• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    KOC256: Ad hoc neformální obejití procesů pro identifikaci bezdůvodně obohacené protistrany dle § 38 (6) ZoB lidským faktorem je jiná věc; ale předpokládám, že když přijdu na pobočku a řeknu, že netuším, co mám na účtě, a nevydržím domů k internetu, tak mě identifikují důkladněji než jen že souhlasí pohlaví a přibližný věk.

HARALD + PATRIKCHRZ: Dík/nedík, to jsem myslel, že mají utajenější. Ale musím uznat, že „všechno všem a jenom logovat pro audit ex post, kdyby se něco posralo fakt hodně“ je jednodušší než zavádět přístupová oprávnění.
    HARALD
    HARALD --- ---
    HARALD: KOC256ovi se omlouvám za zkomolení nicku.
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: Je to tak, jak píše KOT256. Banky chtějí poskytovat služby na každé pobočce, takže každý zaměstnanec každé pobočky se může podívat na tvoje transakce. A taky všichni správci systémů, kde máš transakční historii, jako je internetové bankovnictví nebo datový sklad.

Drobnou útěchou je, že banka dokáže zjistit kdo k tvým datům přistupoval. Je to ale netriviální a půjde do toho ažna příkaz policie nebo soudu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VANEK:
    pokud to chapu spravne tak proc by to neslo... je to jako bys prisel na prepazku a rekl jsem Pavel Novak z Trince a jak vypada muj ucet...

Kdysi kdyz jsem omylem poslal na cizi ucet penize a oficialne mi nesmela pracovnice sdelit jmeno toho dotycneho abych ho sam kontaktoval (mimo nejake ofiko povoleni nebo soud), tak proste si ho naklikala, trochu natocila monitor a omluvila se ze musi ke kopirce...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád tvrdí, že v rámci nějakých sporů se protivník dozvěděl, že mu přišly větší peníze do ČSOB, a neumí si to vysvětlit jinak, než že se mu na účet podíval známý dotyčného v bance. Kdyby tu nějaký insider věděl, jak moc vyloučené to v tamním systému je, budu vděčný třeba i jen v poště.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Ale IBAN také nemusí splňovat tuhle podmínku - má svůj kontrolní součet.
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Netýká se to cizoměnových účtů? U nich je problém (např. i u ČSOB) že nemusí splňovat modulo 11.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Nevíte něco o IBANech u Citi - prý je tam nějaká výjimka, že nejsou (v některých případech) vygenerovatelné z čísla účtu. Google ale mlčí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TIP: Kdysi jsem chodil kupovat mince do směnárny na Jungmanove náměstí. Jinak obecně směnárny mince spíše berou (hlavně Arabové), ale se srážkou, klidně 20 %. Podobně banky.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TIP: Obecně směnárny mince nevedou.
    TIP
    TIP --- ---
    berou ve smenarnach v praze i kovovy eura? popripade kde?
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    Vyznate se nekdo v zahranicnich bankach? Potreboval bych doporucit lucemburskou banku s ebankingem v anglictine a idealne mnoha bankomaty po zemi.
    PULKA
    PULKA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jo, přesně tak a hlavně nebudu muset čekat na kurýra ;) Byli tam extrémně milí, tak uvidíme, jak to bude všechno fungovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: to by šlo, ale když si to založí na Pankráci, dostane 3 stovky :)

Jestli chceš vyšší úrok na spořáku (HIT, 1,5 %), tak zaplať 3 krát kartou, klidně 3 rohlíky na samoobslužné pokladně v Tescu
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Šlo to i přes kurýra, nemusíš nikam jezdit.
    PULKA
    PULKA --- ---
    BUNDA: Díky, asi si zajedu v průběhu týdne založit účet na Pankráci a bude :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PULKA: Equa je v pohodě. Ano BÚ je nyní bez podmínek. A pro splnění podmínek SÚ HIT to mohou být i tvé vlastní peníze z jiné banky.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Hledám doplněk k AirBank a jejímu spořícímu účtu - dostali jsme grant a potřebuju mít peníze přístupný v průběhu roku, ale nechci je míchat se svýma vlastníma penězma na spořáku (zcela ideální by bylo, kdyby uměli i nějak obálkovat jako AirBank). Běžný účet jsem asi schopna využít jako nějaký záložní účet při cestě do ciziny apod. (stejně mají stejný kurz), pokud to bude nutné.

Mám účty u mBank (mKonto, mMax, mMax plus), ale leta je už nevyužívám kvůli blbému úroku a iritujícímu bankovnictví a mám v plánu je jít zrušit během února. Pak mám spořící účet u ING, ale má nízký úrok a trochu komplikované posílání peněz na jiné účty. Takže jsem nakonec vybrala Equa bank, co si o tom myslíte, nebo vás napadá něco jiného?
    Pokud to dobře chápu, tak běžný účet je teď Equa od 1. 2. zcela zdarma (včetně výběrů apod.), ale nemají hotovstní pokladny a platby chodí D+1. Jejich spořící účet HIT je podmíněn třemi platbami anebo přijetím 10 000 Kč na osobní účet za měsíc - mohou to být i peníze z mého vlastního účtu u jiné banky?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEPNI_VLK: Tak běžný účet u Equa je zdarma, tak jestli je nutný, nevidím v tom problém. Navíc je potřeba splnit určité podmínky (obrat 10 tisíc nebo 3 platby kartou), aby byl na HIT účtu připsán bonusový úrok. Zabiješ tak 2 mouchy jednou ranou - posláním peněz z Poštovky do Equa a zpět splníš podmínky na obou účtech zároveň :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    PATRIKCHRZ: Díky za tipy. Shodou okolností jsem zrovna došel k (prozatímnímu) závěru, že bych si založil spořící účet HIT u Equa bank. Akorát mne tedy zarazilo, že je všude (i na vašich stránkách) uváděno, že není zapotřebí běžný účet a na stránkách Equa čtu pravý opak.

Ta druhá varianta s bububu ohledně rušení mne napadla také. Už s tím mám jisté zkušenosti (nejen v bankovnictví)..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    OSTOSEDM: "novým Švýcarskem" je prý nyní Singapur, ale zakládat účet mě tam nikdy nenapadlo :).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEPNI_VLK: založ si účet u jiné banky a hraj ping-pong. Kde si ho založíš, je celkem jedno.
    U Equa můžeš využít aktuálního bonusu 150, 200, 300 nebo 500 Kč (píši o nich v diskusi pod tímto článkem - http://www.mesec.cz/clanky/revoluce-od-equa-bank-bankovni-ucet-bez-poplatku-a-bez-podminek/, ale jsou i jiné vhodné, např. za zřízení účtu u mBank dostaneš 500 Kč.
    Já na podobné taškařice mám ING.

Přítelkyně účet vypověděla a nabídli jí vedení zdarma, bez nutnosti splňovat podmínky, tak je to taky jedna z možností. Já jsem dneska na pobočce byl vyjádřit nesouhlas s novými podmínkami, tak uvidíme, jak se zachovají, jestli mi ponechají staré, účet vypoví a nebo mi ho také dají zdarma bez podmínek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam