• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    S474N
    S474N --- ---
    DARUMA: pokud ti mohu poradit, domluv se s nejakou devizovkou, protoze te banka oskube i na kurzovnim listku :-)
    FLAD
    FLAD --- ---
    DARUMA: Obecne obe, ale muzes si nastavit, ze jenom jedna - az to budes posilat, tak
    OUR znamena, ze to platis ty,
    BEN ze to plati prijemce
    SHA ze se oba rozdeli.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Když posílám v rámci EU peníze z britského účtu na český, oškubou mne na poplatcích obě banky a nebo jenom ta banka, ze které peníze posílám? Díky.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    STEPNI_VLK: mnojo, jenze ja chci mit prehled o pohybech na ucte - tudiz byt nalezite upozornen, proto mam ty sms vubec nastaveny a proto je nechci zabit zadnym/nevyraznym zvukem ... akorat bych rad kdyby to fungovalo v definovatelnych operacnich hodinach, coz je moznost kterou nektery banky nabizej ... imo je to celkem zakladni pozadavek na infosms funkconalitu obecne, s tim jak se "realtime-izuje" platebni styk
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEDOFREDO: Nevím, jestli tvůj mobil umí různé zvuky SMS dle nastavení v kontaktu, ale pokud ano, tak vřele doporučuji uložit si číslo, ze kterého ty informační SMS chodí, do seznamu a přiřadit mu nějaký opravdu decentní zvuk pro zprávu. Já mám takhle k jednomu kontaktu přiřazeno i číslo emailových doručenek a v noci mám klid a pohodu na spaní. Čas odesílání zprávy z banky je mi tudíž u prdele. Jak prosté, milý Watsone. ;)
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: vsak ano, protoze pisu "obecne".
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Jenom už poněkolikáté v odpovědi mně píšeš, že její používání ti nepřijde rozumné (-;
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: co te vede k tomu, ze jsem nekde tvrdil, ze ty nemas kreditku?
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: To jsem přehlédl, škoda, preferoval byl MC.
    S474N: Co tě vede k tomu, že nemám kreditku? Konkrétně s bilančním účtem mi to vydělává nějakým 800 ročně. Debetní kartu mám jen na výběr hotovosti.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: vsak ja to nerozporuji. Jen rikam, ze veci se maji obecne posuzovat a resit komplexne. Pokud si chce nekdo vyladit "bankovni sluzby", tak to nekonci u toho, ze prejde do banky, kde si vyresi pouze cast, o ktere primo vi - prave treba ty poplatky. Takze ja tvrdim, ze to nechce ustrnout, ale chce si to poladit i ty dalsi veci okolo. Pouzivani klasicke debetni karty me osobne moc rozumne neprijde a o tom jsem prave mluvil v predchozim prispevku.

NELDE: ano, nenauctovala, ovsem za "blby" kurz si zaplatil tak jako tak.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: btw Axa dává Visu ne?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: nemám s tím problém. Služby, které používám jsou zdarma, případně si na sebe vydělají (kreditky GE). Paradoxně nejvíce platím u mBank :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Ehm, když jsem posledně vybíral v CH, tak jsem si mohl vybrat, zda to bude účtované v CHF nebo CZK (ještě horší kurz než u mBank). V tom druhém případě by mi žádný konverzní poplatek asi mBank neúčtovala, ne?
    Navíc při výběru 100 GBP = 3200 dělají 2% 64 korun, to je někdy méně než co jiné banky chtějí za výběr z bankomatu v zahraničí (Axa třeba chce 1%, minimálně 59), ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: No, dovolím si nesouhlasit. Pokud ti každý měsíc přijdou peníze od několika subjektů a ty platíš za každou příchozí platbu několik korun, tak to dělá i několik set ročně. Možno řešit jednou pro vždy změnou banky. Pokud ti někdo za výběr 100GBP při pobytu v UK jednou za rok naúčtuje o 100 více kvůli kurzům, ale odpustí 59,- až já nevím kolik za poplatek za výběr, tak tratíš méně. Navíc když použiješ jinou banku (předpokládejme, že bez poplatku za kartu a transakce a s výrazně lepšími kurzy, tak to znamená převod peněz tam a zbytku zpět, což tě nějaký čas stojí. Nemluvě o čase, když musíš dojít směnárny pro hotovost. Navíc v mém případě při služebních cestách účtuji firmě náklady podle mé karty, tedy ten špatný kurz mi nevadí. Pro soukromé si beru hotovost. Nicméně jsem rozhodnut si pořídit axu protože na tom něco málo mohu vydělat a navíc (nebo možná dokonce jako hlavní důvod) tím chci eliminovat riziko, že mám karty od jedné banky a od jedné instituce. Takže k Visa od mBank a Amexu od Amexu chci dát MC od Axy. Více karet mi na druhou stranu přijde jako větší riziko.

BUNDA: Stíháš číst zprávy ze všech těch bank a jejich změny sazebníků a služeb?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: Při převodu může být použit kurz zahrnující max. 2 % „crossborder fee“ za účelem pokrytí konverze měn.

jako sorry, ale jesli tohle nejni klasická marketingová lež tak nevím.

2% strhnou vždy tak proč se celý léta snaží vyvolávat dojem, že jen můžou a max 2%.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: u poplatku za prichozi platbu vis predem, ze ti takovou castku strhnou. V pripade mBank to trvalo dost dlouho, nez se to "odvazili" dat do ceniku. A tam to dali jenom proto, ze z toho meli solidni pruser.

Jinak obecne, pokud ma nekdo "vyladene bankovni sluzby", tak zcela nepochybne nebude pouzivat debetni kartu pro realizaci transakci (at jiz na internetu, ci v realu). Takze tu stejne resime nesmysl :-) Je nesmyslne si optimalizovat korunove polozky (za vedeni uctu ci za provadeni transakci) a nemit poresene stovky a tisice. Takze si dovolim zakoncit jednim prislovim, ktere by se zde dalo pouzit "Tak upenlive naslouchal cinknuti kazde koruny, az preslech susteni bankovek" :-D
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Většina mých transakcí je v CZK. Tedy mi konverzní poplatky nevadí. On ten rozdíl není až tak závratný, zejména, když započítáš cenu za výběr z bankomatu. Ale samozřejmě je to jedna z slabých stránek, zlodějnou bych to nenazval. Zlodějnou bych nazval poplatek za příchozí platbu, který má většina kamenných bank.
    S474N
    S474N --- ---
    VXP: je videt, ze se vyznas. Vono jako by kurzy samotnyho Paypalu byly skvely :-DDD

K pouzivani platebnich karet u FIO, to taky neni zadna vyhra, protoze karty jsou od CSOB a to jak znamo take nema moc vyhodne kurzy. Nehlede na fakt, ze transakce se na uctu promitaji s tak 2-3 dennim zpozdenim.

K druzstevni zalozne - je pomerne skoda, ze FIO zaloznou nezustalo. Z jednoho prosteho duvodu, zakon je na zalozny mnohem prisnejsi, nez na banky. V kazdem pripade ale jak banky, tak i zalozny jsou pojisteny ve FPV.

A mimochodem, jenom pro poradek, o tom "BANKOU" si zrovna ty nic ve svem prispevku nepsal.

ADAMM: vsak ja take netvrdim, ze je to nejakou tajnou informaci. I kdyz jsem si pomerne jist, ze clovek, ktery se o tuto oblast nezajima, ze takovou informaci vi, nebo ze by snad lital na nejaka fora mBank a tam tyto informace vyhledaval. Pouze jsem tim pripadne zadatele upozornil na konkretni problem - ve finale ani nemusi v cizine nic nakupovat a tim padem ho to nemusi ani vubec trapit. Ano, konverzni poplatek "uz" v ceniku je a predtim tam opravdu nebyl, takze to byla skryta zlodejna, ted uz je to zlodejna verejna.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N: a to, že mBank nikdy nebude řešit hotovost na pobočkách, nijak nesouvisí s tím, jestli jsou lidi tamtéž na IČO nebo ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam