• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: to je prave to nepochopeni sirsich souvislosti
    v dnesnim globalizovanem svete ma vliv to ze miliarda lidi bude chtit modifikovat sve chovani smerem ktery vidi v zapadnim svete i na to za kolik ty si v krame koupis housku, je to bohuzel tak, ten vliv neni samozrejme nejak extreme primocary ale je tu
    zatim to funguje tak ze oni makaj za nic a zapad se ma dobre, jeden american toho spotrebuje mnohem vic nez jeden cinan, ale co kdyz cinan bude chtit to same ? kde na to svet vezme zdroje ? natisknou americani vic dolaru aby jejich hlad po statcich potazmo penezich uspokojili ? co to asi udela s rovnovahou kdyz dolar bude jenom kus papiru, uz ted pada jak kamen do studny. cim myslis ze to je ? draha ropa je proc ? protoze je ji malo ? nebo proto, ze ji je stejne ale nektere staty ji vic spotrebovavaji ?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    AIAX: já mluvil o jednom konkrétním filmu a napsal jsem, co se mi na něm nezdá.

ty jsi opakoval své předchozí závěry a na moje závěry jsi nereagoval.

linkoval jsi další materiály.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ANDY_WARHOL: nevim, co má bankovnictví společnýho s tím, že chce číňan vyšší plat a auto.

FINSON: foxconn má v číně desítky a možná stovky tisíc zaměstnanců.
    AIAX
    AIAX --- ---
    ROMANET: Tak ještě jednou posloupnost, jak to bylo:

1. Já tu uveřejním pár filmečků a krátkých popularizačních článků a upozorním přitom, že jsou sice pravdivé, ale brutálně zjednodušené a bez kontextu.

2. Ty řekneš, že ti připadají pravdivé, ale nevěříš jim, protože jsou zjednodušené a bez kontextu.

3. Já ti nalinkuju seriózní makroekonomické studie a materiály, které jsou komplexní a obsahují plný a uspokojivý kontext.

4. Ty řekneš, že s tvými argumenty vůbec nepolemizuju a jenom linkuju.

Tak si to přeber ještě jednou. A hlavně si přečti toho Rothbarda, to je na tom to nejdůležitější!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    FINSON: nevim jeslti zrovna foxconn, ale hodne vyrobcu je fyzicky v cine a na taiwanu, pripadne v korei nebo japonsku.
    FINSON
    FINSON --- ---
    ANDY_WARHOL: Foxconn má výrobu v Číně?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: tady prece nejde o jednotlivce
    tady nejde o me ani o tebe, tady de o to jak je nastaven system, system je takovy ze bohaty svet zije ze zdroju chudeho sveta a zatim to funguje, ve chvili kdy vsichni cicnani budou chtit zdvojnasobit plat a koupit si auto, tak nebude co do tech aut lejt a vsechno zdrazi, protoze neska uz se vsechno dela v cine. pak bude cela nase slavna zapadni civilizace v prdeli. kde vemes pocitac az ti ho zadnej cinan nevyrobi ? kdyz bude vyrobenej v evrope tak na nej mit nebudes
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ANDY_WARHOL: tebe něco nutí spotřebovávat? a spotřeba nemusí znamenat drancování přírodních zdrojů a u lidských zdrojů bych řekl spíše "využívat" je pořád lepší než když lidé něco dělají než když jezdí na pracák.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    AIAX: nevím, já tu použil poměrně jednoduché argumenty snižující věrohodnost onoho dokumentu. řekl jsi na to jen pár linků. nepolemizoval jsi s jediným mým argumentem.

to je stejné jako "aby jsi mohl hodnotit izraelskou armádu, musíš si přečíst toru, korán a dějiny blízkého východu od roku 5000 před kristem po 2006 našeho letopočtu"

ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    me osobne na tom systemu vadi hlavne to ze zaroven nuti lidi vic a vic spotrebovavat = drancovat prirodni a lidske zdroje.
    AIAX
    AIAX --- ---
    ROMANET: "Aiax nemluví konkrétně" - zkusím ti to vysvětlit. Konkrétním výrokem asi myslíš něco jako - "systém, v němž žijeme, je jedním velkým podvodem." To je sice pravda, ale tohle samozřejmě nemůže člověk říct bez nějakého vysvětlení. Problém je, že i maximálně stručné a jasné vysvětlení by bylo stopadesát stran dlouhé (to nejlepší vysvětlení, jaké dnes dostaneš, právě podává Rothbard v práci, kterou linkuju v souboru rothbard_penize.pdf). Cokoliv ještě stručnějšího a ještě víc zjednodušeného pak už působí jako nějaká paranoidní propaganda (neboli, dle tvého výrazu "goebelsovina").

Proto jsem tady nalinkoval ty materiály, protože bez důkladného načtení toho, co už o tomhle kolosálním švindlu napsali daleko větší bedny před námi, člověk prostě netuší, o čem je řeč a klidně říká věci jako "ideální by bylo mít jednu centrální banku", protože neví, jaká je to nebetyčná volovina. Nelde to říká z jediného důvodu - protože vidí, že k tomu všechno spěje, že to je trend, a proto si myslí, že je to správně, protože kdyby to nebylo správně, určitě by to někdo zarazil, že ano?
    AIAX
    AIAX --- ---
    NELDE: Jak s čím nesouhlasíš? :)) Vždyť naše znalosti o té problematice evidentně nejsou stejné! Ty přece nemáš tušení, oč se tady jedná, proto ti tady linkuju ty materiály, aby sis nejdřív "načetl"!

Víš co je to frakční rezervní bankovnictví, fiat money, princip komoditního standardu, víš proč a jak vznikly banky, proč převládlo zlato jako univerzální standard a proč se postupně od něj upouštělo, znáš souvislosti a události předcházející založení Bank of England, amerického Fedu, víš co jak se proměňovalo ukotvení měnové báze ve 20. století, co se stalo před válkou, na konferenci v Bretton Woods, proč vznikl MMF a Světová banka, jaké mají úlohy dnes, proč vzniklo euro atakdále atakpodobně. Víš vůbec co je to DOOPRAVDY inflace? A ty máš "guts" říct mi, abych nemachroval?!
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    NELDE: taky jsem zrovna chtěl napsat, že tu aiax vůbec nemluví konkrétně, jen tu linkuje jednu knihu za druhou.

u té poslední už jsem si řekl, že se to nedá a poslal jsem to na tiskárnu, která samozřejmě pod 155 stránkama zkolabovala.
    NELDE
    NELDE --- ---
    AIAX: Nemachruj a raději řekni s čím nesouhlasíš, ať mohu polemizovat.
    AIAX
    AIAX --- ---
    Přátelé poprosím vás o jedno, přečtěte si tohle

http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf

přistupte k tomu plně, kriticky a nechte na vlastní úvaze, jestli má autor pravdu.

NELDE: Tobě to doporučuji obzvlášť, protože tvůj příspěvek ukazuje, že o skutečném principu vzniku a funkce peněz víš teď přesně tolik co já, než jsem se do problematiky pořádně zakousl. To znamená vůbec nic.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: nikdo ti nebrání si v americe založit banku. ať si kritici systému založej svojí vlastní.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: stejne jako je faktem, ze nikomu nebrani si koupit akcie nejake banky, zejo. ale zvracene je to stejne - selektivni podpora par soukromych jedincu na ukor vsech ostatnich bez moznosti do toho zasahnout.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: faktem ale je, že distribučním společnostem nic nebrání kupovat energii v zahraničí.

_BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: v moderni dobe verime, ze soukromy sektor funguje lepe nez stat za predpokladu, ze take funguje konkurencni prostredi. CEZ napriklad taky nefunguje uplne jak by mel a az ho stat proda, bude fungovat dal do doby, nez nebude mit rovnocenneho konkurenta. a samozrejme antitrustove zakony musi fungovat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    AIAX: Ale ono to bylo svěřené. Takhle vznikly bankovky. Jenže měna vyžaduje důvěru těch, co ji užívají, že to není jenom bezcenný papírek. A toho soukromé banky nejsou schopny dosáhnout. Takže tu úlohu převzal stát a vytváří si na to centrální banky. Ideální by bylo mít jednu celosvětovou měnu, protože tu by jednotlivé státy hůře ovlivňovaly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam