• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LEGBA
    LEGBA --- ---
    fuuuha, mam zajimavy problem:
    e-banka tedy reifeisen bank.
    Zjistil jsem, asi po roco [ano nekoukam na vypisy z banky], ze nejaka cast mojich financnich transakci, at uz vyberu z bankomatu, prevody z uctu na ucet atd. je vykonavana v EUR.
    Koukal jsem tedy na to, proc a nasel jsem, ze jako primarni mena uctu je nastaveno EUR, coz je ale muj "poducet" na ktery prevadim penize jen kdyz potrebuju eur platbu. Takze za ten minimalne rok se tam nakladalo asi 50 tisic na pokutach za pozdni vyrovnani debetu na EUR uctu a podobne.
    Vschny vybery z bankomatu po praze tedy byly pocitany jako EUR vyber atd.
    Vubec nevim, jak by takova vec mohla vzniknout, jsem si na 100% jisty, ze jsem nikdy nenastvoval primarni menu EUR [zjistil jsem ze to jde az dnes, kdyz jsem se snazil zjistit, proc jsou pohyby na uctu nejake divne].
    Nechal jsem si dohledat, kdy byla zmena provedena a ted si jen rikam, ze vzhledem k tomu, ze je banka uplne ne-papirova, asi tezko nekomu dokazu, ze jsem takovou zmenu neudelal ja ackoliv elektronicky klic v podobe "kalkulacky" maji osetreny vazne hezky.

Zajimave je, ze podle nejakeho podivneho systemu nesystemu je priblizne kazdy 3-5 vyber z bankomatu v ceskych korunach, vsechno ostatni se plati ve EUR, coz mi uz vubec nedava zadny smysl.

Asi placu na spatnem hrobe, jen by me zajimalo, zda se nekdo z vas s necim podobnym setkal a jake byly priciny a jake reseni.

V moemente, kdyz zjistim, ze chyba byla na strane banky [coz vazne pochybuji], tak jak se mam dal zachovat. Je jasne, ze bych mel chtit z5 vsechny pokuty za nedoplatky na eurovem uctu, coz bude jiste nemala sumicka, vzhledem k tomu, ze EUR ucet jsem nikdy nevedl v patrnosti a nikdy na nej netekly zadne penize. Otazka je, co dal, da se z toho jeste neco vytezit?
    Co vsechno si vlastne pri takovych nesmyslnych platbach e-banka uctovala? To ze jsem z ceskych bankomatu dostaval koruny, ale slo to konverzi z korun - eura - koruny, tak to zrejme znamena, ze ma transakce byla zpoplatnovana podle kurzovniho listku, chapu-li dobre, takze by mi dluzili i rozdil v kurzu a poplatky?

Je to hroznej slendrian z me strany, ze nectu vypisy uctu, ktere jsem si drive nenechal zasilat a na elektronickou podobu jsem kaslal, ted kdyz jsem to zjistil, docela jsem se zhrozil. Kazdopadne neni to nejaky znamy bug ze strany e-banky vznikajici napriklad v momente, kdy si clovek necha vytvorit devizovy poducet?

Jinak plyne z toho pouceni:
    a] kontroluj si vypisy, ktere si VZDY nechej posilat
    b] nez das urednici v bance svuj klic, nech si ukazat zmeny ktere provedla
    [tady cekam, ze se ukaze, ze jsem se prihlasil svojim cislem a svojim klicem a provedl jsem zmenu. vim, ze jsem nic takoveho nedelal, ale vim, ze mi urednice zakladala poducet na menu EUR a ja to po ni nezkontroloval, protoze jsem si neuvedomil, ze by mohl nastat tenhle problem]
    TMA
    TMA --- ---
    NELDE: Ono když krachne "česká" banka, tak se i eurové a dolarové vklady budou vyplácet v korunách.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MUNIN: Kurzové riziko nese klient, jenže ten účet není ve zlotých, takže by měl fond vyplácet v Kč. Nebo se mýlím?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MUNIN: no já to myslel tak, že právě kvůli krachům, které už de facto nastaly (a lze tam přidat i další, než co jsi jmenoval), je teď enormní tlak na to, aby se nic podobného nedovolilo. já netvrdím, že se to stát nemůže, jen si říkám, že pak by se (imho) rozjelo takové domino, že už je relativně jedno, jestli je to německá, polská, česká nebo jiná banka.
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ADAMM: Inu, kdo by byl čekal, že fakticky zkrachuje Fortis, Crédit Lyonnais nebo RBS. Zatím se to vyřešilo postátněním, ale neviditelná ruka si už jaksi povšimla, že státy jsou švorc taky. Ostatně, jsou-li krachy bank jen hypotetické, proč je potřeba pojištění?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MUNIN: po pravdě řečeno mi to přijde aktuálně jako hodně hypotetická záležitost - dokážete si představit, že by nějaká velká banka (u nás, v Polsku - kdekoliv v EU) mohla jen tak v poklidu zkrachovat?
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ADAMM: Ano, ale v Irsku, Nizozemí, Slovensku a Německu se platí Eurem. V případě mBank by se kompenzovalo ve zlotě. Kurzové riziko nese klient a co udělá neeurová měna země, ve které krachne banka, si není obtížné představit.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ONE111: a CitiBank v Irsku a ING v Holandsku a další banky v Německu nebo na Slovensku... nicméně reporting a dozor je v těchto případech vždy vícenásobný, v případě mBank to znamená reporting do polské i české národní banky...
    ONE111
    ONE111 --- ---
    KY_109: Pani mela pravdu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    demence je, že oni na základě polské licence podnikají u nás ale ja na základě české občanky/českého obch. rejstříku u nich v polsku účet otevřít nemůžu :-(
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KY_109:
    Jak jsou v mBank zabezpečeny/garantovány vklady? Vztahuje se na vás česká legislativa, když podnikáte na základě evropského pasu?

mBank jako důvěryhodná bankovní instituce garantuje bezpečnost finančních prostředků jí svěřených. Vychází z tradice, prestiže a zázemí, jaké přináší členství ve skupině Commerzbank. mBank je obchodní značkou polské banky BRE Bank SA. Jako její zahraniční pobočka podniká v ČR díky jednotné bankovní licenci EU (tzv. evropský pas). Proto se na ni vztahují v otázce pojištění polské zákony (které – stejně jako české – musí být v souladu s evropskou legislativou). Na základě nejnovějších zákonných úprav jsou vklady Klientů do výše 50 000 € pojištěny u BFG (Bankovní garanční fond) do 100% jejich výše. Stejná pravidla platí pro osobní, spořící i podnikatelské účty - s tím, že jde o limit pojištění na osobu, nikoliv účet (v případě účtu se dvěma spolumajiteli jsou tedy vklady pojištěny do výše 100 000 €). Toto ustanovení platí od 28.11.2008.

Podnikáte na základě Evropského pasu – co to znamená?

Jde o jednotnou evropskou bankovní licenci, z níž plynou stejná práva a povinnosti jako pro kteroukoliv jinou banku v České republice. BRE Bank bude zodpovědná za své závazky a bude pravidelně reportovat ČNB a zároveň i polské národní bance.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    Tak mi v patek volala pani z CSOB s tim, ze mi v zari konci studentske konto a ze se dohodneme co dal. Tak jsem rekl, ze to dobre vim a ze ucet planuju zrusit. Coz neni prilis podstane, nicmene behem diskuse na tema mBank mi vtloukala do hlavy, ze mBank neni v Cechach pojistena (Fondem pojisteni vkladu) a ze se pripadny problem musel resit v Polsku. Nepodarilo se mi ji presvedcit, ze mele nesmysly a ceska mBank ma normalni status banky, je dozorovana CNB a pojistena u FPV.
    Tak si tak rikam, mam pravdu, ze jo? Mam ten pocit, ze jsem to kdysi hledal, nez jsem presouval penize k mBank. Ted uz je mam stejne u ING, takze je to fuk ale mel jsem opravdu a oni cilene lzou, nebo se pletu?
    FRANCIMOUR
    FRANCIMOUR --- ---
    Mám dotaz dá se u Mbank založit účet pro nezletilého? 17 let?
    HARALD
    HARALD --- ---
    KY_109: to je ona, d2kuju
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: v Equa je polovina mBank týmu, takže o tom něco vím :) mně šlo spíš o to, že ono slavné eBanka bankovnictví má zdá se své dny spočítané, to bude zas mezi geeky pozdvižení!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Viz také http://www.lidovky.cz/nova-banka-equa-bude-cilit-na-mlade-cechy-f0p-/ln_noviny.asp?c=A100612_000050_ln_noviny_sko
    moderně pojaté kampaně, která by oslovila mladé lidi a vymezila nový bankovní ústav vůči zavedeným konkurentům. ...nabídne především cenově dostupné, jednoduché a transparentní produkty a služby, což by zaměření na mladší klienty odpovídalo.
    KY_109
    KY_109 --- ---
    HARALD: v Kaprovce je celkem vyhodna exchange... http://www.exchange.cz/
    HARALD
    HARALD --- ---
    Kdysi tu někdo linkoval výhodnou směnárnu někde v Praze, nejspíš v Kaprovce. Nemáte někdo odkaz, prosím?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Btw. nevím, jestli jste si toho někdo všiml - informace imho docela důležitá, schovaná úplně na konci článku o přípravách na start nové Zuno bank - http://www.lidovky.cz/internetova-zuno-bank-prijde-i-do-ceska-d9i-/ln_noviny.asp?c=A100604_000051_ln_noviny_sko&klic=237313&mes=100604_0

"Raiffeisenbank také v současnosti chystá poslední fázi propojení s eBankou, kterou odkoupila v roce 2006. Hodlá dosavadní dva bankovní systémy vyměnit za jeden úplně nový."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam