RIMRR: vycházím z informací, které mám od kolegyně z clearingu. řešili jsme to minulý týden, tohle jsem dohledal, takže dávám k dispozici. instrukce se označuje jako HD 33.
Ve Vyhlášce ze dne 2.2.2004 (Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách) v par. 11 jsem našla technický postup bank při opravném zúčtování. Mimojiné se tam píše, že, banka, která chybu způsobí je oprávněna dát bance, která vede účet neoprávněného příjemce podnět k odepsání částky. Banka, která vede účet neoprávněného příjemce chybně zúčtované platby, je oprávněna do 3 měsíců ode dne vzniku chyby bez příjemcova souhlasu odepsat z jeho účtu tuto částku atd....a v par. 13 se píše, že není-li na odepsání chybně zúčtované částky na účtu neoprávněného příjemce dostatek peněz, banka, která vede tento, účet eviduje a zároveň blokuje docházející peněžní prostředky ve výši opravného zúčtování, nejdéle 3 měsíce od vzniku chyby...pak k poslední dni této lhůty pokud klient stále nemá na účtě dostetek peněz banka převede i částku nižší a to ve výši peněžnbích prostředků, které jsou k dispozici právě v poslední den této lhůty....