• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YARIN: pokud mají jen jeden výběr z banomatu za měsíc, tak mBank, nebo FIO.
    S mBank je bude v nejhorším případě stát 9 Kč (nebo taky nic, při obratu 2, 3 nebo 4 tisíce mají 1, 2 nebo 3 výběry ve stejném měsíci zdarma). U FIO mají zase 1 výběr zdarma za každé celé 4 utracené tisíce kartou (ale mohou využít i v následujících měsících, lze do počtu 5 kusů neomezeně převádět).

Kdybys náhodou zřizoval účet u mBank, dej vědět, pošlu ti "doporučující kód" (vlastně je to moje telefonní číslo) a dostaneme oba po pětikile. U Equa je to 150 Kč (nemám u nich účet, ale kamarádka má, tak bych dal kontakt na ní), Zuno dává 300 Kč oběma.

Osobně bych se ale nejvíce přihláněl k FIO. Líbí se mi třeba, že je plně volitelné uživatelské jméno i heslo. Nekončí to tak "papírkem na monitoru", člověk si zvolí to, co si bude pamatovat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    YARIN: Equa tu výhodu výběrů zdarma asi brzy omezí (mBank ji svého času také omezila a to měla jen tři zdarma). Jinak alternativa je hlavně mBank, která má první tři výběry za 9,- (nebo za 0, pokud trochu utrácíš kartou - například v supermarktu) a která je už zavedená - problém těhle bank je počet aktivních klientů, kteří vlastně zaplatí náklady na provoz, aby to všichni mohli mít zdarma. Na zmíněném případě bude mBank rovněž zcela zdarma.
    YARIN
    YARIN --- ---
    ptam se proto, ze uz jsem se konecne dokopal k tomu, abych nasim (rodicum) zrusil "ultravyhodny" sporoziro ucet u cesky sporitelny, ktera z nich mesicne sedre 180 korun za nic...

maji par prichozich a odchozich plateb mesicne (obrat okolo 25 tisic), nekolik trvalych prikazu a nejaky inkasa (vsechno max do peti), jeden vyber z bankomatu mesicne (bydlej na malym meste, takze vyber bankmatu je uzkej)..

tak jsem myslel, ze jim zalozi ucet prave u equa, ktera to i cely sama prevede aniz bych se o to musel starat http://www.equabank.cz/chci-zmenit-banku/ plus ma zdarma vybery z jakehokoliv bankomatu...

dalsi moznost je asi prave fio, tam me akorat stve ten zpoplatnenej vyber z jinyho bankomatu, rikal jsem si kdyz uz, tak najdu takovej ucet, kterej bude opravdu zadarmo...
    YARIN
    YARIN --- ---
    PATRIKCHRZ: "Zuno a Equa snad jen jako druhý účet, tak nějak nevěřím, že tyhle dvě banky vydrží, zejména business model Equa mi přijde jako dlouhodobě neudržitelný." muzes trochu rozvest proc si myslis, ze se equa neudrzi? dik moc
    MITSU
    MITSU --- ---
    PATRIKCHRZ: ještě Unicredit, ten má asi nejlepší podmínky.. GE má, ale outsourcingem od Unicreditu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: no, kterákoliv rozhodně ne. Kromě těch, které zmínil
    DYNK, tak to je ještě Raifka a Česká spořitelna. Možná GE, ale od nich jsem žádný terminál neviděl. To je vše, nikdo jiný to nedělá.

Přenosné terminály se většinu připojují přes GSM (terminál má integrovaný modul, do které se strčí SIM karta), případně přes LAN (a je pak na tobě, jak si zajistíš připojení k Internetu). Pokud máš malý obrat, zaplatíš dost na paušálech (zapůjčení terminálu, paušál na Internet), pak je otázka, jestli se to vyplatí.

Jednu dobu nabízela terminály i VR Bank Zittau, ty měly tu výhodu, že akceptovaly i EC karte a tím pádem obchodík platil nižší provizi z plateb uskutečněných EC kartami (které se v "nekompatibilních" terminálech hlásí jako Maestro)
    DYNK
    DYNK --- ---
    IHAY: Osobni zkusenost nemam, ale delaji to nejen banky. Zkus obeslat vice spolecnosti a vyber si nejlepsi nabidku. Z bank to urcite dela UniCredit, CSOB, KB. Ty nebankovni jsem nasel na netu, ale uz si je nepamatuju.
    Poplatky se odvijeji od obratu, takze pro porovnani budes muset pocitat s nejakym odhadem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    IHAY: kterákoli větší banka?
    IHAY
    IHAY --- ---
    Nedoporučil by mi někdo firmu poskytující platební terminály ? Je to do snowboardové školy ve Špindlerově Mlýně, jednalo by se o stacionární terminál připojený přes telefonní linku, či internet. Díky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BLEESKO: Není pak nejlepší to posílat rovnou v rupiích? I když 2000 EUR je hodně málo na to, aby to zajímalo byť jen Akcentu, natož třeba Travelex.
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    FLAD:
    PATRIKCHRZ:
    ok, dík.
    Je to pár plateb za rok do Indie, každá zhruba 2000€. cílový účet je v rupiích, takže předpokládám, že bude výhodnější si založit eurovej...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BLEESKO: Jaká země, jaká měna? V EUR v rámci EU to jde poslat jako SEPA platba, tam z bank jasně vítězí mBank (aspoň u malých plateb), případně devizovky, viz zmíněná Easychange.

U ostatních zemí a jiných měn záleží hlavně na částce (devizovky konkurují hlavně kurzem), ale i ta tom, jestli přijímající strana akceptuje SHA platby (každý platí poplatky své banky), nebo jestli požaduje OUR. Některé devizovky jsou schopné udělat OUR platbu za paušál (např. 500 Kč), což je velmi výhodné. Protože z banky můžeš SHA platbu (u malé částky) poslat třeba za 1 % z částky, minimálně 250 Kč, ale korespondenční banky a cílová banka si v případě nepříznivé konstalace hvězd můžou zaúčtovat i více než 1000 Kč, které budou strženy buď příjemci, nebo zpětně tobě (dle toho, jestli zadáš OUR nebo SHA). Z bank umí za paušál (480 Kč) OUR platby ZUNO (taky nic moc kurzy).
    FLAD
    FLAD --- ---
    BLEESKO: Napis konkretni zemi nebo alespon ktery kus sveta.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MAKOSHARK: ne. jsou-li to částky okolo 13 Euro, tak bych to neřešil. jsou-li to částky okolo 300 Euro, tak jak psal Patrik, devizovky.
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    mohli byste mi prosím doporučit nejlevnější variantu pro převody mimo EU?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MAKOSHARK: Většina bank u nás si za SEPA platby účtuje 150-190 Kč. Výjimka je:
    FIO - 50 Kč (25 Kč za příchozí)
    Zuno - u PLUS účtu zdarma příchozí i odchozí, u základního zdarma příchozí (ale zase všechny, nejen SEPA, ale třeba i z USA)
    mBank - SEPA platby (příchozí i odchozí) zdarma bez dalších podmínek

Pokud půjde o větší částky, doporučuji využít devizovek, já používám Easychange.cz. Jí i "light" verzi Europlatba.cz s o fous horšími kurzy (pořád ale lepší než u bank) bez nutnosti uzavírat rámcovou smlouv.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    NYX:
    NELDE:
    ADAMM: Diky za informace. Ad kurz - da se u mBank zalozit ucet v Eurech?
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE: To je akorát slovenská brána na český účet.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Podle letáku dostaneš automaticky účet na Slovensku s SK kódy. poplatek ale je - 1E za příchozí a 2E za odchozí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: V principu můžou mít banky nostro účty u korespondntů a převádět přes ně - ale kdo by se s tím namáhal pro běžné zákazníky. Větší podnikatel si za to může zaplatit PayU a podobným službám.
    NELDE: Pozor, myslím, že pro tohle je nutné otevřít účet na Slovensku u Fio banka, a. s., pobočka zahraničnej banky, a ne u české Fio banka, a.s. - jelikož v EU platí, že platby v eurozóně musejí stát stejně jako vnitrostátní. Na běžném Možná není úplně vyloučeno otevřít si "slovenský" účet i na české pobočce bez výpravy do Blavy, ale jistý si tím nejsem.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    WERT: FIO je v odesílání i přijímání plateb velmi rychlé (mBank a Air Bank taky). Ale real-time převody mimo vlastní banku nejsou z principu možné, protože to musí projít ČNB, to žádná banka nezrychlí :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam