• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VANEK
    VANEK --- ---
    CMLKA: Pokud máš čas, můžeš zkusit
    Průvodce podáním návrhu | Kancelář finančního arbitra
    http://www.finarbitr.cz/cs/reseni-sporu/pruvodce-podanim-navrhu.html
    Bankyu to natolik zaměstná a vyprudí, že (u takto bagatelních případů) často navrhnou vrácení poplatků výměnou za to, že člověk žádost stáhne. (Ale jmenovitě s molochem ČS zkušenosti nemám.)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Tak koho by zajimal update tohoto CMLKA: tak stalo se to, ze jsem mela kreditku - jako asi jo, asi jsem ji kdysi mela, byla pry zadarmo ke studentskemu uctu, vydali mi ji v roce 2006 a asi jsem to i podepsala, to je jasny. Kdyz jsem v roce 2012 se rozhodla ucet u CS zrusit, tak jsem evidentne zrusila jen ucet a ne kreditku - ani me nenapadlo, ze to musim rusit zvlast a ze to musim explicitne rict tomu za prepazkou, ze chci i tohle (jasny, moje chyba), vubec me to proste nenapadlo, byla jsem rada, ze jdu pryc...no a kreditky jsou ted zpoplatneny, takze me to stalo 150,- Kc a 30 minut na pobocce to zruseni, atd. Dluzno rict, ze pani tady v Karline byla super prijemna a vsechno bylo v pohode, ani me nepremlouvala nic...nicmene pry se to ted lidem stava - kokoti fakt, nez se tam clovek dostane to zrusit, tak jim par tech poplatku za vedeni vysazi...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PIERDUS: "pravý" podnikatelský účet má tu výhodu, že nejsou daněny úroky (daní se spolu se ziskem), ovšem vzhledem k (nulovým) úrokovým sazbám to postrádá na významu, takže úplně klidně můžeš již jednou zdaněné úroky přiznat v daňovém přiznání a zdanit znovu, stejně půjde o haléře.

Jak jsem psal, já bych doporučil podnikatelský účet u FIO (zejména díky tomu, že FIO zveřejnilo API k internetovému bankovnictví, což umožňuje snazší napojení na různé účetní systémy), ale jestli chceš Air Bank, proč ne.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MRTVY_KENNY: mBank to asi nemá, ale kdysi s tím "operovala" ČSOB a snad i Komerčka. Ale jestli to někdy opravdu uplatnili, nevím.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    PATRIKCHRZ: díky, jsem rozhodnutý pro AirBank, mají až 10 účtů zdarma.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PATRIKCHRZ: dohledas v jakych podminkach to je uvedeno? namatkou u mbank by me to treba zajimalo, kde se pise, ze konto nesmim pouzivat pro podnikatelske ucely..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PIERDUS: Zákon nenařizuje mít speciální podnikatelský účet. Používat "občanský" účet pro podnikání je tak možná v rozporu s podmínkami banky, ale nejhorší, co může udělat, je ho vypovědět (a to se běžně nedělá).
    Takže máš několik možností:
    1) zrušit podnikatelský účet a používat osobní účet pro podnikání i osobní potřebu. Moc nedoporučuji, blbě se budou dohledávat různé transakce
    2) založit si ještě jeden osobní účet, ať u stejné nebo jiné banky
    3) založit si osobní i podnikatelský účet u takové banky, která má oba zdarma - toto umí mBank a FIO. Kartu můžeš mít jednu nebo dvě, dle libosti, nemusíš ji mít dokonce ani k běžnému účtu, ale ke spořicímu (a používat ho i jako jakési "bezpečnostní opatření").

Za mne varianta 3). Založ si u FIO osobní i podnikatelský účet a kartu buď k jednomu z nich, k oběma, nebo si založ ještě FIO konto a kartu k němu (nebo třeba všechny tři). Karty jsou zdarma, oba účty taky, tuzemské transakce taky, kurzy při platbě v zahraničí stejné jako ČSOB.
    Navíc budeš mít jen jedno přihlašovací jméno do internetového bankovnictví, kde dle nastavení uvidíš jeden účet, druhý nebo oba najednou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Pokud to dobře chápu, tak dokladuješ, co z toho bylo firemní - u paušálů nevykazuješ výdaje, jen přijmy a ty podle faktur. Kromě toho můžeš mít jeden osobní účet pro firemní toky a druhý pro soukromé - nabídek účtů zdarma je docela dost.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    NAVARA: Imho neměli. Navíc málokdo je plátcem. A u AirBank můžeš mít až 10 účtú zadarmo a oddělit firemní toky od osobních. Takže v tom problém asi nebude
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PIERDUS: Měli už někteří z nich kontrolu z finančáku, kdy na tom jednom výpisu k účtu jednoznačně a nad veškeré pochyby prokazovali, které transakce jsou firemní a které soukromé? U převodů se to ještě dá pomocí KS, ale jak to chceš udělat s kartou?

Psal jsi, že ty máš paušál (zatím, co až bude DPH), ale oni mít nemusí
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    NELDE: jo, už zjišťuju, že spousta OSVČ přátel má soukromý. No, neměl jsem to považovat za samozřejmost. Na oslavu ČSOB úplně zrusím a jdu jinam.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PIERDUS: Nevím, kdo ti tvrdil, že ho potřebuješ, ale vím o podnikatelích, kteří mají jen ten soukromý. Peněžní toky skrze něj můžeš prohnat, ale zeptej se své účetní, jaký to bude mít dopad. Podle mě hlavně v tom, že si náklady za soukromý nedáš do účetnictví, to tě ale fakt nemusí pálit. Navíc můžeš mít soukromý zadarmo.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    Teď čtu, že je to jedno: http://zpravy.aktualne.cz/...podnikatele-banky-vas-klamou-platite-vic-nez-musite/r~i:article:759179/

Je ten článek pravdivý a mohu si tedy založit jeden účet na vše, případně ten podnikatelský zrušit a používat jen ten osobní? Tvrdili, že podnikatelský potřebuju, pche.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    WERT: to nijak neřeší minimalizaci nákladů
    WERT
    WERT --- ---
    PIERDUS: co to vyresit tak ze jednu kartu z penezenky vyndas??? :)
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    prosím o radu, jsem OSVČ:

- mám dvě bank. karty u ČSOB
    - jedna podnikatelská, jedna osobní (dřív Student, teď už je to nějaká obyč, nejsem student)
    - využívám paušální vyčíslení daně

Cíl: mít pouze jednu kartu, kde mi budou chodit jak peníze z podnikání, tak i osobní finanční toky. Chci s tím platit doma i v zahraničí (převážně přes net) a neřešit, jestli je to spojené s podnikáním nebo ne.

Dotaz:

- lze toho u ČSOB docílit?
    - pokud ne, ke komu mohu přejít? (preferuji nízké náklady, z bankomatu moc často nevybírám)
    - jaké jsou případné nevýhody toho, že budu mít jednu kartu?

Nesnáším těch milion karet v peněžence, chci to zjednodušit na kost, minimalizovat náklady. Předem děkuju za info.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Díky!
    HALVED
    HALVED --- ---
    CYBERWOLF: hele já mám u nich velkej tarif za 100,- a když nevybírám jako kokot každej den z bankomatu, tak si ani tu stovku nestrhnou. Takže za mě rozhodně ano.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    CYBERWOLF: ani ne. je to docela v cajku. kdybys byl ten typ člověka, co rád často vybírá z bankomatu (a nemáš jejich bankomat po ruce), tak si vem velký tarif a zaplatíš kilo měsíčně (a máš výběry zdarma), pokud ne, tak si vem malý tarif (výběr z "cizích" za 25 Kč).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam