, astatně jak je u kompaktních fotoaparátu již desetiletí zvykem u všech značek.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    REPLIKANT: jestli tomu spravne rozumim, tak ta ohniska jsou prepoctena na 35mm ekvivalent ale clonova cisla uz nikoliv.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    HUGGI: rikam, ze SOOC muze vypadat slusne. Moje zkusenost je takova, ze ty preroceseny fotky se "rozpadnou", kdyz je chci treba prevest do cb, tak aby to vypadalo "filmove" (pouzivam silverefex).

PEJR: blackmagic dela videokamery, ne? tam jsou ty pozadavky trochu jiny IMHO
    PEJR
    PEJR --- ---
    DOTCOM: jednopalcovej snimac pouziva treba i blackmagic, a co jsou z toho schopny vyzdimat za data je myslim uctyhodny.. pokud vim, tak blackmagic pouziva cip od stejnyho vyrobce jako nikon
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    DOTCOM: To nwni uplne pravda. Ze sony rx100iii jsem tiskl super a3 na iso1600. Pro web fotil na iso6400 jako nic..
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: no ja k tomu popravde taky nemam duveru - cokoliv pod APS-C s 20 Mpix zavani brutalnim postprocessingem, kterej na SOOC bejt videt nemusi, ale kdyz s tou fotkou chce clovek neco udelat, tak to vyskoci driv nez bys cekal.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PEJR: Hlavně jsou nejví lol ty diskuze "profesionálních" fotografů, že palcovej snímač je moc málo, aspoň 4/3... Nikdo to ještě neviděl, nevyzkoušel, neví jak se to chová, ale "všichni" maj jasno, že to nebude moc dobré. Jako žasnu, kde ti lidi berou soudnost, soudit aniž by to viděli a vyzkoušeli, žabaři...
    PEJR
    PEJR --- ---
    REPLIKANT: to nevypada vubec spatne..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    REPLIKANT: NOVÉ CENY Nikon DL

DL24-85 f/1.8-2.8 - 18 990 Kč (s hledackem 22 990,-)
    DL18-50 f/1.8-2.8 - 23 690 Kč (s hledackem 27 790,-)
    DL24-500 f/2.8-5.6 - 25 990 Kč
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Report s fotkama Nikon DL

First Look: The New Nikon Compact DL 24-85 f1.8-2.8 and DL18-50 f1.8-2.8 Cameras Are Here | The Passionate Photographer
    http://www.thepassionatephotographer.com/...dl-24-85-f1-8-2-8-and-dl18-50-f1-8-2-8-cameras-are-here/
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Tak Nikon V1 s malym 10/2.8 je celkem sympaticky pocin, byt by si zaslouzil spis f/1.4. Ovsem za cenu do 10K max. Urcite nevidim smysl v Nikonu J5 (nebo kolika je to uz rada) s necim jako 32/1.2 za celkem cca 32tis. To bych si fakt radsi koupil jeden z tech kompaktu (zejmena u toho s 18mm ekv. ohniskem vidim velky potencial - na tom bych stavel PR) a nebo rovnou DSLR s kopou sklenarstvi.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PLAYER: "moudry zakaznik" (pokud neco takovyho vubec existuje ;) preci vubec nerozhoduje o tom co se proda a neproda. 1 se snad dokonce kdysi prodaval i dost, to ze se Nikon nedokaze poradne soustredit na segment, kde nema velky tradice a struktury je vec druha no (prilis mnoho porad jinych tel a nedostatek opravdu chtenych skel). No a i kdyby to tim tedy zabil jak pises, tak tim padem to preci neva, ne? Hlavne, ze pritahne neco co se snad opravdu chytne.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Moudry zakaznik s potrebou vetsi variability objektivu imho nesahne po systemu, kde ma na vyber ze sedmi skel a to za naprosto absurdni ceny.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PLAYER: nemyslim si - vice moznosti v podobnem baleni neznamena, ze striktne jedno nebo druhe prezije. Urcite se najde zakaznik, co chce Jecko s vetsi variabilitou objektivu za (pocatecni) mensi penize a naopak. A ty, co 1 asi hodne kupuji tak pujdou hlavne po cene, premiovy kompakt za 20tis+ pro ne neni treba ani alternativni produkt a tak ci onak, cim vic toho Nikon proda, tim vic je fuk jestli to jedno nebo druhy, konkurovat si sam sobe neni spatna vec, prirozene se ukaze co je lepsi a na to se soustredi vyroba - s timhle pohledem bysme dneska nemeli treba A7 atd.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LUBOB: presne tak
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    DOTCOM: no ale z toho vychazi jenom, ze fuji keca o +2/3 az +1EV oproti nikonu.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    tak jsem udelal slibovane srovnani Nikon D750 vs. Fuji X-T1. Pouzil jsem na obou nikkor 50/1.8 otevreny na plnou diru, zaostreny na nekonecno, hledici na (v domacich podminckach) rovnomerne stabilne osvetlenou bilou zed. Oba dva fotaky mely celoplosne mereni s nulovou kompenzaci expozice. Nasledne jsem nameril tyto hodnoty expocnich casu:
    ISOD750X-T1
    2001/201/10
    4001/401/20
    8001/801/45
    16001/1601/90
    32001/3201/180
    64001/6401/350

zaroven jsem porovnal fotky udelany na ISO 1600 a ukazalo se, ze nikon ji ma o neco tmavsi - abych je srovnal, musel jsem ji zesvetlit o cca 1/3 EV.

Zaver tohodle experimentu teda je, ze Fuji vs. Nikon keca o 2/3 EV a to v podstate bez zavislosti na ISO (nepozoroval jsem ze by fotky byly tmavsi nebo svetlejsi na ruznych ISO). Takze fuji "keca", ale rozhodne ne o 2.38 EV jak se tu objevilo.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Nikon 1 je podle mě nesmysl. Osobně to nikam neumím zařadit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam