• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Otázka je, jestli banka o takové klienty, kteří pozdě platí své závazky stojí. Troufám si tvrdit, že nikoliv. Byť se tam mohou vyskytnout výjimky, tak statisticky se tato skupina celkově nevyplatí (pokud neplatí poplatky navíc oproti ostatním klientům, pak je naopak zajímavá).

Zkrátka klient sjednal smlouvu za určitých podmínek a tyto podmínky nedodržel. Následuje sankce. Kdyby sankce nebyly, tak to může banka rovnou zavřít, protože když povolí 3 dny, budou se lidi rozčilovat proč ne čtyři, pět, týden, měsíc, rok.... Jak jde o prachy, tak je důležitá přesnost.

Pokud někdo udržuje na běžném účtu minimální zůstatek, kdy hrozí, že se dostane i na nulu, tak si to prostě musí o to víc hlídat.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: nikoliv, lichva je pomerne presne definovana v trestnim zakoniku v paragrafu §218. Nejake tvoje fantazie nebo tvuj nahled moralky je naprosto mimo.

Jedno minusko je ode me, za placani nesmyslu v kombinaci s tim, ze si me oznacil za lichvare. Coz je nesmysl sam o sobe, kdyz nikomu zadne penize nepujcuji.
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Lichva je ve skutečnosti půjčování na jakýkoli úrok. Proto to směli dělat jen židé. Dodneška banky v Islámských zemích nesmí půjčovat za úrok (půjčují, ale dělají to jinak, aby to nemohlo být nazýváno úrok).

PATRIKCHRZ: Mě fascinuje právě ten přístup "musí následovat sankce". Ano jedna strana udělala chybu (možná jí dělá opakovaně a možná také ne). Jenže úkolem banky není vychovávat, ale dělat business. A ten musí být postaven na win-win, jinak není dlouhodobě udržitelný. Myslíš, že potrestaný klient, který to bude cítit jako křivdu, přijde příště do stejné banky? Je ten trest v zájmu banky? Není to tak dávno, kdy mi naúčtovala Amex poplatek za pozdní zaplacení kreditky - díky tomu, že jejich aplikace (na kterou jsme museli přejít, aby ušetřili na poštovaném), nezvládala dobře zobrazovat více karet a já zaplatil jinou kartu. Když jsem reklamoval poplatek, tak mi odpověděli, že až zaplatím (v té době už to bylo dávno zaplaceno, ale to se nenamáhali zjistit), mi možná půlku prominou, když o to hezky požádám. Ještě ten den jsem vypověděl jejich služby. Natočil jsem přes jejich kreditku na služebních cestách za těch 10+ let docela hodně (možná i k milionu) a byl jsem jejich loajální klient (už nejsem, nedávám bankám druhou šanci). Nicméně jsem musel být potrestán, že!

Zajištění dost peněz na účtě ke dni inkasa je hezký termín. Nicméně když se ti seběhnou díky svátkům a víkendům platby do jednoho dne, tak se může stát, že to třeba nestihne automatický proces naplnit (dám-li to dopředu, tak to přijde zpátky, že je tam moc). Náhoda je blbec. A já jsem ten kdo je nezodpovědný (-;

Mimochodem, fascinují mě ta minuska. Možná byste mi mohli napsat proč.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Inkaso se neprovede ze dvou důvodů:
    1) na účtu nejsou peníze - platí to, co jsem psal v minulém příspěvku, dlužník si má zajistit dostatečně dlouho dopředu, aby peníze na účtu byly
    2) došlo k chybě banky a ta inkaso neprovedla - pak se na ní má obrátit s žádostí o náhradu škody (případně na finančního arbitra, pokud mu nevyhoví, je to zdarma).

Zkrátka pro nezodpovědnost není omluva a je jedno, jeslti je to jeden den, týden nebo měsíc. Vždy musí následovat sankce a ta musí být natolik výrazná, aby od tohoto chování odrazovala. Těch 300 Kč je ještě velmi slušných.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: aha a ja jsem lichvar? Kdyz pominu to, ze penize nepujcuji, tak kdokoliv, kdo komu pujci penize je lichvar? I kdyby to byl 100% urok, tak jsou k tomu VZDY potreba dve strany - veritel a dluznik.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: U inkasa žádné datum splatnosti nenastavíš. A pokud nemáš IB, tak leckdy zjistíš, že inkaso neprošlo až s velkým zpožděním (někdy až na měsíčním výpise). Navíc pokud máš inkaso, tak ty peníze leckdy ani osobně přinést nemůžeš - musíš počkat, než ho zkusí provést znova a doufat, že ty peníze na tom účtu budou.
    Já nebojuji proti sankcím (naprosto je chápu, že v některým případech se jen díky podobným sankcím vyhnut liknavosti ve splácení - sankce prostě musí bolet), jen považuji uplatnění sankce tři dny po pokusu o stažení inkasa za porušení dobrých mravů - zejména pokud je půjčka splácena pravidelně a spolehlivě (což ale nemusí být tento případ). A to protože inkaso si některé banky vynucují jako metodu (zažil jsem to osobně u ČS), kdy je pro ně jednoduché stáhnout peníze včetně dostání účtu do minusu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Nesouhlasím. Když není dlužník schopen zajistit, že peníze přijdou na účet věřitele včas (například tím, že je tam přinese osobně v hotovosti), tak má datum splatnosti nastavit týden dopředu a ne to nechávat na poslední chvíli.
    Prostě porušil dohodu, musí následovat sankce. Pokud k tomu nedošlo jeho vinou, musí požadovat odškodnění po tom, kdo mu to způsobil (třeba jeho banka)
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Jasně, protože jako lichvář tím přicházíš o možnost vrácené peníze znovu někomu půjčit. Na druhou stranu existuje něco jako dobré mravy a tři dny je opravdu mimo jejich rámec. Jenže to je problém inkasa, kde je zamítnutí inkasa možnost vykládat jako nechuť/neschopnost splácet. U trvalého příkazu je to možné vykládat jako chybu systémů.
    Mně jako klienta zase neskutečně štve banka, která mě nutí tam chodit opakovaně.
    S474N
    S474N --- ---
    VERONIKA22: me jakozto veritele by zase neskutecne nasral dluznik, ktery si neplni sve povinnosti vyplyvajici ze vzajemne dohody a jeste se citi ublizenej.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VERONIKA22: Ber to tak, že jsi porušila smlouvu a tak následují sankce. A to jsou ještě relativně mírné, třeba u pozdní splátky kreditky u Citi je to 550 Kč.
    A dokonce ti může banka takový úvěr okamžitě sesplatnit - tedy požadovat jeho okamžité zaplacení v plné výši.

Zkratka dohody se vždy vyplatí dodržovat.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA: Zuno je pomale a ty progressbary me serou ale jinak mi prijde prehledne.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOC256: no jestli jsi ochoten dát zuno banking nad air banking, tak jsi zcela nevěrohodný reportér :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    1/ airbank zatim nejhorsi IB (vyzkouseno mBank, ZUNO, AIR/BANK)
    2/ da se v AIR nastavit aby chodil enjaky denni report o pohybech na uctu za posledni den?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    NELDE: ááá ano mám to přes inkaso. Ok chápu :o/
    NELDE
    NELDE --- ---
    VERONIKA22: Pokud ta splátka půjčky byla přes inkaso, tak moc nečekají. U kreditek, kde platíš úroky tak jako tak to tolik nevadí (a díky tomu, že splácíš jen minimální částku, tak je všechno úročené od prvního dne (;) - tedy opravdu platíš jen za těch 6 dní.
    Jinak kreditky a úvěry jsou jiná oddělení.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    BUNDA: Jasně chápu. Já prostě jen minimální splátku uhradila o 6dnů později a úrok mám o 5kč vyšší než minulý měsíc.
    Ale díky pochopila jsem, že kreditní karta je zcela něco jiného a jsou pro ni i jiná pravidla než pro běžný úvěr
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VERONIKA22: no většinou se počítají úroky za celou utracenou částku a to vždy od okamžiku útraty. To bys nesměla mít skoro nic utraceno a něco málo před výpisem, aby to bylo takhle málo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SKORZ: tak tam jsou mírumilovní a sankce ASI byla 5Kč v těch úrocích. jestli vůbec
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SKORZ: aha kouknu na to lépe
    SKORZ
    SKORZ --- ---
    VERONIKA22: pokud se zpozdíš u kreditky, tak tam nejsou sankce, ale klasický úrok.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    GHOSTSTALKER: Já se teda nikdy nezpozdila a tak zkušenost nemám. ale tento měsíc jsem se zpozdila i při splácení kreditní karty u spořitelny a tam jim to bylo naprosto fuk a nemám tam sankci ani 1Kč.
    Takže mě to fakt překvapilo :o/, že není úvěr jako úvěr a u kreditní karty si snad zpoždění vůbec nevšímaj.
    Teda ale 3dny po splatnosti mě fakt nasraly neskutečně. Zkusim prohlédnout ty jejich sazebníky. Ač protest mi stejně asi bude k ničemu :o/

( ze zaměstnance se ze mě stal živnostník a tak čekám na úhrady faktur - jen na vysvětlenou)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VERONIKA22: Ne, neni to (bez dalsiho) protipravni, polud je to ve smlouve, kterou jsi podepsala, v obchodnich podminkach, ke kterym jsi pristoupila, a v sazebniku poplatku, se kterym jsi souhlasila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam