• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    VANEK: pokud slo o spor, "protivnik" mohl vyuzit sluzeb detektiva. ten je schopen ti zajistit informace o vsech uctech a bankovnich produktech, vc. zustatku. cena takove informace se pohybuje od 10k/banka. cim vetsi banka, tim vetsi sance, ze se k tem informacim dostane. naopak (udajne) tezke je to v j&t.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Jak píší kolegové. Krom privátního bankovnictví, kam se běžní pracovníci poboček nedostanou se může podívat každý pracovník na jakýkoliv účet, ale je to logované (vyhnout se tomu může leda nějaký IŤák nebo statistik, který si nechává hromadně vyjet reporty ze všech účtů pro nějaké hromadné zpracování).
    Takže můžeš napsat do banky s tím, že máš podezření že se ti někdo dívá na účet a tyto informace vynáší ven a že žádáš o prošetření. Když budeš vědět i přibližně kdo, nebo z jaké pobočky, bude to jen plus. Když nic jiného, můžou toho člověka vyhodit. A že žádáš písemné vyrozumění a uvidíš co napíšou, když se budou vykrucovat, můžeš poslat stížnost na ÚOOÚ
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: Je to tak, jak píše KOT256. Banky chtějí poskytovat služby na každé pobočce, takže každý zaměstnanec každé pobočky se může podívat na tvoje transakce. A taky všichni správci systémů, kde máš transakční historii, jako je internetové bankovnictví nebo datový sklad.

Drobnou útěchou je, že banka dokáže zjistit kdo k tvým datům přistupoval. Je to ale netriviální a půjde do toho ažna příkaz policie nebo soudu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VANEK:
    pokud to chapu spravne tak proc by to neslo... je to jako bys prisel na prepazku a rekl jsem Pavel Novak z Trince a jak vypada muj ucet...

Kdysi kdyz jsem omylem poslal na cizi ucet penize a oficialne mi nesmela pracovnice sdelit jmeno toho dotycneho abych ho sam kontaktoval (mimo nejake ofiko povoleni nebo soud), tak proste si ho naklikala, trochu natocila monitor a omluvila se ze musi ke kopirce...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád tvrdí, že v rámci nějakých sporů se protivník dozvěděl, že mu přišly větší peníze do ČSOB, a neumí si to vysvětlit jinak, než že se mu na účet podíval známý dotyčného v bance. Kdyby tu nějaký insider věděl, jak moc vyloučené to v tamním systému je, budu vděčný třeba i jen v poště.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Ale IBAN také nemusí splňovat tuhle podmínku - má svůj kontrolní součet.
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Netýká se to cizoměnových účtů? U nich je problém (např. i u ČSOB) že nemusí splňovat modulo 11.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Nevíte něco o IBANech u Citi - prý je tam nějaká výjimka, že nejsou (v některých případech) vygenerovatelné z čísla účtu. Google ale mlčí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TIP: Kdysi jsem chodil kupovat mince do směnárny na Jungmanove náměstí. Jinak obecně směnárny mince spíše berou (hlavně Arabové), ale se srážkou, klidně 20 %. Podobně banky.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TIP: Obecně směnárny mince nevedou.
    TIP
    TIP --- ---
    berou ve smenarnach v praze i kovovy eura? popripade kde?
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    Vyznate se nekdo v zahranicnich bankach? Potreboval bych doporucit lucemburskou banku s ebankingem v anglictine a idealne mnoha bankomaty po zemi.
    PULKA
    PULKA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jo, přesně tak a hlavně nebudu muset čekat na kurýra ;) Byli tam extrémně milí, tak uvidíme, jak to bude všechno fungovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: to by šlo, ale když si to založí na Pankráci, dostane 3 stovky :)

Jestli chceš vyšší úrok na spořáku (HIT, 1,5 %), tak zaplať 3 krát kartou, klidně 3 rohlíky na samoobslužné pokladně v Tescu
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Šlo to i přes kurýra, nemusíš nikam jezdit.
    PULKA
    PULKA --- ---
    BUNDA: Díky, asi si zajedu v průběhu týdne založit účet na Pankráci a bude :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PULKA: Equa je v pohodě. Ano BÚ je nyní bez podmínek. A pro splnění podmínek SÚ HIT to mohou být i tvé vlastní peníze z jiné banky.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Hledám doplněk k AirBank a jejímu spořícímu účtu - dostali jsme grant a potřebuju mít peníze přístupný v průběhu roku, ale nechci je míchat se svýma vlastníma penězma na spořáku (zcela ideální by bylo, kdyby uměli i nějak obálkovat jako AirBank). Běžný účet jsem asi schopna využít jako nějaký záložní účet při cestě do ciziny apod. (stejně mají stejný kurz), pokud to bude nutné.

Mám účty u mBank (mKonto, mMax, mMax plus), ale leta je už nevyužívám kvůli blbému úroku a iritujícímu bankovnictví a mám v plánu je jít zrušit během února. Pak mám spořící účet u ING, ale má nízký úrok a trochu komplikované posílání peněz na jiné účty. Takže jsem nakonec vybrala Equa bank, co si o tom myslíte, nebo vás napadá něco jiného?
    Pokud to dobře chápu, tak běžný účet je teď Equa od 1. 2. zcela zdarma (včetně výběrů apod.), ale nemají hotovstní pokladny a platby chodí D+1. Jejich spořící účet HIT je podmíněn třemi platbami anebo přijetím 10 000 Kč na osobní účet za měsíc - mohou to být i peníze z mého vlastního účtu u jiné banky?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEPNI_VLK: Tak běžný účet u Equa je zdarma, tak jestli je nutný, nevidím v tom problém. Navíc je potřeba splnit určité podmínky (obrat 10 tisíc nebo 3 platby kartou), aby byl na HIT účtu připsán bonusový úrok. Zabiješ tak 2 mouchy jednou ranou - posláním peněz z Poštovky do Equa a zpět splníš podmínky na obou účtech zároveň :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PATRIKCHRZ: Díky za tipy. Shodou okolností jsem zrovna došel k (prozatímnímu) závěru, že bych si založil spořící účet HIT u Equa bank. Akorát mne tedy zarazilo, že je všude (i na vašich stránkách) uváděno, že není zapotřebí běžný účet a na stránkách Equa čtu pravý opak.

Ta druhá varianta s bububu ohledně rušení mne napadla také. Už s tím mám jisté zkušenosti (nejen v bankovnictví)..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    OSTOSEDM: "novým Švýcarskem" je prý nyní Singapur, ale zakládat účet mě tam nikdy nenapadlo :).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEPNI_VLK: založ si účet u jiné banky a hraj ping-pong. Kde si ho založíš, je celkem jedno.
    U Equa můžeš využít aktuálního bonusu 150, 200, 300 nebo 500 Kč (píši o nich v diskusi pod tímto článkem - http://www.mesec.cz/clanky/revoluce-od-equa-bank-bankovni-ucet-bez-poplatku-a-bez-podminek/, ale jsou i jiné vhodné, např. za zřízení účtu u mBank dostaneš 500 Kč.
    Já na podobné taškařice mám ING.

Přítelkyně účet vypověděla a nabídli jí vedení zdarma, bez nutnosti splňovat podmínky, tak je to taky jedna z možností. Já jsem dneska na pobočce byl vyjádřit nesouhlas s novými podmínkami, tak uvidíme, jak se zachovají, jestli mi ponechají staré, účet vypoví a nebo mi ho také dají zdarma bez podmínek.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: tak je to tuším teprve od 1.2 :-) Pohodlný běžný účet zdarma a bez podmínek
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Zajímavé, že mi do nedali vědět (-; Tak to bude moci ten trvalák snížit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam