• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    CROSS
    CROSS --- ---
    Zdar vespolek, zvažuju, že bych si na svoje focení dětí při sportovních aktivitách, na přírodu a pod., pořídil Nikkor 200–500 (neb ho místní prodejce zrovna nabízí s nějakou slevičkou). Vim tak nějak, co od toho čekat, jak je to velký, kolik to váží, že bych tuhle ohniskovou vzdálenost využil, venku fotim převážně jen za dobrých světelných podmínek. Přišel by na FX tělo.

Má tenhle objektiv nějaký známý nedostatky? Případně máte-li jiné argumenty proti týhle volbě. Dík.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Nikon mirrorless camera rumors: the most likely scenario | Nikon Rumors
    https://nikonrumors.com/2018/05/04/nikon-mirrorless-camera-rumors-the-most-likely-scenario.aspx/

Podle tohodle to vypada, ze dalsi svatebni sezonu jedu s Nikon Mirrorless. Radost velika ! :)
    LITTLE_FARMER
    LITTLE_FARMER --- ---
    SYKES: Tak to je jenom zamek, tenhle se pootocuje o 90 stupnu, aby se udrzela maximalni clona, jelikoz pri foceni na SLR se clona zavre az tesne pred otevrenim uzaverky a dela si ji zamacknutim ty packy ve vnitrnim cernym kruhu uplne nahore, takze kdyby si mel nizsi hodnotu (napr f8), tak by to mechanicky nemohlo jit na vyssi (napr f16). Kdyz pohnu s clonou mimo zamcenou polohu u D200, tak dostanu error na telu. Kdyz budes tu packu mackat (mimo telo) tak vidis, jak se zavira clona, a kdyz si nastavis vyssi svetelnost a budes mackat tu packu, tak se clona nezavre uplne, ale zastavi se na hodnote, ktera je nastavena, proto je tam ten zamek, aby mohl fotak vyuzivat plnej rozsah.
    SYKES
    SYKES --- ---
    LITTLE_FARMER: to je taky zajímavá věc :)) Ale šlo mi o tu velkou věc úplně nahoře. Na mir.com píší, že by to mohl být "Minimum aperture lock: Provided (1st version twist knob; slide switch for MK II version)". Takže asi tak to bude, později to bylo nahrazeno tím klasickým šoupátkem...

LITTLE_FARMER
    LITTLE_FARMER --- ---
    SYKES: Pokud je myslen ten malej tab u toho sroubku nahore vpravo, tak to slouzi pro archaickej shutter speed priority mod pro Nikony F2 (Nikon EE), nevim jestli i vic SLR to umelo.
    Pouzijes napriklad DS-12 a za ten malej tab si chytne ta DS-12 clonovej krouzek, aby s nim mohla otacet a diky tomu bylo mozno pouzivat shutter speed priority.
    Tady je i video, koho zajima jak se to vrti.
    Nikon DS-12
    https://www.youtube.com/watch?v=rwnYYgccPXU
    SYKES
    SYKES --- ---
    IOT_JH: to by v zásadě mohlo být, ale proč má úplně stejné prohlubně/lišty třebas Nikkor 85/1.8 AF, který má zámek clonového kroužku takový ten malý posuvný?
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    SYKES: zámek clonovýho kroužku?
    SYKES
    SYKES --- ---
    SUK: na to slouží, pokud vím, ten zub u bajonetu, viditelný na obrázku pod označením clony f/16. Tamten "čudlík" se zjevně může pohybovat po těle nahoru a dolů, zcela mimo dosah jakékoliv fičury z těla. Myslím. Nevím :))
    SUK
    SUK --- ---
    SYKES: Rekl bych, ze na starsich/analogovych aparatech to bylo mechanicke parovani mezi objektivem a telem, aby telo vedelo, jak je nastavena clona. Ale mozna se pletu, nikdy jsem to nezjistoval :D
    SYKES
    SYKES --- ---
    Prozradil byste mi někdo, co je a k čemu je ten posuvný "čudlík" jako je nahoře na uvedeném obrázku?
    Všiml jsem si přítomnosti těch vodicích lišt na dalších sklech (např. Nikon AF 85/1.8), ale nějak mě nenapadá k čemu to může být. Poradíte?

MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PEPAZZ: 85/1.8FE urcite ber, to je proste asi nejpovedenejsi sklo v tyhle cene a rozsahu.
    Od Sony cekam u 135mm strategii 'prisel batis 135/2.8, tak ted muzem i to druhy levny', jako predtim u 85..nebo spis doufam :) akorat se bojim, ze tam zase nekdo nedomysli, ze to fakt musi byt f/2.
    Ta 35tka je prokleti no, pritom Sony ma bokem tu svoji RX1 jako nejdrazsi pevny sklo fotak a tam presne 35/2 je - proste nektery casti ty korporace to vedi a jiny se tomu brani :)
    No a ten Tamron 28-75/2.8 nebude zadny sexy vzrusujici sklo zejo, proste event pracant, jinak na to nekoukam, uvidime :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MENTOL_: ja z toho videl par samplu a moc me to nezaujalo, ale co jako zoom za 20tis imho dobrý

na tu 35cu imho čekaj všichni, co čtu fora tak o tom všichni melou. Nechápu že to enni. dokonce někdo prohlásil ze batis 35mm nebude. to by imho byla velká škoda. 135tku AF čekám spíš od samyangu. Od sony /zeiss to bude děsivá pálka. Hodně si jim povedla ta 85mm 1.4 GM, ale je to obr a za raketu. Skoro si řikám že bych na cesty koupil i tu 85/1.8 od sony. :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PEPAZZ: taky nechapu, ze zatim neni 35/2 ;) kdyz uvedl nedavno Samyang druhy 35/2.8 po vzoru Zeisse, tak me to dost pozvedlo ;) oni se dneska uz proste bojej udelat sklo, co neni hned ostry vsude na plnou diru, protoze by dostali sodu, tak to radeji 'pricloni' a nebo nabouchaj hromadou specialni optiky a je to velky no. Ale doufam, ze to jeste nekomu dojde a 35/2 bude casem, ja pujdu ted urcite do 28/2 a Nikon 35/1.4G pojede chvili pres Commlite adapter doufam. A hlavne novy nativni 135 f/2/1.8 uz aby bylo, to je hruza jak letity trauma u Nikonu :)

PEPAZZ: jinak prave ted zkouseji lidi poprvy ten novej Tamron 28-75/2.8 za $800 v Singapuru - asi je to placatejsi obraz rekl bych, ale porad 2.8 ostry za cca 20k Kc (820Euro), tak nevim
    https://www.facebook.com/groups/A7III/permalink/1845004885809436/
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    VODNIK: To je nedostatecny i jako first look ...
    recenze je tady
    Sony a7 III Review: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-iii-review
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Docela pěkná recenze na A7 III - https://www.fotoguru.cz/sony-a7-iii-recenze/
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    plus teda co u sony hodne chybí je nejakej batis 35mm 1.8 /2.0 něco podobnýho jako je sonar 35mm /2.0 na RX1. zkoušel jsem zeisse 35mm 1.4 a špatný to rozhodne nebylo ale je to velky jak prase a těch peněz .. uff . Naštestí už bude brzy sigma 35/1.4 ART native e-mount. Nicmeně radsi bych neco kompaktního idealne od zeisse. Koupil jsem 25mm/2 batise a to je pecka sklo, lehky rychlý, naprosto nelyšný , nadherny barvy kontrast, to by se mi líbilo moc i v 35mm
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ASACHI: souhlas , cena skel je peklo, vsechno kupuju z druhé ruky a i tak je to drahy :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ADITU: muzu potvrdit ze ostreni je s tím opravdu radost .. včera jsem zkoušel fotit palení čarodejnic u nás ve školce a tracking je opravdu slušnej. Zaleží taky jaky sklo na tom je ale i ty pomalejsi docela dávaj
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Nejaky aktualni relevantni cteni (docela nezaujaty a objektivni rekl bych) k nasemu offtopicu :)
    Photographers Switching to Sony | Enthusiast Photography Blog
    http://enthusiastphotoblog.com/2018/04/19/switching-to-sony/
    Opinion: the Sony a7 III could be the new Nikon D750: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/opinion/8168463667/opinion-the-sony-a7-iii-is-the-new-nikon-d750
    MAJA
    MAJA --- ---
    finančně (pokud chci rychlé a kvalitní AF-C) jsem u Olympusu EM1 mark II na 45 tis. Kč + skla, ty nejsou zrovna o moc lehčí a to to má čip o cca 1/4 ploše fullframu za cenu fullframu od nikonu/canonu.
    Váhu dorovná sada náhradních baterek, slušné objektivy váží podobně a zbývá menší tělo, které se mě třeba hůř drží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam