• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Může to být třeba velikostí - ČS připisuje platby noční dávkou. Menší banky to mohou dělat hned po obdržení z clearingu. Ale to by nezpůsobilo dva dny, ale jen jeden. Pokud tedy to nebyl víkend.
    Další věc je čas připsání a čas, kdy to vidíš. I ČS má něco jako nezaúčtované transakce v IB. Porovnej den transakce ve výpisu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    FLAD: ne, Zuno takze Raifka...ale kolegovi, co ma Mbank to chodi taky driv nez tem s CS...a prijde mi, ze i odchozi platby lip frcej...
    FLAD
    FLAD --- ---
    CMLKA: Nejsi u CSOB?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CMLKA: no a? i ta vede nejake ty ucty :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELLAS: ne-e zamestnavatel ma ucet u CNB ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CMLKA: Asi sis převedla účet k bance, ve které má účet i tvůj zaměstnavatel.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    dalsi poznatek, kdyz nemam CS tak mi vsechny platby chodej o dost driv...treba vejplata o dva dny driv nez kolegum...jak to?? ot je fakt CS tak neschopna?
    SP1T
    SP1T --- ---
    NAVARA: aha, tak ted uz jsem doma, ja nejsme v cr, takze jsem zuno ani nezaregistroval, ale me slo teda o to, ze internetovy bankovnictvi stavajici RB je proste nezmenenej modul eBanky. RB je matka Zuna teda a jak vyapada jejich rozhrani nevim, ale asi stejne/podobne, protoze z myho pohledu na tom neni co vylepsovat.
    a doplnujici informace na keterou jsem narazil pro hledani myho dotaza - Firma BSC Praha, dělá IB pro RAIFFku dělá také IB pro Živnobanku
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SP1T: no jasne, raifka ji koupila, zrusila, seznala chybu, ozivila pod brandem "zuno" :)
    SP1T
    SP1T --- ---
    NAVARA: ne e
    eBanku koupila Raiffeisen International za 130 mil. eur - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/aktuality/ebanku-koupila-raiffeisen-international/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SP1T: zuno je reinnkarnace ebanky, ne?
    SP1T
    SP1T --- ---
    ma tu nekdo RB (ex eBanku) a pouziva mobilni bankovnictvi? Mam ho tam nahrany, ale zmenil jsem telefon galaxy s2 - android a nemuzu to najit. v iphone to bylo pod nastavenim. za radu predem dekuji.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VANEK: Mělo by to být v bilanci ČNB mezi závazky za komerčními bankami. Plus někde ne webu ČNB bude i agregovaná bilance na celý český bankovní sektor, tak tam by to také mělo být. Případně ve zprávách o výkonu dohledu nad FT.

Ale ty rezervy fakt +- od 80. let, co se přestala cílovat peněžní zásoba, hrají minimální roli v monetární politice...
    VANEK
    VANEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Ano, http://www.cnb.cz/cs/menova_politika/mp_nastroje/
    Předepsaný objem PMR je stanoven na 2 % z[...] primárních závazků dané banky (tj. především vkladů od nebankovních subjektů), jejichž splatnost nepřevyšuje 2 roky. ... Funkce PMR jako měnověpolitického nástroje je v současné době nízká. ... však mají jinou významnou úlohu: slouží jako "polštář" zajišťující plynulost mezibankovního platebního styku v Zúčtovacím centru ČNB.

A fakt si nejsem jistý, že se to dá brát jako rezervy pro případ výběru hotovosti. Dobrovolné rezervy najdu ve výkazech kde?

BTW, má někdo nějaký tip na dobrou učebnici základů bankovnictví, co nejsnáz dostupnou? Onehdá jsem narazil na http://www.scribd.com/doc/47478925/jilek ale to přes zajímavé detaily už předpokládá, že člověk základy má.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: BTW, stačí napsat 1/y * x :)

(A je to tedy zjednodušené, vzhledem k tomu, že se PMR nevztahuje pouze na vklady, a vzhledem k tomu, že banka nemusí tu hranici splňovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. A aktuální míra už je hodně dlouho na 2 %. Co se týče dobrovolných rezerv, tak se to imho u českých bank pohybuje kolem 10 %, ale dohledávat se mi to teď nechce - pro zájemce viz finanční výkazy ČNB)
    NELDE
    NELDE --- ---
    NICTUKU: Berou na to třeba ze zákona o praní špinavých peněz - každý dneska musí mít bankovní účet a tak, když banka někomu půjčí, tak ten za to něco koupí a prodávající ty peníze má v bance. A ta je může zase půjčit. Tedy pokud je fyzických peněz x a povinné rezervy jsou y%, tak je v oběhu až x*(1+(1-y)+(1-y)^2+(1-y)^3+(1-y)^4+...). Při 15% rezervách to dělá 6,66 násobek. Při 10% 10 násobek.
    NICTUKU
    NICTUKU --- ---
    FLAD: tech asi 0.05 % uroku co mam na svym uctu? Kdy jim regulerne kazdej mesic protocim na transakcich minimalne 80K Kc? A oni maj povinnost to prevest do dvou pracovnich dni a behem toho si s tim delaj co chtej? Do toho jim dam aspon 200 Kc za mesic s tim, ze nemusej pro system udelat vubec NIC. Nevim nevim, ale neco mi rika, ze to neni uplne v poradku.
    Navic neustale tyhle subjekty pujcujou penize. A to kurva ve velkym. Kde na to berou? No bez problemu si na to zase pujcej. A dokola a dokola. I tech 15%, o kterych pises je silne nadsazenej pocet a neverim tomu ani omylem.
    Banka je, z myho pohledu na vec, regulerni parazit.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: no jako jo, ale mBank právěže (oproti FIO) nemá okamžitý e-mail push. kdybych si vystačil s denním souhrnem, tak už mi to stačí fakt normálně na mail, nepotřebuju čachry s přeposíláním na mobil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Pokud máš smartphone, tak si udělej jeden free email účet, na který si necháš posílat všechny bankovní informace a ten si připoj do emailového klienta telefonu jako push (-; Síce zaplatíš více za internet v mobilu, ale ten použiješ i na jiné věci (-;
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NAVARA: no to taky neni tak uplne pravda, muzes si vybrat, jak sve penize bance pujcis - jestli je vlozis na bezny ucet, nebo terminovany vklad nebo do fondu a tim rpece castecne ovlivnujes, co s nima banka pak udela
    DYNK
    DYNK --- ---
    NAVARA: Ono na to jde koukat i z druhé strany - společností, kde si můžeš půjčit je spousta, ale banka je na rozdíl od těch společností schopná ti nabídnout zároveň i (malé) zhodnocení toho, co půjčíš ty jí.

Ad poplatky - to je případ od případu. Mám tři účty a nevyužívám žádné služby, za které bych platil (krom dvou výběrů v zahraničí v tomto roce), takže moje poplatky jsou 70 Kč/rok na tři běžné účty a byly by 0, kdybych si s sebou vzal na dovolenou víc prostředků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam