• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Nevrátil, nevtáhl. Je to tak cca rok až rok a půl zpátky, po chvíli se tam vracel a peníze už tam nebyly.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Pokud ty peníze někdo vrátil nebo bankomat vtáhl (je to pár let, co to přestalo - některé bankomaty to ani neumožňují), tak ano - při kontrole bankomatu je najdou. Být to na pobočce uvnitř, tak je větší šance - nákupák je málo pravděpodobný. Pokud je někdo vytáhl a nevrátil, tak nic nevrátí, protože z jejich pohledu jsou vyzvednuté.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Kolega takhle svého času zapomněl peníze v bankomatu KB (je snad i jejich klientem). Po reklamaci mu ty peníze vrátili. Tak jsem zvědavá, jak to dopadne v tomhle případě.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    NELDE: jelikož se Equa pustila do půjček a docela dost i do hypoték, nemyslim si, že by měla v dohledný době končit ;)
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Airbank je asi nekoupí - bylo by to proti jejich marketingové strategii boje proti kamenným (Zuno je dcera kamenné banky). Spíše nabídnou nějaký dobrý přechod pro stávající klienty.

Zájemce bych čekal z UCB nebo GE, které obě mají produkt "zdarma" a potřebují nové klienty.
    UCB má dokonce zajímavý produkt, který běžně nenabízí a na který může klienty převést - Kombi konto - mají ho ex-klienti Axy.

Ale nejpravděpodobněji ty klienty převezme RB, které by se navýšení počtu klientů také hodilo.
    NELDE
    NELDE --- ---
    TOOMIX: To se dalo čekat - jak jsem před časem psal místo na trhu je pro max tři malé nízkopoplatkové banky (možná méně, pokud budou velké banky aktivní v této oblasti) . A Zuno mělo hodně reklamy, ale málo nabízených kreditních produktů (na sazbách ČNB se nedá vydělat). Jsem zvědav, kdo je koupí - 90 000 ne moc aktivních klientů moc zajímavé není. On byl celý ten projekt ve skutečnosti alibistický - vlastně to byla jenom značka - jak nabídnout bezpoplatkové služby, aniž bych je musel dávat existujícím klientům.
    A taky jsem zvědav, kdo bude další - osobně tipuji Equu nebo mBank, případně nějaké spojení Airbank/Equa. Rovněž není moc jasné, jaké plány má Kellner
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    NELDE: jasne, chapu... a spis s tim nepocitam
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TOOMIX: no super, ja to vedela, ze mi skonci! ach jo...tak at ji aspon koupi ta air bank
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Když je to jeden pohyb, tak by to asi divné bylo. Pokud založíš účet a chodí ti peníze z různých stran, tak už to podezřelé není - normální podnikání.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CMLKA: Přístup super (oni by tě těžko nutili jít na pobočku, když je nemají), nicméně to nic neznamená. Ostatně co více bys jim mohla sdělit. Nicméně to ještě neznamená, že něco vrátí.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Zuno banka je na prodej, je ve ztrátě desítek milionů korun - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...ika_fer#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    CMLKA: tak jen doplnim, ze super pristup Zuno, napsala jsem, jen ze "dnes jsem zapomnela odebrat hotovost z bankomatu KB ve Flore" a prislo mi nejdriv, ze zahajujou reklamaci a dneska uz podrobnejsi popis, ze zadali reklamaci vyberu v ten a ten den v takove a takove castce, tam a tam - jen ze si to vsechno dohledali, neptali se na nic - jasne, asi malickost pro banku, kde mam jen jeden ucet na svoje jmeno tohle zjistit, ale prijemne mne proste potesilo, ze jsem nemusela doplnovat zadne dalsi informace a vsechno si vyhledali sami. Takze cele me to stalo jeden dvouradkovy email, ani nechci vedet, co by tahle procedura vsechno obnasela u CS :)) predpokladam, ze minimalne osobni navstevu banky, samozrejme idealne ve sve pracovni dobe :))
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: to mi divné nepřijde. ale museli mít (asi?) nějaký účet, kde pohyby v řádech milionů nejsou divné. protože kdybych došel do banky a udělal si tam účet, na který jako první platba přijde pár desítek milionů, tak to by - imho - mělo být nápadné a někdo by si měl všimnout nebo se aspoň poptat, zvláště pokud následně hned putují někam jinam. ale možná jsem naivní :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Mno, vím jak okradli nás, nepřekvapuje mě, že se jim to povedlo. Musíš ale vědět něco zevnitř firmy, za kterou se vydáváš, aby to nebylo nápadné.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    no trochu mě to překvapilo u toho SŽDC: ani ne tak fakt, že se jim povedlo to soc. inženýrství, jako spíš to, že to samozřejmě muselo odejít na nějaký konkrétní účet, který byl pravděpodobně na bílého koně a z něj to zase muselo někam dál - a tam bych čekal, že to nebude tak snadné...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: Banky různé FDS systémy mají, v různé míře kvality - minimálně na karetních transakcích snad už všichni.
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    a mi u mbanky stačilo, aby na účtě, ze kterého odcházela pravidelně nejvyšší platba cca kolem 7 000 ,- za nájem, abych z něj zaplatil 30 000,- za notebook a během pár minut volali a ověřovali, že to tak "fakt má být"
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Jo, kolegyni v bývalé práci se taky podařilo prohodit částku a variabilní symbol. Tak jsme za nájem billboardů misto 50 tisíc zaplatili přes 2 miliony. Ale firma byla slušná, sama se ozvala a peníze vrátila :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELDE: nějaký základní fraud management tam je. varování naskakují u určitých transakcí automaticky - pamatuju si z pozice korporátního klienta, že banka s námi řešila, že jedna částka v řádu desítek milionů šla 31.12. tam a 5.1. zpátky - na účtě, kde takové transakce obvykle neprobíhaly. Šlo tehdy samozřejmě o chybu člověka, který platbu zadával - posílal nějaký doplatek v řádu statisíců na ČEZ či podobnému dodavateli služeb a vypadla mu halířová čárka. Po dohodě to ČEZ poslal obratem zpátky, jenže bance to hodilo varování na podezřelou finanční transakci a začali to řešit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    STOURAL: A jak to může identifikovat banka? Bance dáváte instrukce k platbě bez dalších detailů. Pokud jsou v pořádku po technické stránce, tak je provede. Pokud udělá chybu někdo ve firmě, tak to nemají jak zkontrolovat. Fraud management musí být uvnitř firmy, která platí - a není to snadné, zejména když bankovní spojení není věc úplně veřejná - chtělo by to mít možnost si zkontrolovat komu patří daný účet (jednoduchá kontrola - zadáš číslo účtu a vypadne ti jméno vlastníka). Nebo přestat užívat číslo účtu a zavést platbu přes korporátní clearing - třeba přes DIČ.
    Banky nemají ani funkční interní kontrolu pro vlastní platby. Nejmenovaná banka zaplatila takhle miliardy za nájem pobočky - úřednice prohodila variabilní symbol a částku. Našli to v reportu, který ukazoval nárůst plateb za ten den. Tak to zase vzali z účtu zpět - ta hlavní kontrola u některých bank je, že vyžadují, aby dodavatelé měli u nich účet - tím si mohou zkontrolovat komu patří (-;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam