• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    za prevod ze zelandu jsem zelandske bance dal 350 kc (pakistanska urednice se mi hezky venovala a vsechno se mnou poresila). blba CSOB si vzala 760kc za to, ze penize pripsala na muj ucet. a to dokonce vice nez avizovane jedno procento. asi jsem prehledl poplatek za platby dosle z jizni polokoule.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    PSYSBEE: odjizdim pristi tyden, to uz nestihnu, stejne mi ale pristi rok konci platnost, takze si pak zaridim novou.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    diky moc. poprve vyrazim na cesty, tak se snazim ziskat co nejvic informaci nez odjedu...
    TOMASH
    TOMASH --- ---
    AAHHWISEGUY: tak zrovna ty bankomaty budou v pohode urcite
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    TOMASH: diky, zavolam. me jde hlavne o ty bankomaty....
    TOMASH
    TOMASH --- ---
    PSYSBEE: v tomhle problem taky nebyl, zkousel jsem to vicekrat v ruznych zemich se stejnym vysledkem.
    ale o to nejde, at si radsi AAHHWISEGUY zavola na infolinku a ujisti se o tom.
    TOMASH
    TOMASH --- ---
    AAHHWISEGUY: teoreticky muzes. ja s ni v cizine byl a ejhle - platit neslo, jen vybirat z bankomatu. na helplince mi pozdeji rekli, ze to samozrejme jde.
    a ted uz nastesti jsem u nejaky normalni banky.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    blby dotaz, ale preci se zeptam: mam kartu student+ (visa electron), muzu s ni platit a vybirat si z bankomatu v zahranici (EU)?
    MUXX
    MUXX --- ---
    PSYSBEE: nic jsem si nevybral a chtelo to po me 29korun mesicne :)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ADAM: No jak píše BUTHRAKAUR. Někdy fondy není úplně snadné srovnávat. Konkrétně Český akciový i Sporotrend se pohybují na trzích střední a východní Evropy. To by ke srovnání svádělo. Ovšem fond společnosti ING je mnohem více zaměřen na ČR, a pak především Polsko a Maďarsko. Sporotrend je pak zaměřen i dále na východ - v portfoliu má pokud vím Ruské a snad i Turecké akcie v nezanedbatelné míře. Rozdíl ve výkonnosti těchto fondů je pak mnohem více dán těmito regionálními rozdíly (které jsou dány statutem), než rozdíly v kvalitě portfolio managerů.
    Jako jeden z nejlepších způsobů jak srovnávat fondy je za pomocí ratingu (AAA,AA,A), který není udělován jen za výnos (a riziko), ale i za kvalitu strategie, managementu apod. Ovšem tuzemské fondy (jakými zrovna tyto dva jsou) jsou příliš malé na to, aby si mohly prověření vůbec dovolit.
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    ADAM: no, ja nejsem zadnej expert, ale tyhle jednoduchy srovnani mi prijdou trochu zavadejici... ale mas asi pravdu, ze ten ING ceskej ma trochu hladsi vyvoj kurzu viz treba http://www.ifondy.cz/index.php?a=vwfund&id=3071&gr=1y&fcomp=3 . hladkej vyvoj kurzu se ale ne vzdy muze hodit, pze pri vetsim propadu ma clovek aspon moznost levnejs nakoupit, kdyz to spravne nacasuje :) spicky jsou u techhle 2 fondu temer stejny. dalsi vec je, ze jsou oba fondy o necem jinym - sporotrend cesky akcie prakticky neobsahuje.
    ale to jsou detaily - oba fondy jsou zajimavy, akorat 3% poplatek u ING mne trochu odrazuje :/
    ADAM
    ADAM --- ---
    hele. ja nemám čas na porovnávání fondů. nemám k ing žádný vztah a nemám důvod se jich zastávat. jen vím, že když do nějakého článku nahlídnu, tak ING je velmi často na předních pozicích. konrétně jsem se vždy zajímal pouze o akciové fondy, protože zbytek má na mě skutečně příliš malý výnos.

stačí otevřít hospodářky na straně 21 a tam je každej den porovnání výkonnosti.
    ing český akciový - 25.110% (ten jsem kdysi měl nakoupen)
    iscs sporotrend - 21.23

když mrknu na smíšené, tak iscs má smíšený fond jeden s výn. 1.25 a ing má S. fondy dva s výnosy 8.6 a 6.7%
    ADAM
    ADAM --- ---
    BUTHRAKAUR: konkretně nemám na mysli nic, ale cca před 2mi lety, když jsem nějakej fond nakupoval, tak v případě porovnání výkoností podobných fondů (např. v Hospo. N.), vycházelo ING téměř vždy na jedné z prvních příček.
    z toho jsem dostal dojem, že fondy řídí skutečně dobře. zda to platí ještě i dnes, to nevím, ale předpokládám, že se nic nezměnilo.
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    PSYSBEE: a vstupni poplatek jsi odecet? ;) co tak vim, tak u CS fondu je 1.75%...
    ADAM: myslim, ze treba klasickej CS Sporotrend nebo nektery ESPA fondy (Brick treba) nejsou uplne marny. jakej konkretni ING vynosnej fond mas na mysli, abych se moh mrknout?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PSYSBEE: To máš sice pravdu, ale to jsou peníze vázané na celý rok. Spousta lidí potřebuje peníze více dostupné (ne s takovými sankcemi jako u podílových listů). A pak je takovýto spořící účet ideální variantou.

Pokud budeš porovnávat delší časový horizont, jsou fotny samozřejmě lepší.
    Když budu zvažovat, kam na tři měsíce ulejt peníze, tak zvolím ING.
    ADAM
    ADAM --- ---
    žádné další banky, než oněch 5.5 zminovaných již příchozí platbu zdarma nemá?
    ADAM
    ADAM --- ---
    pokud vim, tak vynosy fondu se už vždy uvádějí očištěné o poplatky.

v každém případě psybee sem prosím fondy netahej, s ingkontem nemají vůbec nic společného.
    když už bychom se o tom měli bavit, tak srovnatelné fondy ING vychází většinou mnohem lépe, co se výnosu týče než ČS, že.. :-)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    PSYSBEE: To jsem předpokládal taky, a proto je tam slovíčko "nejen" :-) - ale hlavně myslím, že to Adama zajímalo z toho druhého důvodu (relativně krátký investiční horizont).
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ADAM: CitiBank
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam