• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: Jo, bylo včera v
    J&T Banka ukončila spolupráci s agenturou Moody’s, zůstane bez ratingu - E15.cz / zprávy
    http://zpravy.e15.cz/...-t-banka-ukoncila-spolupraci-s-agenturou-moody-s-zustane-bez-ratingu-1097589
    (wow, "prodejem výnosových certifikátů s desetiprocentním úrokem" - myslel jsem, že to dělají akorát zoufalé/vychcané záložny; budu si muset dohledat podrobnosti) tak jsem hned letěl na http://www.jtbank.cz/o-bance/informacni-povinnost/povinne-uverejnovane-informace/
    a taky ne: data za 1. kvartál že kvůli změně metodiky zpozdí, ale loni měli přiměřenost mezi 12,5 a 17 % (už ke konci roku nalili do ZK 6 mld) a pákový poměr kapitál/aktiva je tak nyní nad 12 %.

PATRIKCHRZ: A to je krávovina: banka tu možnost má (každá protistrana v obou směrech by po středovém kursu skočila, protože je oproti běžnému výhodnější o marži banky), ale nebude to dělat, protože není zaopatřovací ústav.

E-R jsem zkusil a oba Wüstenroty a taky ne. (Fio je ta druhá nejhorší, jediná s pákou pod 3 %). Asi to bude nějaká obskurní pobočička...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Ne, v článku bylo, že banka nemůže zúčtovávat platby na kartě za středový kurz, protože sama nemá možnost si je za střed v požadovaném rozsahu koupit ani je prodat. A to stále platí. Jasně, nemusí mít takovou marži, sežene je lehce nad střed (nebo je lehce pod středem prodá), ale chtěl jsem tím upozornit na zatím mezi některými lidmi stále zakořeněný názor, že platba kartou je za středový kurz, že je to nesmysl, protože to objektivně nejde.

Ohledně těch bank - nevím. Osobně bych podezřelé hledal ve skupině Equa, Air Bank, Zuno, Evropsko ruská. Sázel bych na tu Evropsko-ruskou. Další malé jsou Wüstenrot a FIO, ale tam si nemyslím.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Netuší náhodou někdo, co je malá česká banka s nejnižší kapitálovou přiměřeností a problémem ve stress testech ČNB?
    http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/financni_stabilita/zpravy_fs/fs_2013-2014/
    kapitola 4 graf IV.12 zcela vlevo -- v tabulkové příloze jsou i přesná čísla, ale anonymizovaně, i když by to mělo být vidět z povinně zveřejňovaných informací. Už jsem prohledal přes 10 obvyklých podezřelých a nic...

PATRIKCHRZ: Thanks, captain Obvious. Jenže v článku se psalo "banky neprodávají devizy levně, protože jim je nikdo neprodá draho".
    SITH
    SITH --- ---
    pobavil mě ranní trolling od AirBank. Dostal jsem ráno sms že jsem na běžném účtě v mínusu ať doplatím xx kč jinak mi odečtou 300kč za upomínku. Říkám si wtf, protože tam peníze mám. Volám zpátky na infolinku, slečna mi řekne že měli v sobotu nějaký update a ten jim tam udělal bordel, automaticky se poslaly smsky a teď se všem budou omlouvat
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Problém je v tom "by". Banka nepotřebuje pár desítek tisíc eur nebo dolarů jak se komu hodí. Neustále potřebuje miliony, desítky možná i stovky milionů v různých měnách, každý den v jiném poměru. Nemůže je "sbírat" po troškách někde na přepážce (pak je problém trasformovat valuty do deviz, což také není bez nákladů), nebo čekat, kdo jí co pošle a doufat, že to bude včas a dost. Každý den musí hradit své závazky vůči karetním asociacím i jiným institucím, tu v EUR, tu v USD, GPB, CHF, někdy možná i v exotičtějších měnách jako TRL, NZD,.. K tomu nese kurzové riziko, kdy mezi okamžikem vzniku závazku a jeho splacením může dojít k výraznému měnovému pohybu.
    Prakticky si fungování banky, která bude účtovat cizí měnu za středový kurz nedokážu představit (pokud nedokáže získat profit jinde). Taky bych nějakým tím středovým kurzem nepohrdl, ale obávám se, že při částkách které jsem jim schopen nabídnout by se jim to krutě nevyplatilo.
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Kdekoli: Za středový kurz by bance prodal kdokoli radši než za nižší s jejím spreadem; naopak koupit za střed chtějí všichni ti držitelé karet (a pak se diví, že kupovali za vyšší). Banka to nedělá, protože by na tom nevydělávala ona, ne protože by to bylo nevýhodné pro protistrany.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: A co je tam tom chybně? Kde si může banka koupit měnu, které má nedostatek za střed, nebo naopak když ji má přebytek ji za střed prodat?
    VANEK
    VANEK --- ---
    PATRIKCHRZ: Ta pasáž "Bance nikdo cizí měnu za středový kurz neprodá, ani ji od ní za tento kurz nekoupí, proto ani za tento kurz nemůže kupovat nebo prodávat dále." se zrovna nepovedla :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Nebrat. Jmenuje se to Dynamic Currency Conversion a je použit velmi nevýhodný kurz. Psal jsem o tom např. zde: http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/ (mýtus druhý, zvláštní případy, čtvrtý odstavec).
    Můžeš se s tím setkat i u obchodníka, vždy to odmítni. Obchodníci z toho nevýhodného kurzu mají provizi od vlastní banky, proto to nabízejí, hodně se to teď rozmohlo v Polsku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Schválně jsem si jednou zapsal částku v CZK, kterou nabízel bankomat, a pak to udělal s konverzí v ČR; chtěli více než kolik mi účtovala mbank. Takže rozhodně nebrat pro konverzi na CZK. Možná v jiné měně to vyjde jinak.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DARUMA: dost často to zjistíš pouze porovnáním (vybrat stejnou částku 2x po sobě pokaždé s jinou volbou a uvidíš). Pokud má tvá banka (od které máš kartu) slušné kurzy nechal bych to raději na ní obvykle to bývá nejvýhodnější.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    ANDY_WARHOL: Právě. Já jsem z toho zatím nepochopil co je pro mne výhodnější.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DARUMA: nekde sem o tom videl clanek. vyhodneji vychazi bez konverze... ale zkus pohledat na google. je to spis vychcankovska sluzba
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DARUMA: rozdíl bude v kurzu a případně poplatku za konverzi.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Občas používám v ČR k výběru z bankomatu zahraniční kartu v cizí měně a některé bankomaty se mne ptají, zda chci vybrat peníze s konverzí na koruny nebo ne. Nevíte někdo co to přesně znamená a jaký je rozdíl ve výběru s konverzí a bez konverze? Díky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: Mám tam trvalák ze základního účtu, takže příjem 10k není problém. Mám to na bezkontaktní platby bez PINu, občasný výběr z ATM a na zahraniční použití.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELDE: na druhou stranu pokud měsíčně zaplatíš 3x kartou, máš vedení zdarma, není potřeba mít příchozí platby > 10 000 nebo zůstatek > 100 000
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Takové malé selfpromo, dnes mi vyšel článek na Měšci :)
    Burkina Faso očima milovníka bankovních služeb - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/burkina-faso-ocima-milovnika-bankovnich-sluzeb/
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak Equa od 1/7 už je 1% na spořáku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Pokud to jde přes korespondenční banku, tak tam může být zpoždění - de facto má každá 3 dny (-;

TOM: Nám se občas vrací nedoručené peníze až po měsíci. Občas kvůli prkotinám, jako chybějící telefonní číslo (které si stejně neověřují) - stačí, aby jedna z korespondečních bank to vrátila a neprojde to. Z jiné země to jde přes jinou banku, které to nevadí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Když jsem psal tento článek http://www.mesec.cz/clanky/jak-poslat-penize-do-iranu/ tak Irán byl ze SWIFTu vyloučen a muselo se to dělat přes korespondenční banky. Je opravdu možné, že platba byla někde po cestě zabavena případně že se vrátí. Obvykle se to řeší zasláním peněz na účet spřátelené společnosti třeba do Nizozemí. Kamarádi takto kupovali vnitroiránské letenky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam