• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ:
    TOMINO_I: Ja to pochopil tak ze odmena se da menit jednou mesicne a plati to vzdy od dalsiho obdobi, ale podminky jsem tak dopodrobna necetl. Nicmene tomu nahrava to ze mi v klienstke zone nabizi zmenu i kdyz jsem prvni volbu provedl cca pred pul rokem.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: bonus lze měnit jednou ročně (myslím)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    HALVED: Aha, a jaka je ta doba se vi? :)
    Jinak dik za info ;)
    HALVED
    HALVED --- ---
    TOMINO_I: musíš si vybrat vždy jen jednu možnost na nějakou dobu
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    NINE_OF_NINE: Na te strance jsou ruzny aktivacni moznosti, znamena to teda, ze pokud jednou zaplatim tankovani, parkrat pres net a parkrat u obchodniku, tak se jednotlivy castky budou nasobit danym procentem? Nebo si aktivuju napr.tankovani na pumpach a to mam jenom 4% a 800Kc max a pak je nejake male procento na ostatni platby?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NTR: Pokud se něco nezměnilo, tak Revolut vede účty pouze v cizích měnách (EUR, USD, GPB) a vydělává zejména na konverzi, takže pro použití s českými korunami by se to moc nehodilo.

Nelde: U té Coolkarty jediné, co hrozí, že ztratí tu kartu, nová stojí opět 99 Kč, to je maximální škoda, kterou může způsobit, to řada karet k účtům stojí víc. Peníze se staré karty se převedou na účet (u kterékoliv banky) nebo na jinou Coolkartu, jen to trvá měsíc. Zrovna mě to čeká (mám asi 100 Coolkaret a jedna se mi někde zatoulala :D, blbé, že na ním mám skoro 60 tisíc ). Takže pokud nosí v peněžence víc než 100 Kč, je to ta bezpečnější varianta.

Předplacenky se od sebe velmi liší. Některé mají poplatek téměř za vše (i za nabíjení), jiné pouze za výběr z bankomatu (u ČSOB je to 6 Kč, výběr z cizích je dražší).

Každopádně můj názor je, že pokud jde opravdu o malé částky - kapesné na běžnou útratu, tak je lepší hotovost, člověk si tak nějak lépe uvědomí, jak rychle ty peníze mizí.

Pak jsou varianty více či méně na hraně smluvních podmínek banky - např. zřízení dodatkové karty (na své jméno či na jméno partnera) k účtu, na kterém nemá rodič žádné svoje peníze a svěření karty dítěti. Např. u FIO ke spořicímu účtu.

Osobně nejsem moc přítel předplacenek (pokud se nepoužívají k nějakým specifickým účelům), ale zrovna tady to je jeden z případů, kde si jejich užitečnost dokážu představit. Zejména je tak možné poslat okamžitě (z vlastní platební karty) peníze na kartu dítěte i když je mimo dosah (na tábor, školu v přírodě a podobně).
    Pole pro přílohy
    EDERA
    EDERA --- ---
    NELDE: Je to OT, ale záleží na exempláři dítěte. Znám chlapečka, co ztratil čip na obědy jedenáckrát jenom za první třídu. Na druhou stranu můj syn se dožil dospělosti, aniž by jedinkrát ztratil cokoliv cenějšího než rukavici a čipy do školních jídelen při ukončení docházky v každé ze tří škol vracel oproti záloze. Tak nějak doufám, že dcera bude podobná spíše svému bratrovi než úplně cizímu klukovi.:-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Dostal jsem nabídku na předplatitelnou kartu od Eximu (via ČSOB) a bylo to něco podobného - dost velké poplatky za nic. Jen blbec by si to objednal.
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Když vidím, jak často dokáží děti ztratit klíče, čipy a mobily (o šikaně ani nemluvě), tak bych jim kartu nesvěřoval. Je lepší, když ztratí pár korun v peněžence.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PATRIKCHRZ: To už je levnější Revolut, ne? Pokud jde jen o to dát dítěti platební kartu na kapesné, tedy nepoužívat převody v bankách, ale jen platit kartou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jenže doba je jiná. Ono ne každý je Skot povahou a v rámci výchovy k finanční gramotnosti mi nepřijde úplně marný, aby se dítě naučilo ovládat účet pod dohledem. A pokud jde o low cost banky, tak mBank třeba už dětský účet taky má. A i kdyby mělo dítě/student účet u kamenné banky, tak naučit ho, že je čas banku změnit, když se změní podmínky a zrovna tahle pro něj přestane být výhodná, taky není od věci.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BALAENA: já jsem můj první účet měl někdy ve třiceti :). Už jsem dávno pracoval a používal jsem vkladní knížku, kam mi chodila výplata :D.
    Pokud nemusím platit pravidelné bezhotovostní platby a nemám vlastní příjem (teď nemyslím kapesné pár stovek), tak mi stejně přijde nejlepší pokladnička s hotovostí. Úroky na účtech jsou stejně na houby a přináší to akorát problémy (např. zneužití platební karty, ztráta karta + náklady na vydání nové, atd).
    Prostě mi přijde zbytečné platit za služby spojené s účtem nebo nutnost plnit podmínky pro jeho bezplatné fungování jen proto, abych měl účet. Stejně bych pak přecházel k jiné bance, protože low cost banky dětské účty nevedou a zůstávat u kamenné banky jen proto, že jsem tam měl kdysi dětský účet je nesmysl.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Díky!
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: ke Coolkartě je také takové "internetové bankovnictví". Navíc po každém pohybu zdarma přijde SMS. V jednom IB je možné mít i vícero coolkaret, je možné je i všelijak pojmenovat, atd.
    Karta stojí 99 Kč, aktivace na poště dalších 99, ale na pobočce ČSOB/ERA zdarma. Vedení zdarma, platnost 2 roky. Platby zdarma, výběry z bankomatu ČSOB za 6 Kč. Dobít lze buď jinou kartou (Visa, MasterCard) nebo převodem z účtu.
    Pro získání první karty potřebuješ účet nebo platební kartu u ERA/ČSOB, ale to určitě v okolí najdeš někoho, kdo má a kartu ti přes Internet objedná. Další karty už můžeš zaplatit jinými coolkartami.

EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Předplacené karty taky prozkoumám. Tímhle směrem jsem zatím vůbec neuvažovala. Ale jinak nemám problém s tím, že peníze na dětském účtu jsou provždy dítěte, protože to fakt i jsou. Oproti předplacené kartě by se mi líbilo, že k tomu je i nějaké internetové bankovnictví.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PATRIKCHRZ: ty nemáš děti toho správnýho věku na dětský účty, co? "Tenhle účet se smí mít od osmi let, mně je osm, takže mám svůj účet na svoje jméno" je něco jako další mezník, další iniciační rituál
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SINEAD: pravda, sice jen max. 400 Kč, ale jsou to 2 %.
    EDERA: nějaký důvod pro dětský účet? Omezené disponování s penězi, peníze? jsou jednou pro vždy dítěte. Není lepší nějaká předplacenka, třeba coolkarta.cz?
    Pokud jde o "účet zdarma", tak to už dneska nabízí i dospělácké účty
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PATRIKCHRZ: 2% stale vidim u Cetelemu
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nezkoumal jste někdo poslední dobou dětské účty? A hlavně karty, co k tomu dávaj. Někdy před pěti lety na to šla v podstatě jen vybrat hotovost z bankomatu, teď to na mě podle popisů na internetových stránkách dělá dojem, že už by s tím mohlo jít i platit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: 2 % už nikdo jiný nedává. I 1 % je dneska úspěch. Mnohem víc záleží na tom, z jakých transakcí se bonusy vyplácejí, banky to začínají celkem drasticky omezovat. Třeba zmíněná Raifka u Mall kreditky bude nově dávat bonusy jen z některých plateb (tuším tam nebudou fyzické platby v rámci ČR), hodně bank přestává poskytovat bonusy z plateb na poště (třeba mBank), z dobíjení předplacených karet a myslím, že to je jen začátek. Také dochází k drastickému omezení horní hranice bonusů - já mám třeba kreditku Axa od Unicredit, která nemá horní limit pro bonusy, ale od března zavádí limit max. 400 Kč za měsíc, takže divoká jízda odměn v řádech desítek tisíc měsíčně končí :(

Očekávám, že výhledově to půjde podobným systémem, jako má Moneta. Tedy bonusy ve vybraných obchodech a vybraných odvětvích - https://www.moneta.cz/lide/karty/kreditni-karty/kreditni-karty-moneycard , což dost často nefunguje, známí musí neustále sledovat a přepočítávat platby a reklamovat, protože banka za cca polovinu plateb bonus nepřipíše.

Bohužel regulace EU na mezibankovní sazby má stejný dopad, jako jakákoliv jiná regulace. Spotřebiteli to nepomůže (obchodníci rozhodně nezlevnili zboží) a banky si to vezmou jinde (zejména na kurzech, které se u řady banky skokově zvýšily, např. během půl roku zvyšovala AirBank spread hned dvakrát), třeba právě na těch odměnách za platbu kartou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam