NELDE: No ING tu má hlavně pojišťovnu a investiční společnost. Imho se jim právě kvůli tomu vyplácí mít ING Konto jako doplňkový produkt k přitáhnutí lidí do těchto institucí (stejně jako AXA zavádí spořicí účet, i když tu asi taky neplánuje prorazit s bankou). Takže imho jim nejde o to dělat na ING kontu nějaký velký zisk, ale prostě ho udržet (ale je to jen můj názor, podklady k němu nemám).
Co se FIA týče, tak tam bych čekal velký podíl v různých soukromých projektech a firemních půjčkách apod. Zdá se mi zvláštní, že by na úrocích z dluhopisů (tedy státních) a mezibankovním trhu fungovali už jako kampelička. Ale rád se necham poučit.
Ale já myslím, že důležité je uvažovat i vývoj a kontext. Pokud by se Češi postupně začali více orientovat na běžné účty s nízkými, nebo žádnými poplatky, a to tak, že by to pocítila i velká bankovní čtyřka na objemu svých vkladů, konkurenční boj by mohl vést k poklesu poplatků.
To by znamenalo pokles zisků. A přece jen něco jiného je budovat Low cost banku na zelené louce (kdy už i expanze je úspěch) a něco jiného je udělat takovou banku z nějakého tuzemského obra.
Jak by na to pak reagovali majitelé našich velkých bank? Pochybuji, že by Rakušáci, Belgičani, Francouzi, nebo Italové dali svým dceruškám instrukce začít tu provozovat Low cost banky za účelem udržení zisku. Instrukce by spíš zněla - tak něco vymyslete a odtud je už jen krůček k nějakému "projevu děsivé kolektivní nezodpovědnosti při úvěrování" čehokoliv co bude zrovna in.
Takže neříkám, že dělat banky low cost nelze, ale imho to ještě hodně dlouho (jestli někdy vůbec), nebude převládající trend.