Romanete naposled. Ty tvoje "konkrétní námitky", asi myslíš tohle:
ROMANET. To jsou námitky člověka, který o tom systému mnoho neví. Velice naivní a velice neinformované. Ale odpovědět na ně nejde nějak bodově, na prostoru jednoho komentáře, i když chápu, že by ti to vyhovovalo. Každý má rád věci jednoduché a rychlé, se kterými nemusí ztrácet čas. Dnes je čas vzácný.
Proto jsem ti nalinkoval alespoň tu práci toho Rothbarda, která je dostatečně obsáhlá, aby uspokojila všechny, kterým ty filmečky přijdou "zjednodušené" a "vytržené z kontextu", a zároveň dost krátká a laická, aby z ní měli rozum i neprofesoři ekonomie na VŠ. Pochop, že já ty tvé námitky neumím zodpovědět dostatečně stručně a zároveň přesvědčivě, s celým kontextem a pozadím.
A hlavně pochop, proč jsem s tím vším tady vlastně začal - tebe ani nikoho jiného tady přece nechci urážet nebo se nad vás vyvyšovat. Já mám jen základní ekonomické vzdělání a donedávna jsem žil ve stejné blažené nevědomosti o podstatě bankovnictví jako vy. Jen jsem během těch několika týdnů, co se o to zajímám, nabyl pevného přesvědčení, že tohle je zkrátka natolik důležité, že se to musí dozvědět a hlavně pochopit co nejvíc lidí.
Systém frakčního rezervního bankovnictví ve spojení se státním monopolem na tvorbu peněz z ničeho je stejně strašlivá zrada, zločin a podvod jako kterákoli jiná mocenská ideologie, kterou panovníci a vlády v minulosti ovládaly a zotročovaly své poddané a občany. Akorát dnes je pochopitelně tak sofistikovaná, že ji prohlédne jen málokdo a i z toho mála jen málokdo dohlédne do skutečných důsledků.
S vědomím, že to teď bude znít příliš dramaticky a leckterého skeptika to odradí, teď říkám - buď si teď vezmete modrou pilulku, strčíte hlavu do písku a dál budete věřit tomu, co vám do omrzení opakují shora, nebo si vezmete červenou pilulku, vyvinete jisté úsilí a věnujete trochu času těm filmečkům a článkům. Hodně přemýšlivým a hodně skeptickým radím studie jednoho z nejvlivnějších ekonomů rakouské ekonomické školy Murraye N. Rothbarda, zejména skvělý český překlad jeho práce "Co vláda provedla s našimi penězi". '(Pokud si věříte, můžete zkusit jeho anglické texty nebo práce jeho učitele Ludwiga von Misese či dalších představitelů rakouské školy). Berte to jako zajímavou a čtivou investici do vlastního finančního vzdělání.
http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf
www.mises.org/mysteryofbanking/mysteryofbanking.pdf (anglicky)