ROMANET: Především bych se omluvil za trochu citovější příspěvek, tahle diskuze musí být slušná a věcná, jakmile sklouzne do urážek, nikam se nedostaneme.
Názor, že monetární inflace je přirozenou součástí ekonomiky, IMO vychází z nepochopení souvislostí. Příklad s kožkami, který uvádíš, je zavádějící, protože kožky, jídlo a všechno ostatní je skutečně součástí přirozeného systému (stejně jako jakýsi druh "hospodářských cyklů"). Podle mého názoru právě tahle skutečnost vytváří onen prostor zmatení, ve kterém se melou a perou vzájemně si odporující ekonomické teorie. IMO kritickým bodem každé argumentace o tom, zda je inflace přirozená, je tento - jsou peníze komodita jako každá jiná? Někteří tvrdí, že ano, protože jsou také předmětem poptávky a nabídky. Já ovšem myslím, že samotný koncept poptávky a nabídky nelze odstřihnout od přirozených, primárních potřeb člověka, které jsou pevně zakotveny v KONEČNÉM světě s konečnými zdroji.
Přinejmenším jsem ještě nečetl žádnou skutečně přesvědčivou argumentaci pro to, že peníze jsou komodita srovnatelná s kteroukoli jinou. Myslím, že zásadním důvodem, proč srovnatelná není, je protože NENÍ KONEČNÁ. Systém, kdy lze komoditu vytvořit "jen tak" (fiat), je přece už z logiky věci podezřelý. A ještě nikdo mi nevysvětlil, jak může být udržitelný a vzájemně vybalancovaný systém, kdy z těchto fiat peněz se ještě navíc vybírají úroky (úplná absurdita).
Nejsem špičkový ekonom, nehodlám předstírat, že za těch pár semestrů makroekonomických a bankovnických kurzů jsem posbíral všechnu ekonomickou moudrost, co kdy byla vymyšlena a napsána. Každopádně pokud velká skupina některých z největších ekonomů všech dob mluví o tom, že fiat rozřeďování měnové báze je zlo, jenom mě to utvrzuje v tom, co mi říká prostá logika podepřená základním ekonomickým vzděláním. A pokud i takový Keynes, který je nejvyšším veleknězem víry ve vytváření peněz, prohlásí, že "kažení" měny je nejjistější a nejrafinovanější způsob okrádání společnosti, na který nepřijde ani jeden z milionu, pak mi je všechno jasné.