• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    demence je, že oni na základě polské licence podnikají u nás ale ja na základě české občanky/českého obch. rejstříku u nich v polsku účet otevřít nemůžu :-(
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KY_109:
    Jak jsou v mBank zabezpečeny/garantovány vklady? Vztahuje se na vás česká legislativa, když podnikáte na základě evropského pasu?

mBank jako důvěryhodná bankovní instituce garantuje bezpečnost finančních prostředků jí svěřených. Vychází z tradice, prestiže a zázemí, jaké přináší členství ve skupině Commerzbank. mBank je obchodní značkou polské banky BRE Bank SA. Jako její zahraniční pobočka podniká v ČR díky jednotné bankovní licenci EU (tzv. evropský pas). Proto se na ni vztahují v otázce pojištění polské zákony (které – stejně jako české – musí být v souladu s evropskou legislativou). Na základě nejnovějších zákonných úprav jsou vklady Klientů do výše 50 000 € pojištěny u BFG (Bankovní garanční fond) do 100% jejich výše. Stejná pravidla platí pro osobní, spořící i podnikatelské účty - s tím, že jde o limit pojištění na osobu, nikoliv účet (v případě účtu se dvěma spolumajiteli jsou tedy vklady pojištěny do výše 100 000 €). Toto ustanovení platí od 28.11.2008.

Podnikáte na základě Evropského pasu – co to znamená?

Jde o jednotnou evropskou bankovní licenci, z níž plynou stejná práva a povinnosti jako pro kteroukoliv jinou banku v České republice. BRE Bank bude zodpovědná za své závazky a bude pravidelně reportovat ČNB a zároveň i polské národní bance.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Tak mi v patek volala pani z CSOB s tim, ze mi v zari konci studentske konto a ze se dohodneme co dal. Tak jsem rekl, ze to dobre vim a ze ucet planuju zrusit. Coz neni prilis podstane, nicmene behem diskuse na tema mBank mi vtloukala do hlavy, ze mBank neni v Cechach pojistena (Fondem pojisteni vkladu) a ze se pripadny problem musel resit v Polsku. Nepodarilo se mi ji presvedcit, ze mele nesmysly a ceska mBank ma normalni status banky, je dozorovana CNB a pojistena u FPV.
    Tak si tak rikam, mam pravdu, ze jo? Mam ten pocit, ze jsem to kdysi hledal, nez jsem presouval penize k mBank. Ted uz je mam stejne u ING, takze je to fuk ale mel jsem opravdu a oni cilene lzou, nebo se pletu?
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Mám dotaz dá se u Mbank založit účet pro nezletilého? 17 let?
    HARALD
    HARALD --- ---
    KY_109: to je ona, d2kuju
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: v Equa je polovina mBank týmu, takže o tom něco vím :) mně šlo spíš o to, že ono slavné eBanka bankovnictví má zdá se své dny spočítané, to bude zas mezi geeky pozdvižení!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Viz také http://www.lidovky.cz/nova-banka-equa-bude-cilit-na-mlade-cechy-f0p-/ln_noviny.asp?c=A100612_000050_ln_noviny_sko
    moderně pojaté kampaně, která by oslovila mladé lidi a vymezila nový bankovní ústav vůči zavedeným konkurentům. ...nabídne především cenově dostupné, jednoduché a transparentní produkty a služby, což by zaměření na mladší klienty odpovídalo.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    HARALD: v Kaprovce je celkem vyhodna exchange... http://www.exchange.cz/
    HARALD
    HARALD --- ---
    Kdysi tu někdo linkoval výhodnou směnárnu někde v Praze, nejspíš v Kaprovce. Nemáte někdo odkaz, prosím?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Btw. nevím, jestli jste si toho někdo všiml - informace imho docela důležitá, schovaná úplně na konci článku o přípravách na start nové Zuno bank - http://www.lidovky.cz/internetova-zuno-bank-prijde-i-do-ceska-d9i-/ln_noviny.asp?c=A100604_000051_ln_noviny_sko&klic=237313&mes=100604_0

"Raiffeisenbank také v současnosti chystá poslední fázi propojení s eBankou, kterou odkoupila v roce 2006. Hodlá dosavadní dva bankovní systémy vyměnit za jeden úplně nový."
    ATAN
    ATAN --- ---
    Kolik vás stojí účet v bance: nejlevněji vychází u Fia, nejdráž u Citibank - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/kolik-vas-stoji-ucet-v-bance-nejlevneji-vychazi-u-fia-nejdraz-u-citibank-139-/bank.asp?c=A100622_1405992_bank_bab
    NELDE
    NELDE --- ---
    WILDENBURY_SQ: Určitě nic z toho nevynechávej - v některých státech se užívá nejen číslo banky, ale i pobočky. Takhle to skoro vypadá jako IBAN - nebylo ještě na začátku SP+dvě čísla (to je kontrolní součet). Jinak si dej vyhledat strukturu IBANU pro Španělsko. A ještě potřebuješ swift, samotný IBAN ti nevezmou.
    ADAM
    ADAM --- ---
    at ti posle iban, a posli to paypay, devizy.cz nebo fio.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Chtel bych kamaradovi vratit 150 éček, co mu dluzim par let, no je ze Španělska.

má číslo účtu:

0182 9051 63 ZZZZZZZZZZ, takhle to tam oni asi zapisuji.

Z - cislo uctu, to je ok
    0182 - to bude kod ty banky
    63 - predcisli
    9051 - pry cislo ty pobocky, kde si zalozil ucet, ze kdyz treba mu posilaj vejplatu, tak tohle cislo chtej?

.. Spekulovali jsme, co a jak, ja mam sporitelnu, on banku BBVA.

- kdyz koukam na svuj i-banking, prijemce muzu klasicky identifikovat: predcisli - cislo - kod banky. Bude to fungovat? Jsou nejake extra poplatky? Predpokladam, ze to cislo 9051 muzu vynechat, kdo vi, co to je, s cim si to spletl :)

dik.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TBC: kurz csob, poplatek zadny. figl: mit eurovy ucet a menit u devizy.cz nebo exchange.cz (min 100tis kc)
    TBC
    TBC --- ---
    ADAMM: v jakym kurzu/pripadne za jakej poplatek dochazi u FIO k prevodu mezi EUR a CZ uctem? je to tam nekde presne dany? pripadne jakej figl na optimalizaci prevodu?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: kromě výběrů v bankomatech. ale velkou výhodou v tomto případě je automatický "slovenský" účet (v Eurech). ideální pro příchozí platby ze zahraničí, protože neplatíš poplatky, už je tam "jen" ten kurz, kterým se to převádí. ale je to dobrá featura :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    zajimavá je polská alior bank - při průměrném zůstatku cca 60tis ti vyplatí poměrně slušnou částku, že ve výsledku to vychází cca 10% p.a.
    samozřejmě vedení atd. zdarma.

nicméně pokud chceš prostě jen ušetřit, tak paradoxně nejlepší volbou bude zde neustále omílaná jediná 100% česká banka - fio. komplet vše také zdarma.
    ZUK
    ZUK --- ---
    WITTGENSTEIN: to vypadá zajímavě
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam