• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Btw. ještě k tomu ZUNO - mají očividně problém s počtem klientů, takže se snaží to rychle naboostovat :) udělali akci, kdy stávající klient dostane affil mail a když ho pošle známým a ti si otevřou účet, dostane 300 Kč. Nový klient dostane taky 300 Kč - po první platbě kartou. Jsem zvědav, kolik mrtvých účtů z toho bude :) kdybyste měli zájem, tak mi hoďte do pošty mail, kam vám to mám poslat a můžeme se o to šábnout :)

jinak Zuno (pro mě) není lepší než mBank, nepočítám-li design, ale není to špatná volba. Ceník zde:

Ceník | ZUNO
    http://www.zuno.cz/pomoc/uzitecne-informace/cenik/
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: ani ne. Zuno je projekt z Rakouska, kde si podle mě ani nevšimli, že koupili nějakou eBanku :) a vím, že na nějaké konferenci (ještě před spuštěním slovenského Zuno) přiznal někdo z managementu RB International, že to je "lepší mBank" - okopírovali to "co to šlo". návaznost na eBanku není žádná.
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    NELDE: Ano takhle je to dané. Resp moje "hned po obdržení" znamená ten samý den.

A dodržují to všechny banky. Pokud je nějaká platba připsána později je to v 90% případů problém u odesilatele.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KIDLI: Fakt přesně takhle je to dané? Oni totiž ti to připíšou s datem, kdy to dostali z clearingu, ale až později.
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    NELDE: každá banka je povinna připsat platbu hned po obdržení z clearingu
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Může to být třeba velikostí - ČS připisuje platby noční dávkou. Menší banky to mohou dělat hned po obdržení z clearingu. Ale to by nezpůsobilo dva dny, ale jen jeden. Pokud tedy to nebyl víkend.
    Další věc je čas připsání a čas, kdy to vidíš. I ČS má něco jako nezaúčtované transakce v IB. Porovnej den transakce ve výpisu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VANEK: vcelku dobrá mi přišla Regulace činnosti bank od Baboučka.

Můžu případně zapůjčit, pořídila jsem si ji, když jsem začínala psát rígo na téma bankovnictví.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    FLAD: ne, Zuno takze Raifka...ale kolegovi, co ma Mbank to chodi taky driv nez tem s CS...a prijde mi, ze i odchozi platby lip frcej...
    FLAD
    FLAD --- ---
    CMLKA: Nejsi u CSOB?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CMLKA: no a? i ta vede nejake ty ucty :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELLAS: ne-e zamestnavatel ma ucet u CNB ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CMLKA: Asi sis převedla účet k bance, ve které má účet i tvůj zaměstnavatel.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    dalsi poznatek, kdyz nemam CS tak mi vsechny platby chodej o dost driv...treba vejplata o dva dny driv nez kolegum...jak to?? ot je fakt CS tak neschopna?
    SP1T
    SP1T --- ---
    NAVARA: aha, tak ted uz jsem doma, ja nejsme v cr, takze jsem zuno ani nezaregistroval, ale me slo teda o to, ze internetovy bankovnictvi stavajici RB je proste nezmenenej modul eBanky. RB je matka Zuna teda a jak vyapada jejich rozhrani nevim, ale asi stejne/podobne, protoze z myho pohledu na tom neni co vylepsovat.
    a doplnujici informace na keterou jsem narazil pro hledani myho dotaza - Firma BSC Praha, dělá IB pro RAIFFku dělá také IB pro Živnobanku
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SP1T: no jasne, raifka ji koupila, zrusila, seznala chybu, ozivila pod brandem "zuno" :)
    SP1T
    SP1T --- ---
    NAVARA: ne e
    eBanku koupila Raiffeisen International za 130 mil. eur - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/aktuality/ebanku-koupila-raiffeisen-international/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SP1T: zuno je reinnkarnace ebanky, ne?
    SP1T
    SP1T --- ---
    ma tu nekdo RB (ex eBanku) a pouziva mobilni bankovnictvi? Mam ho tam nahrany, ale zmenil jsem telefon galaxy s2 - android a nemuzu to najit. v iphone to bylo pod nastavenim. za radu predem dekuji.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VANEK: Mělo by to být v bilanci ČNB mezi závazky za komerčními bankami. Plus někde ne webu ČNB bude i agregovaná bilance na celý český bankovní sektor, tak tam by to také mělo být. Případně ve zprávách o výkonu dohledu nad FT.

Ale ty rezervy fakt +- od 80. let, co se přestala cílovat peněžní zásoba, hrají minimální roli v monetární politice...
    VANEK
    VANEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Ano, http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/
    Předepsaný objem PMR je stanoven na 2 % z[...] primárních závazků dané banky (tj. především vkladů od nebankovních subjektů), jejichž splatnost nepřevyšuje 2 roky. ... Funkce PMR jako měnověpolitického nástroje je v současné době nízká. ... však mají jinou významnou úlohu: slouží jako "polštář" zajišťující plynulost mezibankovního platebního styku v Zúčtovacím centru ČNB.

A fakt si nejsem jistý, že se to dá brát jako rezervy pro případ výběru hotovosti. Dobrovolné rezervy najdu ve výkazech kde?

BTW, má někdo nějaký tip na dobrou učebnici základů bankovnictví, co nejsnáz dostupnou? Onehdá jsem narazil na http://www.scribd.com/doc/47478925/jilek ale to přes zajímavé detaily už předpokládá, že člověk základy má.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam