• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    PATRIKCHRZ: ja som tvrdil, ze je to inak ked nemam pravdu ? Ja ten system programujem a teraz dost fabulujes a hras sa so slovami.
    Aj prevody sa daju spracovavat near to online (i ked casto je to batch mimo standardne casy).
    Aj vyber z bankomatu, alebo platba kartou musia vediet zostatok.
    A napriek tomu tie bankomaty nemusia byt stale online (pocas dennych spracovani sa poziadavky frontuju a pracuje sa s offline zostatkom)...
    Takychto nepresnosti (alebo relevantnych ale neuvedenych veci) by som ti v poslednom prispevku opravil hromadu. Popravde ma prekvapuje, ze dotaz na zostatok je takto krute spoplatneny, pretoze to je najcastejsia operacia. Mna by viac zaujimalo lde sa daju dohladat tie poplatky co prezentujes, ci je tam nejaky rozpad, alebo je to pevna cena.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DONTRAGEDY: Ani zde nemáš pravdu. Při převodu z jedné banky do druhé se účastní 3 subjekty: Banka A, ČNB a Banka B.

Při zjištění zůstatku to je: Banka, která vydala kartu, Banka vlastnící bankomat, karetní společnost a zprostředkovatel (MUZO). Navíc všechny systémy musí být on-line a celé spojení musí proběhnout ihned. U převodu je to dávkou (a čistě teoreticky to lze řešit přes diskety, tedy alespoň donedávna akceptovala ČNB příjem dat i na disketě), byť jich je několik denně.
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    PATRIKCHRZ: to by ma nikdy nenapadlo, z logiky sprav a spracovania je dotaz na zostatok lahsia operacia (tym padom aj s nizsim nakladom)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DONTRAGEDY: No to jsou dražší a to i několikasetnásobně. Poplatek, který banka platí ČNB za zpracování jedné položky je 9 haléřů (z toho je ještě počítána sleva 4, 6 nebo 8 haléřů dle objemu transakcí).

Při zjištění zůstatku platí banka zprostředkovateli (ten je v ČR většinou Global Payments, dříve MUZO) poplatek - bývalo to 9 Kč, ale možná to snížili. Ten poplatek je stejný jako v případě výběru (to pak platí ještě něco bance vlastnící bankomat).

Výsledkem je cena za bezhotovostní převod i 1 haléř (od objemu transakcí nad 5 milionů kusů za měsíc) proti cca 9 korunám za ověření zůstatku.
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    PATRIKCHRZ: a naklady na zobrazenie zostatku su vyssie, nez naklady na prevod ? Ako vidis to nie je kriterium co zpoplatnit
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: Poplatek za převod si nemyslím, náklady na převody jsou naprosto nepodstatné (haléře za jeden převod). Alespoń omezený počet výběrů z bankomatu budou muset mít také. Spíše se obávám dalšího zvýšení spreadu (tedy zdražení platby kartou v cizí měně) a nějakých poplatků spojených s kartou.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    PATRIKCHRZ: Zatim mě to netankuje. Naštvaný budu, jestli někdy zavedou poplatek za převod nebo výběr z bankomatu. Co mě ale štve už dnes je nemožnost zřídit dispoziční práva pro druhou osobu k mému účtu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: Equa, bohužel, nastavila takové podmínky, které jsou, dle mého názoru, dlouhodobě neudržitelné. Tohle je takový "testovací balonek", jak moc to klienty naštve. Další opatření očekávám tak za rok
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Equabank zavádí od 1.4. poplatek za zobrazení zůstatku v bankomatu 9kč. Pokud je to zobrazení zůstatku pro aktivaci nové karty, poplatek není
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: Prostě je to způsob jak z kreditky získat bezúročně peníze a pokud kreditka dává nějaký bonus za platbu tak jen dobře :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    EDERA: tak úplně ne. Protože tu předplacenku počítám nabíjí z kreditky přímo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Stejnou službu ale prokáže normální karta k běžnému účtu, ne?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EDERA: třeba je to způsob jak platit cash operace z kreditky, kdy banky žijí v nějakém divném světě, kde všichni obchodníci mají jejich terminál a za vybrání z kreditky v bankomatu účtují nemalé poplatky + úrok od prvního dne
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Tak myslela jsem tu úvahu spíš obecně - k čemu je dospělýmu dobrá předplacená karta?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EDERA: Asi si je nechtěl registrovat na sebe, tak mu tam zůstaly základní - velmi směšný - limity :)
    STRIX
    STRIX --- ---
    PATRIKCHRZ: díky :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: A v čem spatřuješ výhody předplacených karet, že jich máš tolik?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STRIX: účty zdarma (vedení, karta, pohyby) bez podmínek jsou na trhu tři: Fio, Air Bank a Equa. První dvě mají výběry zdarma pouze ze svých bankomatů, Equa ze všech. Při splnění podmínek (obrat na kartě) se lze dopracovat k výběru z cizího bankomatu i u FIO.
    Pak je tu ještě nová banka Creditas (do minulého roku l s ožna), která by měla mít 5 výběrů z cizích bankomatů zdarma, vedení účtu a karta zdarma, ale tento účet nemám (první tři ano) a nemám s ním zatím zkušenost (ale už jsem si požádal).

Z úvodních tří bank se nespálíš s žádnou, každá má nějakou tu výhodu a nevýhodu, nejlepší úroky do 350 000 Kč lze dostáhnout u Air; Air a FIO umožňují více platebních karet (dvě zdarma), Equa ani za příplatek. Dle mých osobních zkušeností i zkušeností lidí na fórech je IB Equa poměrně pomalé, převody v rámci banky trvají desítky sekund a někdy i desítky minut (když to zrovna potřebuji).

Mně nevíce vyhovuje FIO a to kvůli dlouhodobé stabilitě poplatků i dalších podmínek a nejvíce mi vyhovuje jejich IB, ale chápu, že někdo to má jinak.

Pak je spoustu bank, které mají vedení účtu (+ karta + převody) zdarma při splnění podmínek (nejčastěji obrat na účtu), z těch, co mám, tak ČS, ČSOB, KB, Unicredit, GE/Moneta, Sberbank. Záleží na tom, jaké služby chceš (já třeba využívám cestovní pojištění zdarma a vstupy do letištních salonků) a co jsi pro to ochotna udělat.

Pokud chceš jen základní služby zdarma, tak ze čtveřice FIO, Air, Creditas a Equa si určitě vybereš.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    STRIX: equa, aż na ten spořící účet
    STRIX
    STRIX --- ---
    Ahoj, potřebuju si zařídit novej bankovní účet, ten původní mám asi milion let a z osobních důvodů potřebuju změnu a v těch všelijakých nových bankách se moc nevyznám. Něco málo na netu sem četla, ale radši dám na doporučení a osobní zkušenost. Můžete mi dát nějaký tipy? Díky :)

Žádný extra požadavky nemám. Úvěry řešit nebudu.
    Moje priority:

- co nejmíň (ideálně žádné) poplatků
    - výběry z bankomatů zdarma
    - online zřízení účtu (není podmínka, ale velká výhoda - sem lemra)
    - spořící účet by mohl mít spíš vyšší úrokovou sazbu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam