• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STOURAL: Nejen je, ale také klienty předražených domácích filtrů na vodu a dalších blbostí od firmy Aquel.
    Je to škoda, že nejsou schopni/ochotni dá stejné podmínky všem :(
    STOURAL
    STOURAL --- ---
    http://www.odboryplus.cz/vyhody-clenstvi.aspx Equa zvýhodňuje odboráře:)
    NATURALPLAST
    NATURALPLAST --- ---
    cus. o vikendu jsem ztratil OP a ta bude az za 3 tydny. a zitra si potrebuji zalozit podnikatelsky ucet. bude me stacit pas (biometricky) ? + treba rodny list. dekuji
    SMRT
    SMRT --- ---
    novy klub
    Equa bank
    [ Equa bank ]
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    On-line zasílání hotovosti v rámci ČR
    Kombinace Air Bank a Sazky umožní zasílání drobné hotovosti v reálném čase - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/...y/kombinace-air-bank-a-sazky-umozni-zasilani-drobne-hotovosti-v-realnem-case/
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: tak minimálně první rok je zdarma a díky prémii za online zřízení defakto i druhý rok. A pak se uvidí ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: RB nechci (mám odpor). TO Citi Life nezní špatně, jenže já z těch uvedených plateb většinu nemám nebo platím jinak (třeba penzijní mi strhává rovnou firma, podmínka pro jejich příspěvek). Budu to muset spočítat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Equa sice nemá nejlepší kurzy, ale za výběr v zahraničí chce jen 9 Kč
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Stejné kurzy mají kreditky (pozor, pouze kreditky, ne debetky) Rajfky a Cetelem.
    Jeden tarif od Rajfky by měl být zdarma, sice nic nevrací, ale kurz jako Axa. Placené tarify ještě navíc vrací.
    Cerelem stojí nějaký poplatek, ale vrací (max. 150 Kč)

Pak je tu ještě jedna varianta - tu hodlám používat já. Citi Life. Kurz je střed + 2 %. Jenže ta 2 % vrací z obratu. Sice stojí 50 Kč měsíčně, ale vrací nejen z nákupů, ale i ze SIPO, což mi těch 50 Kč několikanásobně pokryje (jeden by neřekl, co vše lze na SIPO navěsíc - elektřina, plyn, kabelovka, telefon, internet, POV, HAV a jiné pojištění, penzijko, stavebko - jeden z místních členů takhle splácí i hypotéku).

Na výběry asi Equa - http://www.mesec.cz/aktuality/novi-klienti-equa-muzou-ziskat-475-kc/
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE
    NELDE --- ---
    Díky moc za tipy ohledně 2. pilíře.

Ještě bych se zeptal na názor - čím nahradit kartu Axy? Která banka nabízí kartu zdarma (bez běžného účtu) s podobně dobrými kurzy pro platby v zahraničí (to, že ta karta něco vrací, je jedno, tohle je na občasné výjezdy ven). AirB, Equa či nějaká jiná?
    VANEK
    VANEK --- ---
    Už jsem to našel: tabulka na str. 3 http://file.mf.cz/202/3-19-24-E15-1902.pdf
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    T_Y_L: "Z Českých se Řecké mohou v příštích 10letích stát snadno. Řekové v roce 2000 - 2005 taky nečekali, kde skončí (a měli stejný rating a jejich dluhopisy nesly stejné úroky jako naše)."
    tohle je taky duvod, proc podle me nejaky takovy investice nemaji moc smysl, vyhozeny prachy.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE:Právě že tomu tak vůbec není. 3. pilíř byl státem regulovaný. Tedy většina aktiv šla do dluhopisů a jen málo do akcií. Navíc se tam část dluhopisů oceňuje specificky (ne tržní hodnotou - aby mohly garantovat nulu tak když drží státní dluhopis do splatnosti tak ho tržně neoceňují - takže i když jeho momentální hodnota poklesne tak penzijní fond to tak neoceňuje). Kromě toho penzijní fondy mohly připisovat i výkonost již nedosáhli (jako marketing doufaje, že na ty výnosy vydělají v budoucnu) - to ale dělal třeba Aegon, ale není to případ Allianz.

Každopádně Allianz těch výnosů dosahoval, protože snad měl z nějaké doby nakoupení státní dluhopisy s výnosem kolem 6%. A díky netržnímu ocenění ty výnosy zřejmě mohl rozložit v čase (jinak by tam byl v krátkém okamžiku nadvýnos a pak výnosy jako u ostatních).
    Ale ten penzijní fond byl hodně malý a v roce 2012 se do něj nasunulo nové množství nových investorů a ti tyto pozice naředí (fond bude muset nakoupit nové dluhopisy a ty státní mají výnosy do 2%). Navíc bylo třeba nějak uhradit náklady na přechod (provize atd.) Za rok 2012 už bylo vidět, že se fondu takový výnos připsat nepodařilo a pravděpodobně se tak zařadí mezi ostatní (což asi ti, kdo se do něj houfně stěhovali, nečekali :-))

V II. pilíři a nově ve III. pilíři ale stavějí portfolio odznovu (takže tahle náhodná výhoda už tam nebude). Není tam zákonem daná regulace (respektive lze investovat do dynamických strategií, kde budou i akciové pozice) – takže ta portfolia budou dost jiná. A vše se bude oceňovat mark to market (tedy tržní cenou) - takže nějaké schovávání výnosů do budoucna nebude možné.

Takže závěrem - to že penzijní fond Allianz v nějakém období překonal konkurenci, není pro další vývoj (ani toho samotného transformovaného fondu) relevantní.

Z Českých se Řecké mohou v příštích 10letích stát snadno. Řekové v roce 2000 - 2005 taky nečekali, kde skončí (a měli stejný rating a jejich dluhopisy nesly stejné úroky jako naše).
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Nemyslím, že investoři ve druhém pilíři budou nějak odlišní od těch ve třetím. Takže pokud umí zhodnotit lépe, tak v tom asi bude pokračovat. Ad typ fondu - já mám hlavně strach z investic typu řeckých dluhopisů, do kterých bylo nacpáno hodně peněz v době, kdy to bylo hodnocené jako bezpečná investice agenturami.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: To je relevantní způsob výběru (i když na dlouhodobě nejvyšší zhodnocení ve 3. pilíři bych se nedokazoval - to mělo své důvody a ty jsou nepřenositelné - pravděpodobně ani ten PF Allianz si je neudrží.

Každopádně mnohem důležitější než výběr správce je výběr konkrétního fondu v jeho struktuře. Tady nemá smysl (pokud to člověk nemá za pár) brát něco jiného, než dynamický fond. Rozhodně nemá smysl odcházet z I. pilíře a následně investovat do konzervativního fondu, který bude držet především státní dluhopisy. Tím člověk vůbec nesnižuje riziko, protože když stát bude mít problém s důchody tak bude mít problém i se státními dluhy. A pak je tu samozřejmě inflace, která má na dluhopisy dlouhodobě zhoubný vliv.
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Na rovinu, ten výběr je hodně malý - 3 velké české bankovní skupiny, které lezou do všeho (někdy mám pocit, že jen kvůli tomu, aby měli kam nacpat zasloužilé ředitele) + RB, která se jim snaží podobat, ČP a Allianz. Ač je mi Partička sympatická a tento fond má 50% zapsaných zájemců (takže možná jako jediný splní podmínky na 50k spořících), ČP moc nemusím. Takže mi z toho vychází Allianz (také mají dlouhodobě nejvyšší zhodnocení v 3. pilíři). Nejen kvůli poplatkům, které mají nejnižší (ostatní mají maximální a odpustí je za prvních x měsíců, co dělá pár stokorun, zatímco 0,1% ročně bude dělat fakt hodně)
    YNZA
    YNZA --- ---
    neni to FUK, je to podFUK
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: A RB vám poslala konkrétní rozložní portfolií (včetně konkrétních instrumentů, regionálního rozložení atd.)? Nebo jen takové ty obecné řeči jako kolik může být v jakém fondu akcií atd? Nám se tedy ke skutečně konkretním informacím dostat nepodařilo.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    NELDE: Důležité informace jako složení portfolia nikde nejsou - ostatně ani v těch fondech není moc peněz, tak není co vykazovat. Poplatky jsou podobné. V tuto chvíli je to tedy celkem loterie, jakékoliv dostupné srovnání srovnává jen méně důležité informace, které se navíc v čase podstatně změní. Teprve za nějaký čas půjde nějaké relevantní srovnání udělat.
    Ale ono to zase tak nevadí, protože logicky ze začátku tam má člověk málo peněz a tak to je podružné. To kde v jakém fondu a u o koho peníze jsou, bude důležité až v pozdějších fázích spoření.

Jinými slovy - je to fuk. Jestli je ti nějaký ústav sympatičtější - zvol ho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam