AIAX: jen podotknu, že z mé strany to nejsou argumenty pro nebo proti, proto jsem na úvod poznamenal, že nejsem v dané oblasti expert. byly to skutečně jen poznámky. Mé připomínky jsou přitom k tomu, co psali pánové z LI v článku, který tuto debatu rozpoutal. K pár tebou uvedenýcm věcem bych se ale vyjádřil:
"v odbodí krizí...nebyly (banky emitující bankovky) schopny proměnit bankovky na zlato" - stará známá věc, spletení příčiny s následkem. Copak asi bylo příčinou těch krizí? ... Mohl by to být třeba systém částečných rezerv, který uměle nafukuje peněžní zásobu, což rozvibrovává celou ekonomiku v podobě neustálých kolotočů inflace a deflace, neboli hospodářských cyklů?
Systému částečných rezerv není příčinou, jen posilujícím efektem. I při úplném krytí poskytnutých půjček může dojít ke klasickému runu na banku - banka má prostředky uloženy v nástrojích přístupných až v určitém čase (třeba hypotečním úvěru). Velké množství vybírajících klientů (a ochotných platit sankční poplatek) může banku položit i při úplném krytí půjček. Ale jak jsem psal výše, systém částečných rezerv tento problém jen posiluje.
Pánové z LI navrhují, aby všechny banky mohly vydávat bankovky. Tím by se ovšem toto riziko nesnížilo, ale zvýšilo. Run na emisní banku - na rozdíl od bank komerčních - prakticky nepřipadá v úvahu.
Osobně mi přijde ale významnější problém s pojištěním vkladů a garancemi státu za emisní banku. Nemyslím si, že by v dnešní době byl prosaditelný model, že stát za vklady nenese odpovědnost.
Každopádně návrat k různým papírovým bankovkám by pravděpodobně skutečně způsobil ten efekt, o kterém píšeš, jenže vzhledem k tomu, že papírové bankovky stejně kvapem předávají vládu bezhotovostnímu systému, jde spíš o argument akademický
Tady s tebou nesouhlasím. Zredukuje se problém s paděláním, ale problém s kontrolou kurzů a problém, že by peníze přestaly plnit roli všeobecného ekvivalentu s posílením bezhotovostních plateb nevymizí.
Navíc, osobně nevěřím, že by se v nejbližších letech lidé přesunuli k úplně bezhotovostnímu platebnímu styku. Ten pocit, že mají něco v ruce je pro lidi důležitý. Takže padělatelství bude problém i v budoucnu. A pokud by měla nastat situace požadovaná pány z LI - tedy návrat k emisi bankovek všemi bankami - tak bude padělatelství problém velmi významný.
A tomuto systému, kdy je celá světová ekonomika na permanentní umělé výživě a vytlouká dluh dluhem je podle tebe "ekonomická realita" a "nemá smysl debata, zda se jedná po podvod"?
Rád bych věděl, jak by ses tvářil, kdyby ti něco podobného řekla policie na to, že tě vykradli :))
Tohle je přesně ukázka té nesmyslné argumentace. Spojuješ trestní právo postihující konkrétní fyzické osoby s ekonomickým modelem, který se vyvynul v průběhu staletí.
Návrat ke zlatému standardu, jak navrhuješ (na rozdíl od pánů z LI, jestli jsem si všimnul dobře) by měl celou řadu dopadů, které nedokážu dohlédnout. Osobně mi přijde rozumnější vzít ekonomickou realitu a zachovat se podle ní - své úspory rozdělit a v penězích, které ztrácejí hodnotu, držet jenom jejich menší část.