• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MINOS
    MINOS --- ---
    LEFTY: bohužel ty certifikáty mají velmi jednoduchou defaultní cestu a pokud znáš jméno dotyčného, znáš v postatě i jméno souboru (tedy certifikátu).
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    POOL: pokud vím, tak certifikáty KB už nějakou dobu používá. Akorát je na uživateli, kde to má uložený.
    Pokud by to bylo vázaný na čipovou kartu, výrazně to snižuje použitelnost sluřžby, protože musíš být u kompu se čtečkou.
    Takže asi nepůjde "jen" o klasické podvodné vylákání hesla, ale i o krádež certifikátu z disku.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    POOL: ale má.

třeba ge má dva druhy i.b.
    pevné a mobilní.
    pevné je, že máš spešl soft a přihlásit se můžeš jen ze svého kompu
    mobilní = odkudkoliv

chápu, že ty máš na mysli kombinaci.
    POOL
    POOL --- ---
    nemyslím si, že to je jen lidma.
    bankovní účet by měl být chráněn loginem+heslem a navíc k tomu ještě vlastnictvím něčeho...

to něco může být mobil(kam chodí sms ověření) nebo třeba certifikát úložený na chipové kartě nebo něco jiného....

to KB neměla a teď to konečně zavedla....
    myslím, že nic takového nemá ani ČS, GE.. ale nejsem si jist
    RETAL
    RETAL --- ---
    Takže první velký fishing v ČR? Už bylo na čase. Lide jsou neopatrní.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    seriózní asi ještě nic...

jinak mne na účtě záhadně peníze přibyly. a to mám taky internetový bankovnictví :)
    AILAS
    AILAS --- ---
    Nemate nekdo odkaz na nejaky seriozni clanek co se vlastne v te komercce stalo?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    spíš než lichva je to neochota nechávat peníze v bance.
    peníze se mají točit. proto jsem nepochopil, proč máma, když potřebuje peníze nezavolá svý dětem, zda něco nemají.
    i kdybych něměl, což se taky občas stane (občas výdaje přesáhnou příjmy a má zásoba pro krytí případných výpadků se rychle ztenčí), tak myslím umím pár desítek tisíc sehnat za nějakej směšnej úrok.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PSYSBEE: malé částky 500-10000, vesměs překlenovací půjčky okolí. :) pro ty co neumí vyjít s výplatou. (i když já mám třeba nižší příjmy).
    čím je ta osoba vzdálenější tím víc chci mít nějakou protihodnotu.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ale jo, ale ta ženská měla neučený nějaký fráze. měl jsem tu čest v jedné z úvěrových společností dělat na telefonu brigádu a musím říct, že jako zajímavé....

nejlepší byla taková iniciativní slečinka, která byla asistentka vedoucího produktu, takže jako byla královna. každej dostal takovej návod na hodnocení klientů... moment, někde to tu mám...

... mám ale nevidim.

prostě stupnice začíná to jedničkou výborný klient půjčite mu sami... až po čtyřku, což je něco jako "sami by jste mu nikdy nic nepůjčili!"
    a pětka se zdá být zbytečná, ale je tam hezké "občané tmavé pleti" dostali jsme školení na téma, jak tyto občany poznat: akcent, příjmení, mluva.
    úplně jsem valil oči. někdo řekne "horváth" a má utrum.
    pak to zjistil, ale ten vedoucí a celý to změnil na "úvěr rozhodně neposkytovat!!!" a celou kategorii přeformuloval a jí si vzal na kobereček.
    tedy vyjádřil se jasně ve smyslu, že platební morálka určité skupiny lidí není valná a je v zájmu společnosti se jim vyhnout...

ale tyhle půjčky to je opravdu šílené. sám rád půjčuju a občas se moje úrokové sazby také pohybují přes 15% měsíčně, ale to jsou lidé, které jsem přetáhl zastavárnám.
    často bych nejradši úvěr lidem rozmluvil a doporučil jim jiné řešení. protože jsou lidé často hodně zadlužení a neuvědomují si, že z 8tisíc, které měsíčně vydělávají dávají 1000 korun jen na úroky.
    RETAL
    RETAL --- ---
    Přece to nebudou ulehčovat lidem, kteří se chtějí vyvlíknout z úroků! Úplně je chápu! ;)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    tak jsem mamce našel výpis z ok karty hned, že ho zaplatím. vzal jsem si výpis a údaje a volám tam. jednak jsem jasně řekl, že jsem syn, ale to byl problém a syn být nemůžu. tak se chci zeptat alespon teoreticky, jak dospět k částce, kterou je třeba doplatit.
    slečna pořád opakovala, že to sdělí mamce (které to nesdělili, protože neměla heslo pro komunikaci s centrem), protože předčasné splacení je "bez úroků a bez poplatků", tak jsem se ptal, o jaké úroky a poplatky mám navýšit současný dluh, aby to bylo splaceno, na čež mi bylo odpovídáno, že je to "bez úroků a bez poplatků"
    tak jsem si to nakonec nějak vypočítal sám a že to tam na slepo pošlu. jenže problém číslo dva... limit v mé bance 10.000 kč. vůbec nevím, proč tam je. ale aspoň to kleslo.
    mamka ted musí poslat žádost o zaslání hesla. s tím heslem si pak může zavolat. a ti jí řeknou, kolim má vrátit.
    ADAM
    ADAM --- ---
    hmm. to je hezký. to moje zku*ená pobočka čsob v kamenický by mi todle určitě neumožnila. zavidim. hodně ušetřených peněz.. :-)
    OASHI
    OASHI --- ---
    Adam: CSOB, Haje-Galaxie, moje bankerka.
    ForExove konverze maji normajne v nabidce (ceniku), ale az od 400'000 Kc.
    ja mel jen 150, a taky to slo...
    AILAS
    AILAS --- ---
    OASHI: diky za radu, ono se nejedna o moc, mam asi 1200 yuanu, ale navedl jsi me celkem dobre. Diky.
    ADAM
    ADAM --- ---
    OASHI: která banka ti takhle vyšla vstříc a o kolik se jednalo?
    OASHI
    OASHI --- ---
    Ad konverze:
    a) pro bezne zmeny je dobry smenarnik v pasazi za Kotvou: u USD ma rozdil nakup prodej radove v desitkach hal.
    b) pokud toho je vic, zkus chvili kopat ve sve bance: Me takhle nakonec konvezi udelali tu konverzi na ForExu, takze misto puvodnich poplatku v radek tisicu Kc to bylky jen desitky Kc.
    c) pokud jde o Yuany - Cinu:
    Mozna se vykasli na banky a ptej se u zdroje: ono se to sice nesmi, ale kdyz prijdes za nekym, kdo s Cinanama obchoduje, treba se domluvite.
    ...zkus pred Cinskym velvislanectvim, cinske firmy, radeji male, exportery/importery do Asie... Je to o lidech. Nebo inzerat, kdo tam taky chce zas jet. Treba Ustav Sinologie pri UK.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    uz to vim. kdyby to nekoho zajimalo: pokud misto swift kodu zadame adresu banky, pouzijeme adresu jeji centraly (tedy ne adresu pobocky, kde je vedeny ucet; alespon to mi rekli v KB).
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    pri prijmu platby na ucet z ciziny po mne chteji misto SWIFTu adresu banky: uvadi se adresa pobocky, kde mam vedeny ucet?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    jestli ti v čnb vyměnej nějaký tvoje čínský peníze, tak je pozdravuj. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam