• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ADAMM: Ano, ale v Irsku, Nizozemí, Slovensku a Německu se platí Eurem. V případě mBank by se kompenzovalo ve zlotě. Kurzové riziko nese klient a co udělá neeurová měna země, ve které krachne banka, si není obtížné představit.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ONE111: a CitiBank v Irsku a ING v Holandsku a další banky v Německu nebo na Slovensku... nicméně reporting a dozor je v těchto případech vždy vícenásobný, v případě mBank to znamená reporting do polské i české národní banky...
    ONE111
    ONE111 --- ---
    KY_109: Pani mela pravdu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    demence je, že oni na základě polské licence podnikají u nás ale ja na základě české občanky/českého obch. rejstříku u nich v polsku účet otevřít nemůžu :-(
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KY_109:
    Jak jsou v mBank zabezpečeny/garantovány vklady? Vztahuje se na vás česká legislativa, když podnikáte na základě evropského pasu?

mBank jako důvěryhodná bankovní instituce garantuje bezpečnost finančních prostředků jí svěřených. Vychází z tradice, prestiže a zázemí, jaké přináší členství ve skupině Commerzbank. mBank je obchodní značkou polské banky BRE Bank SA. Jako její zahraniční pobočka podniká v ČR díky jednotné bankovní licenci EU (tzv. evropský pas). Proto se na ni vztahují v otázce pojištění polské zákony (které – stejně jako české – musí být v souladu s evropskou legislativou). Na základě nejnovějších zákonných úprav jsou vklady Klientů do výše 50 000 € pojištěny u BFG (Bankovní garanční fond) do 100% jejich výše. Stejná pravidla platí pro osobní, spořící i podnikatelské účty - s tím, že jde o limit pojištění na osobu, nikoliv účet (v případě účtu se dvěma spolumajiteli jsou tedy vklady pojištěny do výše 100 000 €). Toto ustanovení platí od 28.11.2008.

Podnikáte na základě Evropského pasu – co to znamená?

Jde o jednotnou evropskou bankovní licenci, z níž plynou stejná práva a povinnosti jako pro kteroukoliv jinou banku v České republice. BRE Bank bude zodpovědná za své závazky a bude pravidelně reportovat ČNB a zároveň i polské národní bance.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Tak mi v patek volala pani z CSOB s tim, ze mi v zari konci studentske konto a ze se dohodneme co dal. Tak jsem rekl, ze to dobre vim a ze ucet planuju zrusit. Coz neni prilis podstane, nicmene behem diskuse na tema mBank mi vtloukala do hlavy, ze mBank neni v Cechach pojistena (Fondem pojisteni vkladu) a ze se pripadny problem musel resit v Polsku. Nepodarilo se mi ji presvedcit, ze mele nesmysly a ceska mBank ma normalni status banky, je dozorovana CNB a pojistena u FPV.
    Tak si tak rikam, mam pravdu, ze jo? Mam ten pocit, ze jsem to kdysi hledal, nez jsem presouval penize k mBank. Ted uz je mam stejne u ING, takze je to fuk ale mel jsem opravdu a oni cilene lzou, nebo se pletu?
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Mám dotaz dá se u Mbank založit účet pro nezletilého? 17 let?
    HARALD
    HARALD --- ---
    KY_109: to je ona, d2kuju
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: v Equa je polovina mBank týmu, takže o tom něco vím :) mně šlo spíš o to, že ono slavné eBanka bankovnictví má zdá se své dny spočítané, to bude zas mezi geeky pozdvižení!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Viz také http://www.lidovky.cz/nova-banka-equa-bude-cilit-na-mlade-cechy-f0p-/ln_noviny.asp?c=A100612_000050_ln_noviny_sko
    moderně pojaté kampaně, která by oslovila mladé lidi a vymezila nový bankovní ústav vůči zavedeným konkurentům. ...nabídne především cenově dostupné, jednoduché a transparentní produkty a služby, což by zaměření na mladší klienty odpovídalo.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    HARALD: v Kaprovce je celkem vyhodna exchange... http://www.exchange.cz/
    HARALD
    HARALD --- ---
    Kdysi tu někdo linkoval výhodnou směnárnu někde v Praze, nejspíš v Kaprovce. Nemáte někdo odkaz, prosím?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Btw. nevím, jestli jste si toho někdo všiml - informace imho docela důležitá, schovaná úplně na konci článku o přípravách na start nové Zuno bank - http://www.lidovky.cz/internetova-zuno-bank-prijde-i-do-ceska-d9i-/ln_noviny.asp?c=A100604_000051_ln_noviny_sko&klic=237313&mes=100604_0

"Raiffeisenbank také v současnosti chystá poslední fázi propojení s eBankou, kterou odkoupila v roce 2006. Hodlá dosavadní dva bankovní systémy vyměnit za jeden úplně nový."
    ATAN
    ATAN --- ---
    Kolik vás stojí účet v bance: nejlevněji vychází u Fia, nejdráž u Citibank - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/kolik-vas-stoji-ucet-v-bance-nejlevneji-vychazi-u-fia-nejdraz-u-citibank-139-/bank.asp?c=A100622_1405992_bank_bab
    NELDE
    NELDE --- ---
    WILDENBURY_SQ: Určitě nic z toho nevynechávej - v některých státech se užívá nejen číslo banky, ale i pobočky. Takhle to skoro vypadá jako IBAN - nebylo ještě na začátku SP+dvě čísla (to je kontrolní součet). Jinak si dej vyhledat strukturu IBANU pro Španělsko. A ještě potřebuješ swift, samotný IBAN ti nevezmou.
    ADAM
    ADAM --- ---
    at ti posle iban, a posli to paypay, devizy.cz nebo fio.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Chtel bych kamaradovi vratit 150 éček, co mu dluzim par let, no je ze Španělska.

má číslo účtu:

0182 9051 63 ZZZZZZZZZZ, takhle to tam oni asi zapisuji.

Z - cislo uctu, to je ok
    0182 - to bude kod ty banky
    63 - predcisli
    9051 - pry cislo ty pobocky, kde si zalozil ucet, ze kdyz treba mu posilaj vejplatu, tak tohle cislo chtej?

.. Spekulovali jsme, co a jak, ja mam sporitelnu, on banku BBVA.

- kdyz koukam na svuj i-banking, prijemce muzu klasicky identifikovat: predcisli - cislo - kod banky. Bude to fungovat? Jsou nejake extra poplatky? Predpokladam, ze to cislo 9051 muzu vynechat, kdo vi, co to je, s cim si to spletl :)

dik.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TBC: kurz csob, poplatek zadny. figl: mit eurovy ucet a menit u devizy.cz nebo exchange.cz (min 100tis kc)
    TBC
    TBC --- ---
    ADAMM: v jakym kurzu/pripadne za jakej poplatek dochazi u FIO k prevodu mezi EUR a CZ uctem? je to tam nekde presne dany? pripadne jakej figl na optimalizaci prevodu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam