• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    VDFLAT: děkuji za info, asi to zkusím s nějakou menší částkou pro začátek, a pak bych převedl zbytek - kdyby náhodou...
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    ADAM: Peníze z Paypalu na Fio už jdou poslat, viz http://www.czemoney.com/forum/fio-druzstevni-zalozna-vt37790.html (hledej cca ve spodní třetině)

Prostě si ze svýho čísla účtu spočítáš jeho IBAN tvar a ten zadáš v Paypalu.
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    NELDE: IBAN má zcela určitě - číslo je na papírovém výpise hned nahoře. Zda jde přijmout zahraniční platba jsem nezkoušel, ale obecně pro to IBAN není podmínkou postačující.
    ADAM
    ADAM --- ---
    UI design fail, souhlasím, vypadá hrozně. ale z hlediska funkčnosti (exporty, možnosti pohledů atd..) je fantastický.

ad 1. uvodni obrazovka jde nastavit.

2. nechá tě to vypsat účet, protože na libovolný účet fio můžeš posílat bez omezení

a změna povoleného účtu se samozřejmě projeví až následující den.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAM: 1. Ne, leda by se to někde nastavovalo; já mám po přihlášení na obrazovce pohyby na účtu, kde jsem byl posledně. Ale o to vůbec nejde.
    To je právě to, že na stránkách Pohyby na účtu a Přehled převodů mám hned vedle sebe dvě tabulky Stav účtu k ... / ... CZK, vypadají naprosto stejně, stará je vlevo a člověk se musí soustředit na to jediné číslíčko. UI design fail. (BTW, když mám úzkou obrazovku a navigační podmenu akcí s účtem přeteče na dva řádky, začnou se dít nepěkné věci.)

2. Že jsem na té hlavní reklamní stránce trpěl bannerovou slepotou, jsem uznal; ale "úplně všude"? Když jsem si FIO konto zřizoval (kvůli čemuž jsem musel na pobočku, protože mi při zřizování běžného účtu nedali podepsat tu doplňkovou smlouvu o možnosti zřizovat elektronicky další produkty - psal jsem tu o tom), myslím na mě nic nevyskočilo, a jak vypadala reklama tehdy, to taky nemám ánung. A hlavně, proč mě to teda nechá vypisovat číslo cílového účtu a pak oznámí chybu, místo abych dostal předdefinované pulldown menu s výběrem mezi svým b. ú. a tím jedním povoleným externím (aspoň doufám, že to tak jde kombinovat!)? UI design fail.

3. Že jinde bijou černochy, byla vždycky houby omluva; zvlášť u banky, která se snaží zdůrazňovat, že kunčofty ojebává míň. Sazebník potřebuju často, abych věděl, na čem přesně jsem. Když je Fio kombinované s makléřem a základní kategorie webu jsou Úvod; Bankovní služby; Akcie a investice; Zpravodajství; Společnost Fio, kdo by čekal, že podmínky bankovních služeb nebudou v sekci o bankovích službách? Website design fail.

ADAMM: Sazebník býval v PDF už na starém webu, tak ho možná jen překlopili (nebo se přitom měnil aspoň název firmy?). Ale jasně, je to otrava.

BUNDA: Mnojo, účet jsem nastavil (SMS included :-( a pořád ta samá chyba. Zkusím to ještě odpoledne, přes půlnoc budu offline.
    ADAM
    ADAM --- ---
    mě přišla tato odpověď: 

Dobrý den, peníze ze zahraničí v cizí měně (Paypal) na Spořicí účet zaslat nelze. Děkujeme za pochopení.
    S pozdravem

Milan Martínek
    Back Office
    AXA Bank Europe
    NELDE
    NELDE --- ---
    MUNIN: AXA spořící účet má IBAN? Takže na něj jde přijmout zahraniční platba?
    ADAM
    ADAM --- ---
    MUNIN: ten mi ještě nepřišel. až dorazí, tak to snad zkusím z toho paypalu risknout.

nemohl bys ověřit, zda to číslo vypočítané na http://www.cnb.cz/en/payment_systems/iban/ibanen.html
    sedí s tím na výpise? 
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ADAM: AXA má imbecilní internetové bankovnictví, ale pochopitelně IBAN má - stačí se podívat na papírový výpis.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: tak tak - a to je relevantní námitka. u mBank je na eMax/eMax plus podobné omezení jednoho cílového účtu, ale lze to změnit okamžitě.

VANEK: na novém webu se částečně podílelo Ataxo, sazebník v PDF je ovšem imho záměr banky, to jsme jim určitě neradili (a na rozdíl od ostatních by si to mohli odpustit - sazebník je skutečně rozumný, takže není imho důvod ho skrývat do PDF) :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    1. uvodni obrazovka je seznam účtů se všemi akt. zústatky.

starý zústatek je zobrazen jen na výpise - je to zúst. na zač. zobrazeného období - hned vedle je zúst. na konci období.

ad 2. - omezení je psáno naprosto všude

ad 3 - sazebník moc nepotřebuješ, téměř vše je zdarma. obecně dokliat se na webu banky k sazebníku je porod celekem běžně...

takže z tvých námitek mi nezbyla ani jedna relevantní.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VANEK: tuším, že se změna projeví až od půlnoci (tedy pro další den).
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: oops: nedokončil jsem ..."nějak zázračně se mi v Informace o účtu - Vlastnosti objevilo Povolený cílový účet: Zadat". Vyzkouším, jestli to aspoň jde bez potvrzování SMS...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na ibankingu Fia mě začíná štvát, že na nejexponovanějším místě obrazovky vlevo nahoře je měsíc STARÝ stav na účtu.

A pokus platit ze spořicího Fio Konta do jiné banky skončil "Pro zvolený spořící účet neni k datu platby zadán povolený cílový účet." Nevybavuju si, že by mi říkali o omezení na běžný transakční účet (jakkoli by to bylo do jisté míry logické), jde to trošku proti vychloubání "Příchozí a odchozí platby v rámci ČR - zdarma" a koneckonců když ho člověk má k běžnému účtu, je to akorát zbytečný opruz, kterým nic neomezí, jen musím klikat dvakrát tolik. A taky mě delší dobu irituje, že nový web je poněkud méně strašný než býval, ale sazebníky (v PDF :-( nemají v téže sekci jako bankovní služby/reklamu, ale schované úplně na konci Společnost Fio > Dokumenty. Aha, tak jsem slepý: po kolonce "Externí cílový účet" ve formuláři smlouvy jsem našel i "Oproti klasickému běžnému Fio účtu nelze u Fio konta využít SIPO platby nebo inkaso a finanční prostředky lze převádět pouze na jeden externí účet, který lze elektronicky zdarma měnit." hned na začátku http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/sporeni/sporici-ucet-fio-konto a když jsem si chtěl stěžovat, že to nastavení pořád nemůžu v ebankingu najít

Ale nutno říct, že furt lepší než ING: smlovu na Konto jsem podepisoval minulé pondělí, tohle pondělí mi odeslali číslo účtu a "klientské číslo" s tím, že "PIN a heslo obdržíte do 7 dnů v obálce do vlastních rukou". Zlatá, zlatá GEMB!
    TMA
    TMA --- ---
    ADAM: Jde to. Vím o tom, že se to podařilo prošťouchnout, jen nevím jak (paypal sám nepoužívám).
    ADAM
    ADAM --- ---
    TMA: imho ne, mají slovenský iban a paypal akceptuje jen iban český. druhá otázka je, zda na ten slovenský iban lze přijmout koruny (ne-eura).

každopádně axa iban nemá, z paypalu tam peníze přijmout nelze.
    TMA
    TMA --- ---
    ADAM: Do Fio snad z paypalu peníze poslat jdou. Nevím, jak moc je to snadné nastavit, ale jde to.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MYKO: I kdyby byla RB ve Francii, tak ty máš účet u české RB, takže ti to nepomůže. Kromě šeku (což ale není poslání na účet, dotyčný si to musí nechat proplatit) bych doporučoval zaplatit to z RB účtu přes internet banking (ten by ti měl fungovat z Francie). Protože předpokládám, že na účtu nemáš dost peněz, tak půjdeš to záporu (pokud máš kontokorent, tak v pohodě). A Eura pošli někomu komu důvěřuješ jako Eura, ať ti je vloží na účet.
    Nebo holt najdi nějakého Frantíka a dej ty Eura jemu, ať je pošle.
    ADAM
    ADAM --- ---
    má axa účet číslo iban? potřebuju si tam poslat peníze z paypalu. krom axy mám už jen fio, a tam z paypalu poslat peníze také nejdou..
    HARALD
    HARALD --- ---
    MYKO: nejlaciněji tě vyjde si nechat vydat šek a ten poslat poštou a nechat si jej proplati v cílové bance. částka za poplatky bude suveréně nejnižší, byť kurz pro směnu šeku bývá o něco méně výhodný, než u směny hotovosti.

Pokud potřebuješ převést peníze elektronicky z EUR na CZK, tak jsem slyšel (vlastní zkušenost nemám), že výhodná je tato služba u FIO, kde Eura přijímají prostřednictvím svých slovenských poboček a mají minimální poplatek za konverzi. Ale tohle tu snad upřesní někdo, kdo FIO má. Ale to vyžaduje mít účet i v té Francii a z toho co píšeš, tohle není tvůj případ.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam