• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    NELDE: vybiral jsem podobnou castku tusim... ale chtelo to dvacku...

Jinak v US kazdej bankomat ma odlisnou sazbu...u nas je to opacne u nas se to ridi cenikama bank za vyber v ne vlastnim bankomatu.. v US vsechny bankomaty co jsem potkal si uctovali ruzne a mel jsem to pak na uctence...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: imho Euronet nemá žádný podobný poplatek. Člověk platí jen podle sazebníku vlastní banky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DEMONOFANARCHY: Kolik jsi vybíral? Já $200 a chtěli $2. Třeba to mají jako %. Bylo to Wachovia, což nevím jestli je banka.
    U nás také existují nějaké bankomaty nebankovní (Euronet), kde je to tuším za 50,-
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    NELDE: me docela zatrnulo kdyz jsem vylezl z letadla na JFK a jedinej bankomat co jsem nasel mel poplatek za vyber $20 coz mi prislo jako jako HC...takle sluzby zakaznikum asi vypadat nemaji za ty nemale letistni poplatky
    NELDE
    NELDE --- ---
    Dneska výběr z bankomatu, jediného na letišti. A chtěli poplatek za výběr. Možná kdybych zkusil jiný bankomat,
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KINGFISHER: A dnes zabodovala i jinak: České spořitelně nefungovaly bankomaty a terminály ;)

"Byla to technická závada, už se nebude opakovat. Klientům se moc omlouváme," řekla Novinkám mluvčí banky Kristýna Havlingerová. Hehe..
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    KINGFISHER: njn, nekdo holt chce dostat par stranek smlouvy do slozky, nez neco 2x podepise. a nejhorsi jsou ti, co zacnou cist a ptat se :o)
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    můj dnešní pokus o zrušení účtu u český spořitelny:

doba čekání: cca 30 minut
    doba "vyřízení": 5 minut

chtěl jsem prostě vybrat všechny peníze a účet zrušit, načež mi bylo řečeno, že to nejde.. že můžu vybrat jenom něco, ale musim tam nechat "třeba dvě stovky" na poplatky (výběr hotovosti, poplatek za vedení čikýhovýra).. a ty zbejvající peníze si můžu dovybrat až to účtárna proúčtuje a s občankou se stavit na pobočce (což se mě netýká, protože brzo jedu někam, kde mě žádný dementní spořitelny život otravovat nebudou).. pak je ještě možnost poslat ten zbyteček na nějakej účet (číslo jsem samozřejmě s sebou neměl, tak jako datum narození majitele účtu)..

po celou dobu čekání jsem byl svědkem jednoho předbíhání (které bylo nakonec vysvětleno že "byly přepojeni z pokladny" wtf???), a taky jsem celou dobu sledoval jak někdo zakládá účet (což trvalo těch 30 minut který jsem tam čekal + bůhví jak dlouho tam dřepěli než jsem přišel).. jen tak mimochodem mě trvalo zřízení irskýho účtu někdy před rokem zhruba 5 (!!!!!!!!!!!! a ještě jeden: !) minut.. přišel jsem k pultíku customer service s žádostí založit účet.. proběhla kopie mýho pasu, asi 2x podpis a zbytek mi přišel poštou... za 2 dny jsem měl ve schránce platební kartu a různý handbooky a podobný kraviny...

takže tleskám český spořitelně... až tohle všechno vyřídim už nikdy v životě nechci mít s tímto ústavem nic společnýho...
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Nejsou to dvě půlky. V zásadě je to rozdělení na částku, pod kterou jít nemohou (sami si za o něco menší půjčují) a rizikové navýšení. Představ si, že spadáš do segmentu, kde 1% nesplácí. Pak ti tenhle rizikový faktor připočtou, protože tu ztrátu musí nahradit.
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: To celkem chápu, jen mi nedává smysl to rozdělování na dvě půlky. A o rizikových bilancích už vůbec nemluvím.
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: základní myšlenka risk managementu by měla být, že příjmy z této rizikové sazby pokryjí ztráty z úvěrů, kde klient přestal platit. je to docela věda a každá banka si způsob, kterým určuje rizikovou sazbu, přísně tají.

donedávna u většiny bank, pokud vím, platilo, že na rizikových bilancích nebyla nula, ale zisk. Dobré pro banky. Dnes už bych tipoval, že to bude naopak.
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: Dobrý, stejně mi to hlava nebere.
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: Riziková sazba je určována oddělením risk managementu jednotlivých bank. Proto, když přijdeš žádat o úvěr (hypotéku, spotřebitelský úvěr, podnikatelský úvěr,...) tak vyplníte žádost, oni ti maximálně řeknou orientační sazbu, ale smlouva a definitivní sazba je k dispozici až třeba za dva dny. V těch dvou dnech by mělo dojít o ohodnocení tvého rizika (pravděpodobnosti, že přestaneš splácet) a tato sazba se u top affluent (nejlepší z nejlepších) klientů připočítá k nasmlouvanému spreadu.

Banky si uvědomují, že zpoždění dva dny je už moc a proto se snaží tenhle čas zkrátit. K tomu se v zásadě používají tři postupy:
    - ohodnocení se udělá jednou, klientovi se do budoucna garantuje částka, do které mu bude poskytnut úvěr a to i opakovaně (úvěrová linka, používá se hlavně pro podnikatelské úvěry)
    - stávajícím klientům (všem, nebo významné skupině) se provede dopředu výpočet limitů a tyto produkty se jim pak nabízejí, nebo jsou jim hned přiděleny, když o něj požádají (nejčastěji kreditní karta, spotřebitelský úvěr a kontokorent)
    - generují se "hromadné produkty" buď prakticky bez dodatečných podmínek, nebo s minimálními podmínkami. Produkt dostane každý, kdo je splní - typicky kreditní karty, kde často jediným požadavkem je, že dotyčný není v registru dlužníků. A někdy ani to ne.

To jsem se zakecal zcela mimo tvůj dotaz. :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: Tak ještě jednu laickou: riziková sazba je co, nějaký ten CDS určovaný trhem?
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: ad munin: ano; ono to znamená sice minimum pro klienta, ale znáš to, když se nasčítají tisíce a milióny halířových položek, tak to může v bilanci znamenat o půl procenta vyšší zisk. určitě to pálí víc organizace, které si půjčují stovky miliónů a miliardy. ale ty zase mají výpočet úroků dělaný jinak. Tyhle velké firmy si dohodnou jaký pevný procentní zisk bude mít banka z toho, že jim půjčí (tzv. fixní spread), k tomu se připočítá riziková sazba a tím vyjde výše úroku.

ad Volksbank: změnili způsob měsíčního úročení na hypotéce z 30/360 na actual/360. a udělali to tak, že změnili všeobecné podmínky a výpis, kde na to upozorňovali přišel až s měsíčním zpožděním, takže nebylo možné nové podmínky odmítnout.
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: Takže MUNIN znamená akorát "efektivní sazba je (jako vždy) vyšší než čisté procento (1,0025^4 - 1 = 1,0037563 %), ale nižší než u konkurence se stejnou nominální sazbou, ale častějším připisováním (pro 365 dní mi vychází 1,0050029 %)"? Při vší úctě, to už je pod jakoukoli reálnou rozlišovací schopností. Znám horší bankovní triky /viz ten tvůj s Volksbank, oč jde, o hypotéku? počítají úroky vždycky z jistiny na začátku roku?) - a stejně se divím, že už dávno nezačaly ty úroky za zlomek období počítat odmocninově, aby jim to p. a. vyšlo akorát. Při miliardových bilančních sumách už by to hodilo aspoň představenstvu na prémie...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    // OT
    HARALD: No jo, triku s periodou je spousta a vetsinou pekne naserou :))))
    // OT
    HARALD
    HARALD --- ---
    STEPNI_VLK: představ si, že máš na účtu 1000 korun a ten účet je úročen 6% (pro lepší počítání) p.a. a úrok ti připisují měsíčně. Poplatky a podobné věci ignorujme. Každý měsíc ti tedy připíšou 1/12 úroku, tedy 0,5%.
    Peníze na účtu pak jsou:
    1. měsíc 1005 Kč
    2. měsíc 1010.025 Kč (protože se ti úročí i těch 5 korun) - dál budu psát jen na 3 desetinná místa
    3. měsíc: 1015.075 Kč
    ...
    6. měsíc: 1030,378 Kč
    ...
    9. měsíc: 1045.911 Kč
    ...
    12. měsíc: 1061.678

Za rok, tak dostaneš na úrocích nikoliv 6%, ale 6,1678% To se nazývá efektivní úroková míra.

A teď si představ, že ti připisují úrok jednou za 3. měsíce, takže dostaneš vždy 1/4 z úroku, tedy 1,5%
    3. měsíc: 1015 Kč
    6. měsíc: 1030.225 Kč
    9. měsíc: 1045.678 Kč
    12. měsíc: 1061.364 Kč
    Efektivní úroková míra tedy je 6,1364%, tedy o něco nižší.

Při ročním úročení ti připíšou úrok na konci roku, máš tedy 1060 Kč a efektivní úroková míra je rovných 6%.

Podobných triků s periodou nebo způsobem výpočtu úroku existuje víc. Mě takhle Volksbank natahuje díky jinému triku (se základem úročení) ročně o víc než 5 tisíc. :-/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MUNIN: Můžeš ten trik vysvětlit i pro laiky? Jaký je rozdíl v denním, měsíčním, čtvrtletním či ročním připisování úroků? A co je to ta efektivní sazba?
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    VANEK: A efektivní sazba je nižší, protože podobně jako ING používají trik s čtvrtletním připisováním úroků (respektive ročním u té "prémie").
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Ti volové to fakt nemaj ani na http://www.csob.cz/cz/Lide/Sporeni-a-investovani/sporici-produkty/Stranky/CSOB-Sporici-ucet-s-premii.aspx - zato spoustu úžasných marketingových blábolů. Dík.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: aktuálně podle http://www.csob.cz/cz/Csob/Urokove-sazby/Stranky/Urokove-sazby-korunove-ucty-obcane.aspx 1% + 1,25% (když tam necháš peníze bez výběru do konce roku, hehe)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam