• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Inkaso se neprovede ze dvou důvodů:
    1) na účtu nejsou peníze - platí to, co jsem psal v minulém příspěvku, dlužník si má zajistit dostatečně dlouho dopředu, aby peníze na účtu byly
    2) došlo k chybě banky a ta inkaso neprovedla - pak se na ní má obrátit s žádostí o náhradu škody (případně na finančního arbitra, pokud mu nevyhoví, je to zdarma).

Zkrátka pro nezodpovědnost není omluva a je jedno, jeslti je to jeden den, týden nebo měsíc. Vždy musí následovat sankce a ta musí být natolik výrazná, aby od tohoto chování odrazovala. Těch 300 Kč je ještě velmi slušných.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: U inkasa žádné datum splatnosti nenastavíš. A pokud nemáš IB, tak leckdy zjistíš, že inkaso neprošlo až s velkým zpožděním (někdy až na měsíčním výpise). Navíc pokud máš inkaso, tak ty peníze leckdy ani osobně přinést nemůžeš - musíš počkat, než ho zkusí provést znova a doufat, že ty peníze na tom účtu budou.
    Já nebojuji proti sankcím (naprosto je chápu, že v některým případech se jen díky podobným sankcím vyhnut liknavosti ve splácení - sankce prostě musí bolet), jen považuji uplatnění sankce tři dny po pokusu o stažení inkasa za porušení dobrých mravů - zejména pokud je půjčka splácena pravidelně a spolehlivě (což ale nemusí být tento případ). A to protože inkaso si některé banky vynucují jako metodu (zažil jsem to osobně u ČS), kdy je pro ně jednoduché stáhnout peníze včetně dostání účtu do minusu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Nesouhlasím. Když není dlužník schopen zajistit, že peníze přijdou na účet věřitele včas (například tím, že je tam přinese osobně v hotovosti), tak má datum splatnosti nastavit týden dopředu a ne to nechávat na poslední chvíli.
    Prostě porušil dohodu, musí následovat sankce. Pokud k tomu nedošlo jeho vinou, musí požadovat odškodnění po tom, kdo mu to způsobil (třeba jeho banka)
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Jasně, protože jako lichvář tím přicházíš o možnost vrácené peníze znovu někomu půjčit. Na druhou stranu existuje něco jako dobré mravy a tři dny je opravdu mimo jejich rámec. Jenže to je problém inkasa, kde je zamítnutí inkasa možnost vykládat jako nechuť/neschopnost splácet. U trvalého příkazu je to možné vykládat jako chybu systémů.
    Mně jako klienta zase neskutečně štve banka, která mě nutí tam chodit opakovaně.
    S474N
    S474N --- ---
    VERONIKA22: me jakozto veritele by zase neskutecne nasral dluznik, ktery si neplni sve povinnosti vyplyvajici ze vzajemne dohody a jeste se citi ublizenej.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VERONIKA22: Ber to tak, že jsi porušila smlouvu a tak následují sankce. A to jsou ještě relativně mírné, třeba u pozdní splátky kreditky u Citi je to 550 Kč.
    A dokonce ti může banka takový úvěr okamžitě sesplatnit - tedy požadovat jeho okamžité zaplacení v plné výši.

Zkratka dohody se vždy vyplatí dodržovat.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA: Zuno je pomale a ty progressbary me serou ale jinak mi prijde prehledne.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: no jestli jsi ochoten dát zuno banking nad air banking, tak jsi zcela nevěrohodný reportér :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    1/ airbank zatim nejhorsi IB (vyzkouseno mBank, ZUNO, AIR/BANK)
    2/ da se v AIR nastavit aby chodil enjaky denni report o pohybech na uctu za posledni den?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    NELDE: ááá ano mám to přes inkaso. Ok chápu :o/
    NELDE
    NELDE --- ---
    VERONIKA22: Pokud ta splátka půjčky byla přes inkaso, tak moc nečekají. U kreditek, kde platíš úroky tak jako tak to tolik nevadí (a díky tomu, že splácíš jen minimální částku, tak je všechno úročené od prvního dne (;) - tedy opravdu platíš jen za těch 6 dní.
    Jinak kreditky a úvěry jsou jiná oddělení.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    BUNDA: Jasně chápu. Já prostě jen minimální splátku uhradila o 6dnů později a úrok mám o 5kč vyšší než minulý měsíc.
    Ale díky pochopila jsem, že kreditní karta je zcela něco jiného a jsou pro ni i jiná pravidla než pro běžný úvěr
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VERONIKA22: no většinou se počítají úroky za celou utracenou částku a to vždy od okamžiku útraty. To bys nesměla mít skoro nic utraceno a něco málo před výpisem, aby to bylo takhle málo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SKORZ: tak tam jsou mírumilovní a sankce ASI byla 5Kč v těch úrocích. jestli vůbec
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SKORZ: aha kouknu na to lépe
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    VERONIKA22: pokud se zpozdíš u kreditky, tak tam nejsou sankce, ale klasický úrok.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    GHOSTSTALKER: Já se teda nikdy nezpozdila a tak zkušenost nemám. ale tento měsíc jsem se zpozdila i při splácení kreditní karty u spořitelny a tam jim to bylo naprosto fuk a nemám tam sankci ani 1Kč.
    Takže mě to fakt překvapilo :o/, že není úvěr jako úvěr a u kreditní karty si snad zpoždění vůbec nevšímaj.
    Teda ale 3dny po splatnosti mě fakt nasraly neskutečně. Zkusim prohlédnout ty jejich sazebníky. Ač protest mi stejně asi bude k ničemu :o/

( ze zaměstnance se ze mě stal živnostník a tak čekám na úhrady faktur - jen na vysvětlenou)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VERONIKA22: Ne, neni to (bez dalsiho) protipravni, polud je to ve smlouve, kterou jsi podepsala, v obchodnich podminkach, ke kterym jsi pristoupila, a v sazebniku poplatku, se kterym jsi souhlasila.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Chtěla bych se zeptat na poplatky banky. Nezvládla jsem uhradit splátku úvěru včas a 3dny po splatnosti mi domů od spořitelny přišel dopis za který si účtují 300Kč.

Jsem fakt v mdlobách. 3 dny po splatnosti? kdyby to bylo 30dnů tak neřeknu vůbec nic. Ale tohle mi přijde přehnaný. a nebo dobře 14dnů po splatnosti třeba 50-150Kč.

Není tohle trošku protiprávní. Neexistuje lhůta 30dnů?
    Předem děkuji za radu každému!
    S474N
    S474N --- ---
    ADAMM: cemu nerozumis? Proste FIO karty asi ted nove nejde registrovat do Google Play.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    POSEIDON: da fuck? rozumíte někdo, co tím chtěl básník říct? id VANEK nějaké info? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam