• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Experiment myslím jako novou službu - až to bude pár měsíců, tak v pohodě, teď s tímto produktem nemá nikdo žádnou zkušenost a většina informací je jen marketing. Včetně toho, že se zaměstnanci nedokáží shodnout, zda se jedná nebo nejedná o akci a zda je to opravdu navždy. Takže, jak píšu, novinka a do jisté míry experiment.

Jasně, že sazebník je důležitý, jenže GE nepatří k bankám, kde je na jednu stránku. Nicméně GE moc dobře ví, že by neměl tuhle skupinu uživatelů naštvávat, protože jsou hodně mobilní.

Já jsem navštívil několik poboček mBank a dokonce mám / měl jsem telefonní kontakt na jednoho bankéře, se kterým jsme řešili detaily. Možná to bylo jim, ale větší péče než u osobního bankéře velké banky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: mBank úspěšně experimentuje několik let. Experimentů se nebojím :-)

Důležitá je smlouva a sazebník (tam je vše podstatné za 0) a pokud vyskočí poplatek nebudu mít problém s reklamací.

Chápu, že ti GE leží v žaludku, ale jejich pobočky nelze srovnat s pobočkami mBank :-D Pár jsem jich už navštívil několik let tam mám kreditní karty a tehdy výhodný spořák.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Ano, ale protože to je pár dní stará novinka, tak se jedná o experiment, který není možné doporučit uživateli, který se v tom neorientuje. Maximálně jako druhý účet. Není jisté, jestli ti nakonec - na konci první měsíce někde nějaký poplatek nevyskočí.

A dá se očekávat, že ostatní banky na tohle budou reagovat. Ona je to ve skutečnosti hlavně ťafka Zunu, Equa a Air, kteří teď nutně potřebují nové klienty a při tom ještě nemají plné portfolio služeb. Uvidíme, kdo je a není pružný.

P.S. Osobně se ale směji těm "pobočkám" - když jsem kdysi dorazil na pobočku, tak mi tam dali papír a tužku, abych si sepsal žádost a výsledný papír za mně poslali na centrálu.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Soukromý GE a jejich Genius Gratis má také vše potřebné grátis a navíc pobočky, bankomaty a vkladomaty - práce s hotovostí zdarma.

Podnikatelský pak u FIO.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZRK: OK. Pokud chceš minimální poplatky, tak doporučuji tobě mBank + jejich platební kartu. Všechny příkazy, inkasa, trvalé platby bez poplatků. Karta bez poplatku, jedině za výběry z libovolného bankomatu, pokud neplatíš kartou (ty 2-4 tisíce měsíčně kartou v pohodě natočíš). Nevýhody - nemá vlastní pokladny (mateřská chodí na účet) a špatné kurzy na zahraniční platby (nezmíněno). V současnosti nízké úroky na spořícím účtě. Podobné je Fio, které ale nemá výběry zdarma, zase má ale pokladny. A výhodou by bylo i pokud bude mít manžel podnikatelský účet u Fia - rychlé převody mezi účty.
    Pokud manžel potřebuje podnikatelský účet, tak jediný zdarma (pokud vím) má Fio, které má i pokladny (ale zase ne tolik) - pokud máš nějakou slušně dostupnou, tak prima. Hodně záleží jestli jako OSVČ má přímy hotově (typický řemeslník) nebo ne (typický freelancer). V prvním případě je hodně potřeba vkládat hotovost a blízkost pokladny (a tedy úspora času) je důležitý faktor. Nicméně celá řada bank má docela velké poplatky za hotovostní transakce, takže se leckdy vyplatí pošta.
    Ad spoření - tady je variant nepřeberně, záleží na investované částce a přístupu k penězům - v zásadě kombinace pohotovostních spořících účtů (vesměs zdarma - doporučuji sledovat ten test, co teď probíhá) a dlouhodobějších investic (pokud uvažujete o vlastním bydlení, tak stavební spoření je stále zajímavé - hlavně kvůli možnosti úvěru, který může být výhodnější než hypotéka - jiné požadavky na bonitu).
    Ad hypotéka - ten trh je tak rozvinutý a dynamický, že co je dneska nejvýhodnější, zítra nemusí. Nevázal bych se na to. Jen je potřeba, aby měl manžel nějaké deklarované příjmy, u OSVČ je s tím trochu problém.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZRK: co bych ti tak doporučil "na blind" - kombinaci FIO a mBank - oboje je zdarma, bez podmínek na obrat nebo zůstatek, oboje má svoje výhody a nevýhody (lze s použitím filtru dohledat mrtě příspěvků na téma) - s tím, že kdybyste chtěli kvalitní spořící účet, tak je nejlepší se držet doporučení co nejaktuálnějších - sledovat třeba mesec.cz a ty finance přesunovat - dnes to může být Air Bank nebo Zuno, před dvěma roky to ale byla i mBank a FIO a za nějaký čas to může být i jinak. netřeba panikařit z toho, že máte několik účtů - pokud je vedení zadarmo, není problém mít jich několik... šel bych do kombinace mBank a FIO pro běžné účty a Air Bank na spoření.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZRK: tak to kazdopadne...nebo filtrovat a cist
    a sem [ Osobní finance - Investice, úvěry, spoření, pojištění ]
    ZRK
    ZRK --- ---
    CMLKA: To by asi bylo nejlepší, kdyby se nás někdo ujmul...to bude ale na poštu přinejmenšim. Nebo na osobní setkání:) Chtěla jsem si to zjednodušit zadáním poptávky po univerzální radě pro obyčejnou mladou rodinu...asi špatně:)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZRK: myslim, ze michas vic veci dohromady....zni mi to spis jako pripad pro financniho poradce, bankovni ucet je pak druhotnej...respektive s muzovym ti urcite nekdo poradi na podnikani a sama si spis rekni, jestli potrebujes pobocku, jestli chces radsi mit vsechno zdarma, jestli budes operovat s hotovosti, jaky mas v okoli bankomaty, atd.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Ok:)

Takže takhle - mě chodí pouze mateřská a muž je OSVČ. Máme dítě (3m), kterému bychom chtěli efektivně spořit (musí se počítat s inflací a tak, nechci žádné určité naspořené částky). Zároveň by bylo asi dobré nějaké pojištění pro případ, že by se nám někomu něco stalo. Muž bude potřebovat podnikatelský účet (doteď nemá žádný), mě jde jen o možnosti plateb převodem. Platíme toho dohromady dost. Doteď jsem ale vypisovala složenky. Měla jsem zatížený účet exekucí díky 10let staré pokutě od MHD, tak mi ho zrušili a já už si zatím nezakládala. Chtěli bychom rozumné služby za rozumné minimální poplatky, co nejvíce možných výhod apod. Jednou předpokládáme hypotéku...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZRK:
    NELDE: souhlas s NELDE - ještě bych doplnil - potřebuješ jen běžné služby (a co to pro tebe je?) nebo hledáš sofistikovanější finanční nástroje? chceš investovat nebo si naopak brát úvěr? pracuješ běžně s hotovostí a / nebo s platbami do zahraničí? není tady "one size fits all" nabídka, také záleží na tvé "citlivosti" na poplatky - někomu to je jedno, někomu vadí platit "za nic" (ale ono to - v ideálním případě - není za nic, ale např. za komfort kvalitního osobního bankéře)...

takže prosím upřesni poptávku a dostane se ti myslím dobré odpovědi.

bez dalšího lze nabídnout asi toto: pro nízkonákladové varianty možné kombinace low-cost produktů: mBank, FIO, Zuno, Equa, nyní "v akci" i GE Money Gratis.
    pokud máš zájem o "high-end", jistě ti zase mohou poradit jiní, v této oblasti erudovanější :) možným "mid-range" kompromisem může být např. LBBW nebo Air Bank.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZRK: Hmm, to je jako poradit s výběrem auta. Aby ti někdo dokázal poradit, musí vědět od tebe, co vlastně poptáváš. Tedy jaké peněžní toky potřebuješ. Hlavně jaké jsou příchozí platby - kolik a jakým způsobem platíš (kartou, hotově, šekem, převodem, ...). Plus co děláš s přebytky nebo jak chceš řešit půjky. Atd. atd.
    Klíčové je nakolik potřebuješ pracovat s hotovostí, kartami a cizí měnou a nakolik potřebuješ další produkty. A to jsem to ještě zjednodušil.
    Možná by nebylo od věci napsat, co užíváš teď a co ti na tom vadí.
    HARALD
    HARALD --- ---
    ALL: Pokud někdo odkážete nebo sepíšete odpověď na ZRK, dám ji do záhlaví.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Chtěla bych poradit s výběrem bankovních produktů pro své dítě, sebe i partnera. Někdo s veelkym přehledem, kdo by mi mohl doporučit pár variant pro nás nejvhodnějších? :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    MORVAGOR: Že mají tlačenku u Kalouska, neznamená, že to není obcházení smyslu zákona.
    Ale opakuju, u všech ostatních rozdíl úrok zveřejněný - reálný odhlíží od danění (respektive s ním počítá); jde o to, že banky (prý) připisují něco jiného, než co by mělo vyjít podle vyhlášeného úroku a obchodních podmínek, což je teda dost divné.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MORVAGOR: Hlavně to tak nějakou dobu běží a MF ještě nezasáhlo legislativně, takže je to tolerované.
    MORVAGOR
    MORVAGOR --- ---
    VANEK: No to prave ale je ta zasadni vyhoda uroceni Zuno a nelze to povazovat za podvod, ale za ficuru - dokud mnozstvi penez neprekroci nize udanou castku, dan z denne pripisovaneho uroku je mensi, nez 1 Kc a je tedy zaokrouhlena dolu na 0 Kc, takze se neplati. I Ministerstvo financi proti tomu nic nenamitalo.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MORVAGOR: Nee, s tím se počítá, viz třeba RB - úrok je čistý po odečtení koruny daně. Možná naopak zvolili 130 tisíc, aby Zuno nemělo podvodem výhodu.
    MORVAGOR
    MORVAGOR --- ---
    MRTVY_KENNY: Tady treba Zuno prodelava na tom, ze je urocena castka vetsi, nez 127500 Kc. Pokud by byla urocena castka 100000, neplatila by se dan z uroku a vysledne zhodnoceni by bylo cela 2%.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MRTVY_KENNY: Ty výpočty úroků bych rád viděl, ale na jsou jenom ještě šíleněji zformátované obrázky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    S474N: v tomhle případě jsem kořist :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam