• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MITSU
    MITSU --- ---
    NELDE: protože Equa dělá firemní a korporátní bankovnictví. Ostatní ne a to je jejich největší nevýhoda. Pokud chce někdo postavit banku, která se rychle dostane do zisku, tak se bez firemní klientely neobejde. Třeba smysl mBank, která prodělává od začátku, co tu je, mi absolutně není jasný. Proč dělat business, na kterým prodělávám kalhoty? :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Z tohoto srovnání podílu úvěrů na úsporách u Zuno, mB a Equa vychází Equa nejlépe.
    Je také zajímavé, že Equa má při desetinovém počtu klientů, poloviční depozita a větší úvěry (-;

To asi bude opravdu vliv (a) RePůjčky (b) spořícího účtu (c) mrtvých duší mBank (kteří se nechali nalákat na spořící účet a přesunuli peníze jinam, když to začli dělat ostatní.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: pravidelně se objevuje na mFóru... id Alesek

Teda, jak zde nenapíšu svůj pravidelný report, jste z toho nějak na nervy

Takže....... Hospodářské výsledky za 1Q/13
    Počty klientů pro mBank CZ:
    3Q/12 407 800
    4Q/12 443 200
    1Q/13 464 200

Nárusty klientů vztažené za kalendářní den daného kvartálu:
    2Q/12 46/den
    3Q/12 96/den
    4Q/12 385/den
    1Q/13 233/den (mKlub se slušně projevil)

Depozita v Kč:
    3Q/12 15,63 mld.
    4Q/12 18,29 mld.
    1Q/13 20,07 mld.

Úvěry v Kč:
    3Q/12 8,55 mld.
    4Q/12 9,08 mld.
    1Q/13 9,65 mld.

Pozn: průměrný kurz za 1Q/13 dle ČNB je 25,568 CZK/EUR

Rozpůjčovanost peněz:

3Q/12 54,7%
    4Q/12 49,6%
    1Q/13 48,1%

Hospodářský výsledek mBank CZ a SK v mil PLN;
    kurz za 1Q/13= 6,152 CZK/PLN

1Q/12 +1,2
    2Q/12 -0,4
    3Q/12 +17,7
    4Q/12 –6,2
    1Q/13 –5,5 (asi náklady na mKlub)
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    VANEK: To sice ano, ale spousta lidí si vybere Equa bank jako hlavní banku, aby kolečko nedělali.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BTW když už jsem se s tím hledal, možná to někdo ocení: http://www.zuno.cz/global/ZUNO_ucetni_zaverka_2012.pdf
    Bod za zveřejňování (mBank se neobtěžuje), ale je to fakt depresivní čtení: vklady 14,5 mld, úvěry klientům 0,1 a zbytek na "běžném účtu" v rakouské centrále (byť úročeném 2,4 % ; lépe řečeno svěří prostředky "centralizovanému oddělení Treasury" a pak dostávají přepočtenévýnosy) .

ADAMM: Tomu nerozumím: právě že kolečko mezi mrtvými účty je pro banku horší než poplatky z karty, ne?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ještě k té Equa bank - dával jsem to i u sebe na FB a právě jeden z bývalých kolegů reagoval, že jsou na tom přeci jen o dost líp než Zuno: mají rozumnější úvěrové portfolio (jednak normální hypotéky, zejména refinancovaní, ale taky ještě portfolio z pohlcené Banco Popolare, které se taky nikam neztratilo). takže snad ok, investor by to možná i prodal - ale komu, dneska nikdo moc nakupovat nechce... takže to asi potáhnou dál a budou doufat, že se všechno nakonec k dobrému obrátí. ale ty vstupní náklady musely být hrozná darda, a situace je horší, než když vstupovala mBank.

Jinak podmínka 10k je rozhodně rozumnější než karetní obrat, myslím si já. Aspoň nedotují tunu mrtvých účtů.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Nepleteš. Podle http://www.novinky.cz/...vyberum-hotovosti-kreditkou-se-radeji-vyhnete-banky-si-uctuji-i-stovku.html je ale jediná, která má výběr hotovosti bez procentuálního poplatku a ještě si počítá bezúročné období. Akorát to nemohou dát do reklamy, protože těch 48 za výběr nevypadá tak dobře.
    TMA
    TMA --- ---
    NELDE: Sám jsem nezažil, ale podle zprávy z první ruky se to na výpise tvářilo jako platba u obchodníka, takže bez poplatku a s bezúročným obdobím.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELDE: no ale treba Zuno kreditka pokud se nepletu to tak nema
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Výběry z kreditky jsou hlavně drahé, protože jsou vesměs úročené hned. Plus je na nich ještě další poplatek za výběr - banky je fakt nechtějí, protože z tohoto úvěru nic nemají (žádná procenta od obchodníka), čím by pokryly náklady na "půjčku".

Dotaz na místní experty - jak je to s Cash-backem z kreditek? Je také drahý nebo je stejný jako z debitek?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELDE: myslim vybery z kreditky, protoze stejne asi nejvic veci platim v hotovosti stale...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Equa má podle mě nůž na krku - buď dosáhne definovaného počtu klientů a obratu nebo skončí. V této chvíli kromě půjček a výběrů zdarma by to chtělo ještě kreditku. Optimálně kreditku bez stálého poplatku, která má bezúročné období i na výběry (ale bude tam mít fixní poplatek za ně). A s nějakými výhodami za používání.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Myslíš drahé výběry z kreditní nebo debetní? Jestli ti vadí to druhé, tak si pořiď mBank s debetní Visa - 3 výběry měsíčně za 9,- z libovolného bankomatu je jako pojistka dobré.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: On nikdo nechce být druhou bankou na občasné transakce. A být bankou jen na výběru z bankomatu není životaschopný plán. Po pravdě řečeno mi ta jejich podmínka přijde lepší než na útratu kartou.
    Škoda, že podobnou slevu nemají i pro další skupiny. Jinak pro mě zůstali druhou bankou k primární mB - MasterCard, bez poplatku za výběry.
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak výplatu 10k měsíčně má skoro každý a kdo stojí o mrtvé klienty, kterých mají ostatní banky tisíce?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    S tou Equa bankou si to myslím také. Mohli být "druhou bankou", ale to zabili tím povinným obratem.
    Mě naštvali těmi jejich slevami pro odboráře a klienty Aquel, tak jsem účet u nich zrušil.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADAMM: ja jich mam kolem sebe docela dost
    NELDE: prave ze MC uz mam...ale jo, mozna bych to s kreditkou zvladla, i kdyz mam zrovna Citi, ktera ma desne drahe vybery z bankomatu, to by potom chtelo nejakou na tohle lepsi...
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    ADAMM: Můžeš napsat důvody proč si myslíš, že půjde do kytek taky?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Equa podle mě půjde do kytek taky. Co jsem tam měl bývalé kolegy z mBank (většina už tam není), tak to nepopisovali zrovna růžově... A těch je mi líto víc než Zuno, to se mi nelíbilo nikdy (RB bankomaty na každém rohu wtf? to bych rád věděl, kde takový člověk bydlí)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam