• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VANEK: Možnosti záleží na konkrétních transakčních systémech.

Jak jinak (krom variant všechny pobočky vs pouze domácí pobočka) by sis to představoval?
    VANEK
    VANEK --- ---
    NAVARA: Přístupová oprávnění nelze nastavit jinak než tyto dvě krajnosti?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VANEK: Přístupová oprávnění samozřejmě nastavit lze - a třeba pro zmíněné klienty privátky nastavena jsou. Ale umíš si představit ten řev klientů, kdyby i pro běžné transakce museli chodit na jednu konkrétní pobočku a nemohli je provést kdekoli? To bys imo ani ty nechtěl...
    VANEK
    VANEK --- ---
    KOC256: Ad hoc neformální obejití procesů pro identifikaci bezdůvodně obohacené protistrany dle § 38 (6) ZoB lidským faktorem je jiná věc; ale předpokládám, že když přijdu na pobočku a řeknu, že netuším, co mám na účtě, a nevydržím domů k internetu, tak mě identifikují důkladněji než jen že souhlasí pohlaví a přibližný věk.

HARALD + PATRIKCHRZ: Dík/nedík, to jsem myslel, že mají utajenější. Ale musím uznat, že „všechno všem a jenom logovat pro audit ex post, kdyby se něco posralo fakt hodně“ je jednodušší než zavádět přístupová oprávnění.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: Jak píší kolegové. Krom privátního bankovnictví, kam se běžní pracovníci poboček nedostanou se může podívat každý pracovník na jakýkoliv účet, ale je to logované (vyhnout se tomu může leda nějaký IŤák nebo statistik, který si nechává hromadně vyjet reporty ze všech účtů pro nějaké hromadné zpracování).
    Takže můžeš napsat do banky s tím, že máš podezření že se ti někdo dívá na účet a tyto informace vynáší ven a že žádáš o prošetření. Když budeš vědět i přibližně kdo, nebo z jaké pobočky, bude to jen plus. Když nic jiného, můžou toho člověka vyhodit. A že žádáš písemné vyrozumění a uvidíš co napíšou, když se budou vykrucovat, můžeš poslat stížnost na ÚOOÚ
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    ad klienti ČS: Omlouvám se, pokud už jste to zaregistrovali, ale Spořka má novou aplikaci "Můj stav", která zobrazuje zůstatky na všech produktech a historii transakcí:
    Můj stav on the App Store on iTunes
    https://itunes.apple.com/us/app/muj-stav/id961068799?mt=8
    Docela užitečné třeba před výplatou a tak :).
    HARALD
    HARALD --- ---
    HARALD: KOC256ovi se omlouvám za zkomolení nicku.
    HARALD
    HARALD --- ---
    VANEK: Je to tak, jak píše KOT256. Banky chtějí poskytovat služby na každé pobočce, takže každý zaměstnanec každé pobočky se může podívat na tvoje transakce. A taky všichni správci systémů, kde máš transakční historii, jako je internetové bankovnictví nebo datový sklad.

Drobnou útěchou je, že banka dokáže zjistit kdo k tvým datům přistupoval. Je to ale netriviální a půjde do toho ažna příkaz policie nebo soudu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VANEK:
    pokud to chapu spravne tak proc by to neslo... je to jako bys prisel na prepazku a rekl jsem Pavel Novak z Trince a jak vypada muj ucet...

Kdysi kdyz jsem omylem poslal na cizi ucet penize a oficialne mi nesmela pracovnice sdelit jmeno toho dotycneho abych ho sam kontaktoval (mimo nejake ofiko povoleni nebo soud), tak proste si ho naklikala, trochu natocila monitor a omluvila se ze musi ke kopirce...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád tvrdí, že v rámci nějakých sporů se protivník dozvěděl, že mu přišly větší peníze do ČSOB, a neumí si to vysvětlit jinak, než že se mu na účet podíval známý dotyčného v bance. Kdyby tu nějaký insider věděl, jak moc vyloučené to v tamním systému je, budu vděčný třeba i jen v poště.
    NELDE
    NELDE --- ---
    GOR: Ale IBAN také nemusí splňovat tuhle podmínku - má svůj kontrolní součet.
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: Netýká se to cizoměnových účtů? U nich je problém (např. i u ČSOB) že nemusí splňovat modulo 11.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Nevíte něco o IBANech u Citi - prý je tam nějaká výjimka, že nejsou (v některých případech) vygenerovatelné z čísla účtu. Google ale mlčí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TIP: Kdysi jsem chodil kupovat mince do směnárny na Jungmanove náměstí. Jinak obecně směnárny mince spíše berou (hlavně Arabové), ale se srážkou, klidně 20 %. Podobně banky.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TIP: Obecně směnárny mince nevedou.
    TIP
    TIP --- ---
    berou ve smenarnach v praze i kovovy eura? popripade kde?
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    Vyznate se nekdo v zahranicnich bankach? Potreboval bych doporucit lucemburskou banku s ebankingem v anglictine a idealne mnoha bankomaty po zemi.
    PULKA
    PULKA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jo, přesně tak a hlavně nebudu muset čekat na kurýra ;) Byli tam extrémně milí, tak uvidíme, jak to bude všechno fungovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: to by šlo, ale když si to založí na Pankráci, dostane 3 stovky :)

Jestli chceš vyšší úrok na spořáku (HIT, 1,5 %), tak zaplať 3 krát kartou, klidně 3 rohlíky na samoobslužné pokladně v Tescu
    NELDE
    NELDE --- ---
    PULKA: Šlo to i přes kurýra, nemusíš nikam jezdit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam