• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    STEPNI_VLK: chápu to správně, že se to vyplatí i při nákupech po netu? docela dost nakupuju po netu z ciziny a platím kreditkou z mBank, vyhovuje mi totiž jak ji mám jednoduše navázanou k běžnýmu účtu. pokud by se ale vyplatilo mít na nákupy jinou kartu, tak o tom zauvažuju. ale zas nemám nějaký velký obraty, třeba 5000 za měsíc, víc ne, takže si řikám že se mi to asi vyplatí mít kartu "zdarma" a navíc přehledně připojenou ke kontům.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Velký test platebních karet: nejlepší a nejhorší kurzy v eurech - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/velky-test-platebnich-karet-nejlepsi-a-nejhorsi-kurzy-v-eurech/
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Zaregistroval jste někdo u reiffky to, že by dávali číslo účtu na přání? Tchýně si přinesla číslo účtu - ve tvaru vlastního rodného čísla (což navrhla samotná bankéřka).
    Z toho mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Je to anomálie, nebo se to stává běžně?
    FTN
    FTN --- ---
    Díky :-)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    FTN: Deset čísel zprava je číslo účtu. Zbytek je předčíslí.
    FTN
    FTN --- ---
    Lama dotaz: Potřebuju někomu poslat peníze a on mi napsal celé číslo účtu a já musím zadat odděleně předčíslí... Může mít dvě až pět číslic, jak to poznám? :-) Díky...
    ADAM
    ADAM --- ---
    zkusim, snad jim to bude stačit.
    TMA
    TMA --- ---
    ADAM: Tak si ho vytiskni z internetoveho bankovnictvi.
    ADAM
    ADAM --- ---
    kua maji tam docela pekelenou podmínku k otevření - výpis z účtu ne starší než 3 měsíce. a mě přitom z fia chodí výpis jen 1x ročně, možná vůbec ne..
    ADAM
    ADAM --- ---
    díky za ten tip na axu, asi si k fiu doplním - kurzy mají opravdu skvělé
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MAJDA123456789: já si i nadále stojím za kombinací mBank+FIO (případně +AXA, máš-li co spořit nebo pokud hodně nakupuješ v zahraničí - lepší kurzy) :)
    FINSON
    FINSON --- ---
    FIN: Máš tam něco lepšího?
    FIN
    FIN --- ---
    FINSON: tváří v tvář vlkem postovanému článku mš tvůj optimismus zaráží
    FINSON
    FINSON --- ---
    MAJDA123456789: Student nestudent, já mám u Poštovní spořitelny Osobní účet zadarmo a zatím jsem spokojený. Dalším řešením je Fio. Oba tyto účty jsou (zatím) bez poplatků.
    MAJDA123456789
    MAJDA123456789 --- ---
    Můžete mi někdo poradit jaký je nejvýhodnější bankovní účet pro studenty? Jsem u Český Spořitelny, ale dost mi vadí jak si účtují za převody a za bankovní položky...děkuju moc
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Bankovní účty zadarmo končí. Ubývá jim konkurence a banky chtějí vydělávat - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/bankovni-ucty-zadarmo-konci-ubyva-jim-konkurence/
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    LEGBA: kdyby bylo špatně, tak doporučuju obrátit se na lidi z bankovnipoplatky.com - umí podobné věci relativně slušně rozmáznout a zrovna v RB mají dobré kontakty, takže by ti imho mohli pomoct. detail ti posílám jako PM.
    HARALD
    HARALD --- ---
    LEGBA: no, tuhle situaci ti nezávidím. vzhledem k tomu, že ty u sebe nemáš žádné potvrzení o provedených změnách, zatímco banka ano, tak nemáš v ruce vůbec nic, co by ti umožnilo vystupovat při jednáních s bankou z pozice síly.

Nedalo mi to a zavolal jsem s dotazem na informační linku RB a tam mi řekli, žeš nejlepší je, když se spojíš se svým osobním poradcem (pokud nevíš, zavolej 800 900 900, tam ti řeknou kontakt) a ten by ti měl pomoct sepsat žádost na vedení banky - on by měl zjistit komu konkrétně - s vysvětlením a žádostí o prominutí poplatků.

Doporučuju přístup ve smyslu "nevím, jak se to stalo, jsem strašnej trotl, ale jedná se o nedopatření, zřejěm to vzniklo takhle. prosím proto o vstřícný přístup...." a tak dále.
    Banka by ti snad měla vyjít vstříc, i ve svém etickém kodexu píše, že chce poskytovat co nejlepší služby ve prospěch svých zákazníků (odstavec 4.1)

Dej vědět, jak se ti to bude vyvýjet.
    LEGBA
    LEGBA --- ---
    fuuuha, mam zajimavy problem:
    e-banka tedy reifeisen bank.
    Zjistil jsem, asi po roco [ano nekoukam na vypisy z banky], ze nejaka cast mojich financnich transakci, at uz vyberu z bankomatu, prevody z uctu na ucet atd. je vykonavana v EUR.
    Koukal jsem tedy na to, proc a nasel jsem, ze jako primarni mena uctu je nastaveno EUR, coz je ale muj "poducet" na ktery prevadim penize jen kdyz potrebuju eur platbu. Takze za ten minimalne rok se tam nakladalo asi 50 tisic na pokutach za pozdni vyrovnani debetu na EUR uctu a podobne.
    Vschny vybery z bankomatu po praze tedy byly pocitany jako EUR vyber atd.
    Vubec nevim, jak by takova vec mohla vzniknout, jsem si na 100% jisty, ze jsem nikdy nenastvoval primarni menu EUR [zjistil jsem ze to jde az dnes, kdyz jsem se snazil zjistit, proc jsou pohyby na uctu nejake divne].
    Nechal jsem si dohledat, kdy byla zmena provedena a ted si jen rikam, ze vzhledem k tomu, ze je banka uplne ne-papirova, asi tezko nekomu dokazu, ze jsem takovou zmenu neudelal ja ackoliv elektronicky klic v podobe "kalkulacky" maji osetreny vazne hezky.

Zajimave je, ze podle nejakeho podivneho systemu nesystemu je priblizne kazdy 3-5 vyber z bankomatu v ceskych korunach, vsechno ostatni se plati ve EUR, coz mi uz vubec nedava zadny smysl.

Asi placu na spatnem hrobe, jen by me zajimalo, zda se nekdo z vas s necim podobnym setkal a jake byly priciny a jake reseni.

V moemente, kdyz zjistim, ze chyba byla na strane banky [coz vazne pochybuji], tak jak se mam dal zachovat. Je jasne, ze bych mel chtit z5 vsechny pokuty za nedoplatky na eurovem uctu, coz bude jiste nemala sumicka, vzhledem k tomu, ze EUR ucet jsem nikdy nevedl v patrnosti a nikdy na nej netekly zadne penize. Otazka je, co dal, da se z toho jeste neco vytezit?
    Co vsechno si vlastne pri takovych nesmyslnych platbach e-banka uctovala? To ze jsem z ceskych bankomatu dostaval koruny, ale slo to konverzi z korun - eura - koruny, tak to zrejme znamena, ze ma transakce byla zpoplatnovana podle kurzovniho listku, chapu-li dobre, takze by mi dluzili i rozdil v kurzu a poplatky?

Je to hroznej slendrian z me strany, ze nectu vypisy uctu, ktere jsem si drive nenechal zasilat a na elektronickou podobu jsem kaslal, ted kdyz jsem to zjistil, docela jsem se zhrozil. Kazdopadne neni to nejaky znamy bug ze strany e-banky vznikajici napriklad v momente, kdy si clovek necha vytvorit devizovy poducet?

Jinak plyne z toho pouceni:
    a] kontroluj si vypisy, ktere si VZDY nechej posilat
    b] nez das urednici v bance svuj klic, nech si ukazat zmeny ktere provedla
    [tady cekam, ze se ukaze, ze jsem se prihlasil svojim cislem a svojim klicem a provedl jsem zmenu. vim, ze jsem nic takoveho nedelal, ale vim, ze mi urednice zakladala poducet na menu EUR a ja to po ni nezkontroloval, protoze jsem si neuvedomil, ze by mohl nastat tenhle problem]
    TMA
    TMA --- ---
    NELDE: Ono když krachne "česká" banka, tak se i eurové a dolarové vklady budou vyplácet v korunách.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MUNIN: Kurzové riziko nese klient, jenže ten účet není ve zlotých, takže by měl fond vyplácet v Kč. Nebo se mýlím?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam