• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    YNZA: Visa Electron je typ karty a může být jak kreditní, tak debetní.

PARADAIKA: Pokud žádné poplatky na výpisu nemáš, tak nejsou. Ale asi by bylo lepší si pořídit nějakou místní kartu, aby to nebyla neustálá konverze (tedy pokud máš příjem v místní měně).

Debetní karta = karta k běžnému účtu.
    Kreditní karta = karta bez běžného účtu, kde jednou za měsíc (obvykle) přijde výpis a je třeba uhradit spotřebovanou částku.

Nebo ještě jinak kreditní karta je karta k úvěru (kreditu), kde nějakou dobu (do výpisu) neplatíš úroky.
    PARADAIKA
    PARADAIKA --- ---
    mam takovej dotaz. Poslednich 7 mesicu si v Kanade vesele platim kartou ceske sporitelny Visa Electron (student plus) a ted me spolubydla vydesil, ze kdyz to pouziam jako kreditni kartu, takze urcite platim nejake silene poplatky kreditni spolecnosti.. Na vypisech nic takoveho nemam, ale ten prevod kurzu je vzdycky docela vysoky. Je tam nejaka souvislost nebo je to normalni? Ja se totiz uz dlouho vyhybam pochopeni rozdilu mezi debitni a kreditni kartou. Diky predem!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    btw. kdybyste věděli o někom, kdo má mBank a pohybuje se v zahraničí (speciálně pak UK, Kanada, Dánsko, Norsko), tak mu prosím dejte vědět, jestli by mohl zkusit platby tam, kde to předtím nefungovalo.
    více: [ ADAMM @ mBank ]

díky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Jeden zajímavý článek související se soutěží http://www.vstricnabanka.cz/ - jak se Oberbank nelíbilo hodnocení čtenářů serveru bankovnipoplatky.com :)
    http://www.podnikatel.cz/clanky/banka-se-pokousela-vylepsit-si-hodnoceni/
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    BUNDA: Naštěstí mám starý rodiče, který nejsem IT fajnšmejkry:-D
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CYNIK: a do IB také nelezou? :-D Na to jestli jim zůstatek nechodí sms se ani ptát nebudu...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    GHOSTSTALKER: Ten pravidelně vyhazuju....
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CYNIK: no to bych se byt tebou jeste ujistil, jestli jim nahodou nechodi vypisy z uctu :)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    GHOSTSTALKER: Dík moc, faktm i to pomohlo...Potřebuju provést pár plateb za zády rodičů;-)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    jo a je to teda kdyžtak v obchodník podmínkách - http://www.csas.cz/banka/content/inet/internet/cs/VOP_2009_10_31.pdf

A docela se mi líbí, že zákonný zástupce (rodič) s prostředky může nakládat jen se souhlasem klienta (dítěte) :-D
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CYNIK:

"Souhrnná výše vkladů a plateb zaúčtovaných ve prospěch nebo k tíži Osobního účtu - Student pro věkovou kategorii
    15 – 18 let v rámci kalendářního měsíce je stanovena ve Sdělení. Banka je oprávněna odmítnout provést příkaz
    Klienta či nezúčtovat ve prospěch Osobního účtu - Student došlou platbu a vrátit ji plátci, pokud by tím byly porušeny
    limity uvedené ve Sdělení.

S peněžními prostředky na Osobním účtu - Student pro věkovou kategorii od 15 do 18 let může po dobu vedení
    Osobního účtu - Student nakládat pouze nezletilý Klient, popř. zákonný zástupce Klienta, pokud s tím Klient souhlasí."

a ten limit vkladů a plateb je konkrétně 20 000 Kč ve prospěch/k tíži účtu. Tzn. můžeš normálně provádět převody do 20k/měsíc.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    To je ten problém, já nevim kde mám tu smlouvu:-) Každopádně bych měl mít u spořky studentskej účet.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CYNIK: V zásadě ano, právně tomu nic nebrání. Záleží ale na bance a na konkrétním účtu - některá studentská konta můžou mít podmínku souhlasu zákonného zástupce s disponováním s prostředky na účtě, ať už s jakýmkoliv nebo třeba od určité hranice (např. převod >20k - nutný souhlas rodiče).
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    CYNIK: koukni na konkrétní podmínky, konkrétního účtu :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Je mi 17 a zajímalo by mě, kam až sahá moje pravomoc nad účtem? Co všechno můžu dělat? Můžu provádět převody?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KOSZLIK: určitě to chce podat reklamaci co nejdříve. Na výpise bývá často i poznámka do kdy je nutné reagovat v případě, že výpis nesouhlasí. Jak moc to je právně podložené netuším.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    KOSZLIK: stalo se kolegovi, vybrali ho pres kartu a myslim ze ji taky ani v zahranici nepouzil .. dostal vse zpet v plne vysi - urcite kontaktovat banku v prvni rade, ono se to vetsinou stane vice klientum pokud jde o uniky dat, takze to resi docela rychle ... myslim ze podaval i trestni oznameni na neznameho pachatele, aby to "melo vetsi vahu" , ale to si nejsem jisty - muzu se ho v pondeli zeptat na podrobnosti
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KOSZLIK: pár zkušeností najdeš na mFóru. Několik lidí tam mělo fraud díky kartě a naopak jeden na fotce z bankomatové kamery poznal svou partnerku :-)
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    GHOSTSTALKER: to chapu, bohuzel majitel je jeste asi mesic v zahranici. Zajimaly me spis zkušenosti s podobnou situací
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOSZLIK: no tak at se vlastnik koukne na vypis, co tam u toho je uvedeno, jak takhle ti tu nekdo tezko neco poradi :)
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    GHOSTSTALKER: neni to muj učet, mam k nemu pouze kartu a od vlastnika vim že mu chodí výpisy kdykoliv si někdo vybere a celkem mu takto byl nahlášen výběr cca 100k a nikdo z opravnenych vlastniku karty si nic nevybral..tzn peníze zmizely. Jakým způsobem netušim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam