• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    2ND
    2ND --- ---
    me konci fixace nekdy v breznu, taky nevim jestli se mi stavajici banka ozve, nebo tam musim zabehnout sam....
    kazdpadne mam asi 5,4 procenta urok, coz uz je dneska trochu moc
    a budu tech 1,5M rucit 65m2 na rozhrani Vrsovic a Vinohrad, to by jim snad mohlo stacit... jen uz asi nemam ani puvodni odhad...
    to Mbank progresivni uroceni se mi zamlouva...
    NELDE
    NELDE --- ---
    2ND: Nevím, jestli to off topic, ale zajímá mě to také. Příští rok mi končí fixace a refinancování je vážná eventualita. Hlavně nevím proč dávat vydělat bance, která o mě moc nestojí - zejména co se týče dalších poplatků za hypotéku. Dělat odhad ale nechci. U mně to aktuálně nebude ani 50% ceny.
    2ND
    2ND --- ---
    ADAMM: je moc slozity u Vas refinancovat? po 5 letech placeni CMHB musim mit novy odhad nemovitosti a jinou spoustu papiru? (potrebuju jen 1.5M coz je tak 60 procent ceny nemovitosti..) nebo staci to ze splacim bez prbl 12.000 5 let jinde.. ?
    tady je to asi offtopic trochu..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    http://www.lidovky.cz/varovani-z-cnb-0fw-/ln_nazory.asp?c=A080611_080247_ln_nazory_fho

Rychlé zdražování bytů a domů „se projevilo v nárůstu podílu cen ke mzdám a v poklesu výnosu z nájemného, který se dostal pod úroveň úrokových sazeb z hypotečních úvěrů“. Takže nakupovat teď nemovitosti na spekulaci je už riskantní.

Banka si v této souvislosti klade otázku, zda vysoká rozestavěnost nových bytů a domů nemůže „v dohledné době zasytit trh“ a způsobit problémy developerským firmám, což by se negativně podepsalo i na zdraví bankovních domů.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: To ne, ale de facto máš k hypotéce kontokorent s velmi nízkou sazbou. Hlavní užití
    1) Nemusíš se bát si půjčit plných 70%, co ti zbyde ze tvých peněz na zařízení bytu, tak dáš na mBilans a jako kdyby sis je nepůjčil.
    2) Místo předčasné splátky to dáš na mBilans a pokud se třeba dostaneš do problémů s placením, tak prostě tyhle peníze použiješ. Skutečná předčasná splátka je výhodná, až když bys měl na mBilans hodně peněz.

ADAMM: Já vidím hlavní problém v tom, že to je nástroj na řízení rizik, což je disciplína, které většina lidí moc neholduje. Předpokládám to funguje tak, že splátky hypotéky se inkasuje z toho mBilans účtu? Možná bych tedy nemluvil o specifickém účtě, ale prostě o vazbě s "běžným" účtem (dáváte k němu IB a kartu, že). Pak můžeš mluvit o sloganu: "Mimořádná splátka, kterou si můžete rozmyslet."
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: podle mě je to spolu s možností mimořádné splátky kdykoliv bez penalizace hlavní výhoda mHypotéky. třeba fixní úrokové sazby nemáme nijak oslňující, a nebral bych si to na LTV 80% a víc (hypotéka na 80% hodnoty nemovitosti, kterou zastavujete), ale speciálně pro lidi, kteří nějaké peníze mají, ale potřebují je disponibilní - je to podle mě velké lákadlo.

jen se to hodně blbě "prodává" - musí se to vysvětlit, což na leták/plakát/inzerát v novinách není tak jednoduché. ale věřím, že lidi si to prostě poví mezi sebou ;)
    ATAN
    ATAN --- ---
    prave, zni to az moc zajimave.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    takze vlastne kontokorent s 30ti letou dobou splatnosti? :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Takže ten mBilans je vlastně předčasná splátka, kterou si ještě mohu rozmyslet - resp. místo předčasné splátky to dám na mBilans a v případě potřeby si ty peníze zase mohu vzít.
    LOOP_ONE
    LOOP_ONE --- ---
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    koukal sem třeba na Zachodni WBK ve které to nevypadá na poplatky spojené s vedením účtu, člověk si může založit výhradně účet spořící a dávají 5,5%. Čím to že se třeba ty polské banky tolik liší v úročení oproti českým? Nicméně narazil sem na plno zahraničních vyhl.serverů, které na základě zadaných parametrů vyhledají nabídky od různých bank:) Sice českých bank není tolik jako třeba ve státech bo UK, ale i tak by bylo fajn mít českou obdobu takového vyhl.serveru:)
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    ADAMM: .. oki, thx, checknu si to. Btw, možná sem zbytečně svůj dotaz omezil na EU:)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RIMRR: v Polsku je teď bitva spořících účtů - nad 7%. i Slovensko má vyšší než ČR, ale ne tak výrazně.
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    Netuší někdo, která banka v EU dává oproti bankám v ČR vyšší procenta z uložených vkladů na spoř.účtech?:) ptám se čistě ze zajímavosti.
    (nenašel sem klubík o zahraničních bankách, tak to dávám sem).
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    obecně: lepší snížit si výši částky, z níž platíš úroky, než je mít na eMAXu...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: no, je to trochu jinak. když si uděláš mHypotéku, tak budeš mít k hypotečnímu účtu ještě technický, mBilans účet. peníze na něm ti snižují částku hypotéky (čili platíš menší úroky), ale samy se úročí 0%. více o tom třeba tady:
    http://mbank.cz/forum/read.html?f=1&i=44220&t=43838#reply_44220
    (důležité jsou katčiny odpovědi.)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Mám dotaz na mBalance u hypotéky, ale nevím, jestli budeš umět odpovědět. Jedná se mi o případ kdy budu mít hypotéku na 1M a na eMaxu 500k. Jestli dobře chápu, tak budu platit úroky jen jako kdybych měl hypo 500k. Tomu rozumím, ale nevím jestli těch 500k na eMaxu bude úročené.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ADAMM: díky moc.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    LEFTY: buďto na FC / mKiosku (tam to s vámi někdo projde a pošle do backoffice) nebo korepondenčně: na stránce Dokumenty je na to formulář (kopie OP nemusí být notářsky ověřená, ale tvoje žádost o změnu ano).
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    ADAMM: jakým způsobem mám mbank informovat, že mám jinou občanku? Nemůžu si teď zažádat o další produkt, protože jsem identifikovanej starou občankou, která je už neplatná :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam