• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    SP1T
    SP1T --- ---
    NAVARA: ne e
    eBanku koupila Raiffeisen International za 130 mil. eur - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/aktuality/ebanku-koupila-raiffeisen-international/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SP1T: zuno je reinnkarnace ebanky, ne?
    SP1T
    SP1T --- ---
    ma tu nekdo RB (ex eBanku) a pouziva mobilni bankovnictvi? Mam ho tam nahrany, ale zmenil jsem telefon galaxy s2 - android a nemuzu to najit. v iphone to bylo pod nastavenim. za radu predem dekuji.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VANEK: Mělo by to být v bilanci ČNB mezi závazky za komerčními bankami. Plus někde ne webu ČNB bude i agregovaná bilance na celý český bankovní sektor, tak tam by to také mělo být. Případně ve zprávách o výkonu dohledu nad FT.

Ale ty rezervy fakt +- od 80. let, co se přestala cílovat peněžní zásoba, hrají minimální roli v monetární politice...
    VANEK
    VANEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Ano, http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/
    Předepsaný objem PMR je stanoven na 2 % z[...] primárních závazků dané banky (tj. především vkladů od nebankovních subjektů), jejichž splatnost nepřevyšuje 2 roky. ... Funkce PMR jako měnověpolitického nástroje je v současné době nízká. ... však mají jinou významnou úlohu: slouží jako "polštář" zajišťující plynulost mezibankovního platebního styku v Zúčtovacím centru ČNB.

A fakt si nejsem jistý, že se to dá brát jako rezervy pro případ výběru hotovosti. Dobrovolné rezervy najdu ve výkazech kde?

BTW, má někdo nějaký tip na dobrou učebnici základů bankovnictví, co nejsnáz dostupnou? Onehdá jsem narazil na http://www.scribd.com/doc/47478925/jilek ale to přes zajímavé detaily už předpokládá, že člověk základy má.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: BTW, stačí napsat 1/y * x :)

(A je to tedy zjednodušené, vzhledem k tomu, že se PMR nevztahuje pouze na vklady, a vzhledem k tomu, že banka nemusí tu hranici splňovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A aktuální míra už je hodně dlouho na 2 %. Co se týče dobrovolných rezerv, tak se to imho u českých bank pohybuje kolem 10 %, ale dohledávat se mi to teď nechce - pro zájemce viz finanční výkazy ČNB)
    NELDE
    NELDE --- ---
    NICTUKU: Berou na to třeba ze zákona o praní špinavých peněz - každý dneska musí mít bankovní účet a tak, když banka někomu půjčí, tak ten za to něco koupí a prodávající ty peníze má v bance. A ta je může zase půjčit. Tedy pokud je fyzických peněz x a povinné rezervy jsou y%, tak je v oběhu až x*(1+(1-y)+(1-y)^2+(1-y)^3+(1-y)^4+...). Při 15% rezervách to dělá 6,66 násobek. Při 10% 10 násobek.
    NICTUKU
    NICTUKU --- ---
    FLAD: tech asi 0.05 % uroku co mam na svym uctu? Kdy jim regulerne kazdej mesic protocim na transakcich minimalne 80K Kc? A oni maj povinnost to prevest do dvou pracovnich dni a behem toho si s tim delaj co chtej? Do toho jim dam aspon 200 Kc za mesic s tim, ze nemusej pro system udelat vubec NIC. Nevim nevim, ale neco mi rika, ze to neni uplne v poradku.
    Navic neustale tyhle subjekty pujcujou penize. A to kurva ve velkym. Kde na to berou? No bez problemu si na to zase pujcej. A dokola a dokola. I tech 15%, o kterych pises je silne nadsazenej pocet a neverim tomu ani omylem.
    Banka je, z myho pohledu na vec, regulerni parazit.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: no jako jo, ale mBank právěže (oproti FIO) nemá okamžitý e-mail push. kdybych si vystačil s denním souhrnem, tak už mi to stačí fakt normálně na mail, nepotřebuju čachry s přeposíláním na mobil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Pokud máš smartphone, tak si udělej jeden free email účet, na který si necháš posílat všechny bankovní informace a ten si připoj do emailového klienta telefonu jako push (-; Síce zaplatíš více za internet v mobilu, ale ten použiješ i na jiné věci (-;
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NAVARA: no to taky neni tak uplne pravda, muzes si vybrat, jak sve penize bance pujcis - jestli je vlozis na bezny ucet, nebo terminovany vklad nebo do fondu a tim rpece castecne ovlivnujes, co s nima banka pak udela
    DYNK
    DYNK --- ---
    NAVARA: Ono na to jde koukat i z druhé strany - společností, kde si můžeš půjčit je spousta, ale banka je na rozdíl od těch společností schopná ti nabídnout zároveň i (malé) zhodnocení toho, co půjčíš ty jí.

Ad poplatky - to je případ od případu. Mám tři účty a nevyužívám žádné služby, za které bych platil (krom dvou výběrů v zahraničí v tomto roce), takže moje poplatky jsou 70 Kč/rok na tři běžné účty a byly by 0, kdybych si s sebou vzal na dovolenou víc prostředků.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Od toho je preci scoring, kdy si banka zjistuje me moznosti a pojisteni, ktere resi nenadale situace (a kreditni riziko). Spotrebaky jsem srovnaval schvalne, pac ja take nemohu rict bance, jak ma dane penize pouzit :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: nepoměr je to solidní, na druhou stranu banka svoje půjčky splácí, narozdíl od platební morálky spotřebitelských úvěrů, které se nesplácejí ve velkém (vem si, že účelové půjčky jsou vždycky levnější a zajištěné půjčky - americké hypotéky a klasické hypotéky - mají ještě lepší sazby). Míra rizika, no...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    FLAD: kdyz pujcim ja bance dostanu 1-2% ktere mi banka strha formou poplatku (a pripadne za pujcku bance jeste budu platit), kdyz pujci banka mne zacina to na 8% (a pro vetsinu 18%+) - to mi prijde jako docela fest nepomer
    FLAD
    FLAD --- ---
    NICTUKU: V CR banky mivaji vetsinou kolem 15%, ne osmi. Navic bezny ucty mas povinne pojisteny, takze nemas co ztratit (pokud teda nejsi milionar).

Docela by mne zajimalo, s jakym principem vydelavani bank mas problem? S poplatky (kde jsou nektery nesmyslny)? Nebo s tim, ze pujcujou penize a na tom vydelavaji?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NICTUKU: rozdíl mezi mBank / FIO vs. KB, ČS, ČSOB? velký.

schválně napiš, co by sis představoval. já mám třeba osobně tohle - teď jsem se schválně podíval do historie:

1) vedení účtu
    2) embossovaná karta s možností nastavit si limity kdykoliv s okamžitou platností pro různé kanály on-line
    3) dva trvalé příkazy
    4) jedno inkaso
    5) okolo 5 plateb v rámci mBank (kamarádi ji mají taky, je to zadarmo, občas tím řeším, že si třeba na oběd s kolegy zapomenu vzít peněženku nebo jsem nevybral a po příchodu zpátky do kanclu jim to hned pošlu)
    6) 3-4 platby mimo mBank
    7) průměrně dva výběry měsíčně bez hledání bankomatu
    8) informativní sms (o autorizaci karty, o automatickém splacení kreditky, o příchozích platbách, o provedeném trvaláku atd.)
    9) kreditní kartu se slušným limitem
    10) kontokorent 20k, který jsem si udělal z testovacích důvodů a nějak jsem se furt nedokopal ho zrušit.

běžně platím kartou víc než 4000 měsíčně, aniž bych si to musel nějak extra hlídat.

mám mBank a platím teď 45 Kč za balíček SMS (což bych asi taky mohl odbourat, nebo přinejmenším o hodně snížit, mám to zapnuté fakt na všechno) a 19 Kč za kontokorent (který nepotřebuju). za poslední půl rok jsem ještě dvakrát platil za výběr v zahraničí (byl menší než 100 €) - 35 Kč.

jestli ti to přijde stejné jako u KB, ČS, ČSOB - tak tam musíš mít zaměstnanecký účet :)

ale díky, nakoplo mě to omezit ty smsky a zrušit kontokorent :)
    NICTUKU
    NICTUKU --- ---
    ADAMM: prave, ze jsem si to trochu chtel spocitat a at jsem zkousel cokoliv, tak mi porad ty platby vychazi radove podobne. Nerikam, ze stejne. To bych lhal. Ja mam problem s principem jakym banky vydelavaj penize. Ale to je trosku sirsi problematika a rozhodne se to netyka pouze CR. Konkretne je ten fakt, ze, pokud se tedy nepletu(pripadne me oprav), je pouze 8% financi kryto fyzicky, mi doslova nahani hruzu. Banky generujou biliony dluhu, kterymi se zivi, ale kde na to maji jejich "klienti" brat? :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    STEPNI_VLK: poštovní spořitelna má velmi rozumný účet, i když i tak by to chtělo vedení on-line.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELDE: a premlouvali te? nejaky triky? premejslim, ze jim dam konec svyho uctu k vanocum :DDD
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ADAMM & NELDE: Souhlas. Ovšem zase až tak jednoduché to není. Problém je konkrétně (minimálně) u starších lidí bydlících na vesnici - to jsou hotoví otroci. Internet nevedou, musí vybírat z bankomatu či platit složenky, tj. chodit na pobočku a ta je kolikrát jen v jedné střediskové - většinou samozřejmě ČS.

Takhle ztroskotalo veškeré mé snažení o změnu u táty. Jedinou alternativou je pravděpodobně Poštovní spořitelna, ovšem tam je otázkou, zda by vůbec významně ušetřil. Osobně si myslím, že s výše uvedenými transakcemi nikoliv, aniž bych to tedy podrobněji zkoumal.

Dlužno podotknout, že i u těch mobilních operátorů to nakonec jde - pouze tam platí staré známé rčení: líná huba, holé neštěstí. A kdo je hloupý/líný a nezajímá se, ten prostě platí a sponzoruje zahraničí..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam