• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    NELDE: Nejde mi primárně o nic extra. Účet i kreditku mám zařízenou k obrazu svému, ale když občas slyším naše kl., tak jsem usoudila, že jeden účet je málo. Obě svoje karty mám MC, tak proto ten požadavek na VISU. Ono se to hodí, když člověk vyjede za hranice čistě jako rezerva. Případně kdyby se něco dělo s mým účtem (kartou), tak je možnost si peníze přeposlat a vybrat (a to bych těch 9,- oželela) atp. Je to účet, který chci jako doplňek a nic jiného. Nemám v plánu na něm protáčet peníze ani z něj nic platit. Maximálně tam měsíčně pošlu pár kaček aby tam něco bylo.

PATRIKCHRZ: Díky za shrnutí. Ta mBank je mi sympatičtější, mým účelům postačí a bonus 500,- je fajn a lepší než 300,- :D. Nevěděla jsem o něm, takže díky za info a určitě se můžeme přes SZ domluvit. Mám v plánu účet založit buď ještě tento nebo příští týden.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Ano, PLUS účet je za 68 Kč nebo zdarma při obratu na kartě 5000 Kč nebo objemu prostředků u banky 200 000 Kč.

Oproti tomu účtu zdarma se liší v těch výběrech z bankomatu - neomezeně (nad 1000 Kč) z Raifky proti jednomu měsíčně a výběry v zahraničí zdarma proti 80 Kč.
    Tazateli tak stačí jen ten základní, ale pokud by často jezdil do zahraničí, tak se může vyplatit i ten PLUS i kdyby za něj platil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Není Zuno Plus placený? Resp. vázaný na nějakou podmínku?

AGNES_NITT: Jinak kdyby stačila MasterCard (protože je možné, že máš aktuálně jen Maestro), tak ten výběr je trochu větší.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    AGNES_NITT: VISA kartu ti zdarma dá Zuno a mBank. Obě nemají nic moc kurzy, Zuno je na tom o fous líp.
    U mBank dáš za první tři výběry z jakéhokoliv bankomatu v ČR 9 kč, za další 35. U Zuno máš 1 výběr z bankomatu Raifky měsíčně zdarma.
    MBank se hodí na drobné SEPA platby, protože je má zdarma, i když kurzy nejsou oslňující. Zuno má zase zdarma všechny příchozí zahraniční platby (nejen SEPA) a za velmi slušnou cenu (480 Kč) odchozí zahraniční platby typu OUR. Kdybys šel do PLUS účtu u Zuno, tak tady máš zdarma výběry i v zahraničí (bez nutnosti minimálního výběru 2,5 tisíce jako mBank a navíc pořád lepším kurzem, než u mBank).

V základu jsou oba účty zdarma, takže proč nezaložit "seno to nežere". Navíc když tě někdo "doporučí", dostaneš u Zuno 300 Kč a u mBank 500 Kč (a on taky, takže se rozhodně nebudu zlobit, když mi přes SZ napíšeš, aby ti poslal "doporučení" - u mBank ti bude stačit znát moje telefonní číslo, u Zuno potřebuji já vědět tvůj mail, který uvedeš při založení účtu u Zuno jako kontaktní).
    NELDE
    NELDE --- ---
    AGNES_NITT: Ano to mBank splňuje. Jak bylo řečeno, výběr z bankomatu může být za poplatek. Dále platby v zahraničí nemají dobrý kurz (předpokládám, že to chceš kvůli platbám v zahraničí, neboť jinak by ti bylo jedno jestli VISA nebo MC).
    YNZA
    YNZA --- ---
    taky sem to pochopil tak ze potřebuje visu na beztohovimeceho platby
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    AGNES_NITT:
    BUNDA: 9 kč - pokud tedy budeš chtít vybírat, o čemž však v zadání nebyla řeč :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    AGNES_NITT: co s tou kartou budeš dělat? Pokud s ní nebudeš platit (alespoň 2000) tak i za jeden výběr zaplatíš.
    AGNES_NITT
    AGNES_NITT --- ---
    Ahoj, chci se zeptat na nejvhodnější účet pro mé potřeby - účet to bude víceméně spící, maximálně tam občas pošlu něco místo spořáku, chci VISU a odmítám jim za to zaplatit byť jedinou korunu - podle průzkumu je mBank to pravé - nepletu se? :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PATRIKCHRZ: Jako že bych se stal zajatcem české spořitelny? Neboli: my za vaše pozdní splácení dáme záznam do registru, ale jsme natolik hodní, že si u nás nějaký ten další úvěr budete moct vzít. Ale jen když k nám budete posílat každý měsíc výplatu.
    To asi risknu a přesto účet zruším. Možná to zní zle, nicméně snad v následujících pěti letech žádný úvěr potřebovat nebudu.

BTW došla odpověď z centrály.
    Omlouváme se, blablabla, zcela Vás chápu, zvláště nyní před svátky, blablabla, prosím, pošlete info o jakou pobočku se jedná, abychom mohli poslat zpětnou vazbu a příště se podobných situací vyvarovat, blablabla.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BRUKEV: Než účet u ČS "euforicky" zrušíš, nech si vyjet výpisy z Registrů (BRKI, NRKI). Pokud totiž ti ČS zadala negativní záznam pro pozdní splácení a ty budeš potřebovat další úvěr či kreditku, ještě budeš rád, když ji dostaneš od ČS.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NELDE: Upřímně řečeno, já ho tam stejně zruším, to je jisté už dávno. Momentálně ho držím právě jen z důvodu doplacení toho úvěru. Ani tam už neposílám žádné příchozí platby, vše řeším v jiné bance.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BRUKEV: Ani bych nad tím zrušením účtu u ČS neuvažoval. Jednej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Od včerejška jsem pekelně nasranej na Českou spořitelnu.

Repost dopisu, kterej jim tam dneska posílám:

Dobrý den,

rád bych si touto formou postesknul nad kvalitou služeb České spořitelny. Kritika sice není nikdy příjemná, nicméně zpravidla vede ke zlepšení služeb, v což doufám.

U České spořitelny mám úvěr. Splácím již několik let, pravda je, že někdy se nedařilo zaplatit včas, ale vždy jsem své závazky uhradil i s naúčtovaným penále. Úvěr měl být splacen v listopadu 2013, jak mi taky pracovnice na pobočce zjistila po dotaze na poslední splátku. Během roku jsem občas na pobočce řešil běžné záležitosti a vždy jsem se zeptal, kdy že úvěr doplatím. Opět od různých pracovnic oznámen listopad 2013. Při včerejší návštěvě jsem se dotazoval, zda bude poslední splátka nižší a v jaké výši. Samozřejmě je mi jasné, že případný přeplatek by mi byl poukázán na účet, ale před svátky každá koruna dobrá.

Jaké bylo mé překvapení, když mi pracovnice sdělila, že úvěr zdaleka doplacen není a zbývá tam ještě cca patnáct tisíc korun. Na můj dotaz, proč mi tedy bylo opakovaně tvrzeno, že je poslední splátka v listopadu tohoto roku, mi paní sdělila, že došlo nejspíš k nějakému navýšení procent či nějaké změně a že mi tam ještě "něco málo" doplatit chybí. Nu a že ono listopadové datum bylo původní stanovené datum před změnami.

Celý rok počítám s tím, že k prosinci 2013 si již oddychnu od výdajů, plánuju si případné rodinné nákupy na příští rok, atd. Bohužel budu ještě asi půl roku nucen splácet.

Chápu, že k posunutí splatnosti úvěru došlo nejspíš z nějakých změn sazebníku a podobných věcí, které banka během roku klientům zasílá. Budiž. Co nechápu, je fakt, že několik pracovnic České spořitelny nechce, neumí či z nějakého důvodu není schopno oznámit mi jakožto klientovi celou odpověď na mou jasnou otázku. Když se ptám, kdy doplatím úvěr, očekávám, že mi oznámí jedno datum, které platí. Ne, že je jedno původně plánované, druhé datum posunuté a možná se již připravuje další datum, o kterém ještě nemám tušení.

V současné nabídce trhu využívám možnosti mít účet u více bank. Bohužel musím konstatovat, že tento zážitek mě roztpčil na tolik, že vážně přemýšlím nad zrušením svého účtu v České spořitelně poté, co snad jednou doplatím svůj úvěr u Vaší společnosti.

NELLAS
    NELLAS --- ---
    STEPNI_VLK: Sakra práce. Já se včera tak rozčilovala, když jsem na jakékoli kliknutí zase nalezla do toho úžasňoučkého rozpočtu. Kdo si sleduje, kolik a za co utrácí, to bude dělat i bez toho... a ostatní to bude jen vytáčet. Asi se najde nějaké malé množství lidí, kteří to ocení, ale dovolím si hádat, že to bude opravdu zlomek uživatelů. Nechápu, proč člověk musí přecházet na něco, co vlastně není ani v beta verzi. Ach jo. (A ne, nemůžu změnit banku.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NELLAS: Obávám se, že jinak než přihlášením do toho starého to nepůjde. Řešil jsem onehdá něco ohledně karty s infolinkou (přičemž v průběhu hovoru mi to staré IB asi tak pětkrát spadlo, načež mi slečna slavnostně oznámila, že právě zjistila, že tam má hlášený problém, a že na jeho odstranění pracují) a pokud jsem dobře dekódoval obdržené informace, tak oni ty funkce, která tam prozatím nejsou, budou teprve postupně doplňovat. Takže nám nezbývá než čekat a v mezičase schizofrenně používat obě IB.

Mimochodem, nové, úžasné a sluníčkově rozpočtové Era IB mě taky sere.. ale co člověk nadělá, když mu nedají na výběr a donutí ho přejít..
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Neví tu někdo, kde v tom novém, úžasném a sluníčkově rozpočtovém Era bankovnictví najdu svoji platební kartu (s limity, nastavováním limitů a podobně)? Projela jsem snad všechno, ale ti dementi mi jen navrhují, ať si sestavím rozpočet a ať jim tam zadávám, za jaké kategorie co utrácím... grrrr. Hlídat finance si umím sama, nejsem dement.
    Chci přehledný přehled karet, aniž bych pokaždé musela načítat staré bankovnictví, do kterého se už přímo nepřihlásím. Grrrr!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ad polsko - diky moc za vsechny rady, nakonec to dopadlo tak ze jsem na tom eshopu vyhrozovala postovni slozenkou a najednou jolanda napsala ze muzu pouzit jeji paypal :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: Stalo se mi kdysi při vkládání přes bankomat ČSOB/Poštovní spořitelny a nic se neodečetlo. Neměl bych strach
    G3X
    G3X --- ---
    DOBYTEK: V cechach se to stava pomerne casto, ceske bankovky nemaji moc strojove citelnych ochranych prvku, proto obcas neni mozne zjistit pravost bankovek bez lidske interakce. Herni automaty ci jina podobna zarizeni podezrele bankovky proste neprijmou, ale banka ma nejen moznosti, ale tez povinost podezrele bankovky zadrzet.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    NAVARA: děsíš mě :)
    Jde mi spíš o to, jestli je to rutinní záležitost a stává se to často (problém software bankomatu apod.). V ČR vkládám snad podruhé v životě, v Číně ti bankomat peníze, co se mu nelíbí, prostě nevezme.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DOBYTEK: Hned v pondělí v bance pravděpodobně nic nevyřešíš...

Co se nejspíše stalo je, že bankovky byly odloženy bokem, až to za pár dní firma co se stará o bankomaty sveze, tak je pošle do banky, tam je zkontrolují jesli automat měl pravdu nebo ne, a podle toho se buď nic nestane (byly pravé) nebo o ty peníze přijdeš podle stejných pravidel, jako kdyby jsi je přinesl na pobočku.

A pár dní poté ti SWAT vyrazí dveře, jestli tam náhodou nemáš tiskárnu peněz, zmlátí tě obušky a budou na prkně vyslýchat, kde jsi k nim přišel. ok, možná ne waterboarding, ale pozvou tě k podání vysvětlení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam