STRIX: účty zdarma (vedení, karta, pohyby) bez podmínek jsou na trhu tři: Fio, Air Bank a Equa. První dvě mají výběry zdarma pouze ze svých bankomatů, Equa ze všech. Při splnění podmínek (obrat na kartě) se lze dopracovat k výběru z cizího bankomatu i u FIO.
Pak je tu ještě nová banka Creditas (do minulého roku l s ožna), která by měla mít 5 výběrů z cizích bankomatů zdarma, vedení účtu a karta zdarma, ale tento účet nemám (první tři ano) a nemám s ním zatím zkušenost (ale už jsem si požádal).
Z úvodních tří bank se nespálíš s žádnou, každá má nějakou tu výhodu a nevýhodu, nejlepší úroky do 350 000 Kč lze dostáhnout u Air; Air a FIO umožňují více platebních karet (dvě zdarma), Equa ani za příplatek. Dle mých osobních zkušeností i zkušeností lidí na fórech je IB Equa poměrně pomalé, převody v rámci banky trvají desítky sekund a někdy i desítky minut (když to zrovna potřebuji).
Mně nevíce vyhovuje FIO a to kvůli dlouhodobé stabilitě poplatků i dalších podmínek a nejvíce mi vyhovuje jejich IB, ale chápu, že někdo to má jinak.
Pak je spoustu bank, které mají vedení účtu (+ karta + převody) zdarma při splnění podmínek (nejčastěji obrat na účtu), z těch, co mám, tak ČS, ČSOB, KB, Unicredit, GE/Moneta, Sberbank. Záleží na tom, jaké služby chceš (já třeba využívám cestovní pojištění zdarma a vstupy do letištních salonků) a co jsi pro to ochotna udělat.
Pokud chceš jen základní služby zdarma, tak ze čtveřice FIO, Air, Creditas a Equa si určitě vybereš.