• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    PATRIKCHRZ: to by ma nikdy nenapadlo, z logiky sprav a spracovania je dotaz na zostatok lahsia operacia (tym padom aj s nizsim nakladom)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DONTRAGEDY: No to jsou dražší a to i několikasetnásobně. Poplatek, který banka platí ČNB za zpracování jedné položky je 9 haléřů (z toho je ještě počítána sleva 4, 6 nebo 8 haléřů dle objemu transakcí).

Při zjištění zůstatku platí banka zprostředkovateli (ten je v ČR většinou Global Payments, dříve MUZO) poplatek - bývalo to 9 Kč, ale možná to snížili. Ten poplatek je stejný jako v případě výběru (to pak platí ještě něco bance vlastnící bankomat).

Výsledkem je cena za bezhotovostní převod i 1 haléř (od objemu transakcí nad 5 milionů kusů za měsíc) proti cca 9 korunám za ověření zůstatku.
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    PATRIKCHRZ: a naklady na zobrazenie zostatku su vyssie, nez naklady na prevod ? Ako vidis to nie je kriterium co zpoplatnit
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: Poplatek za převod si nemyslím, náklady na převody jsou naprosto nepodstatné (haléře za jeden převod). Alespoń omezený počet výběrů z bankomatu budou muset mít také. Spíše se obávám dalšího zvýšení spreadu (tedy zdražení platby kartou v cizí měně) a nějakých poplatků spojených s kartou.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    PATRIKCHRZ: Zatim mě to netankuje. Naštvaný budu, jestli někdy zavedou poplatek za převod nebo výběr z bankomatu. Co mě ale štve už dnes je nemožnost zřídit dispoziční práva pro druhou osobu k mému účtu
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOOMIX: Equa, bohužel, nastavila takové podmínky, které jsou, dle mého názoru, dlouhodobě neudržitelné. Tohle je takový "testovací balonek", jak moc to klienty naštve. Další opatření očekávám tak za rok
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Equabank zavádí od 1.4. poplatek za zobrazení zůstatku v bankomatu 9kč. Pokud je to zobrazení zůstatku pro aktivaci nové karty, poplatek není
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: Prostě je to způsob jak z kreditky získat bezúročně peníze a pokud kreditka dává nějaký bonus za platbu tak jen dobře :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    EDERA: tak úplně ne. Protože tu předplacenku počítám nabíjí z kreditky přímo.
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Stejnou službu ale prokáže normální karta k běžnému účtu, ne?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EDERA: třeba je to způsob jak platit cash operace z kreditky, kdy banky žijí v nějakém divném světě, kde všichni obchodníci mají jejich terminál a za vybrání z kreditky v bankomatu účtují nemalé poplatky + úrok od prvního dne
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Tak myslela jsem tu úvahu spíš obecně - k čemu je dospělýmu dobrá předplacená karta?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EDERA: Asi si je nechtěl registrovat na sebe, tak mu tam zůstaly základní - velmi směšný - limity :)
    STRIX
    STRIX --- ---
    PATRIKCHRZ: díky :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: A v čem spatřuješ výhody předplacených karet, že jich máš tolik?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STRIX: účty zdarma (vedení, karta, pohyby) bez podmínek jsou na trhu tři: Fio, Air Bank a Equa. První dvě mají výběry zdarma pouze ze svých bankomatů, Equa ze všech. Při splnění podmínek (obrat na kartě) se lze dopracovat k výběru z cizího bankomatu i u FIO.
    Pak je tu ještě nová banka Creditas (do minulého roku l s ožna), která by měla mít 5 výběrů z cizích bankomatů zdarma, vedení účtu a karta zdarma, ale tento účet nemám (první tři ano) a nemám s ním zatím zkušenost (ale už jsem si požádal).

Z úvodních tří bank se nespálíš s žádnou, každá má nějakou tu výhodu a nevýhodu, nejlepší úroky do 350 000 Kč lze dostáhnout u Air; Air a FIO umožňují více platebních karet (dvě zdarma), Equa ani za příplatek. Dle mých osobních zkušeností i zkušeností lidí na fórech je IB Equa poměrně pomalé, převody v rámci banky trvají desítky sekund a někdy i desítky minut (když to zrovna potřebuji).

Mně nevíce vyhovuje FIO a to kvůli dlouhodobé stabilitě poplatků i dalších podmínek a nejvíce mi vyhovuje jejich IB, ale chápu, že někdo to má jinak.

Pak je spoustu bank, které mají vedení účtu (+ karta + převody) zdarma při splnění podmínek (nejčastěji obrat na účtu), z těch, co mám, tak ČS, ČSOB, KB, Unicredit, GE/Moneta, Sberbank. Záleží na tom, jaké služby chceš (já třeba využívám cestovní pojištění zdarma a vstupy do letištních salonků) a co jsi pro to ochotna udělat.

Pokud chceš jen základní služby zdarma, tak ze čtveřice FIO, Air, Creditas a Equa si určitě vybereš.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    STRIX: equa, aż na ten spořící účet
    STRIX
    STRIX --- ---
    Ahoj, potřebuju si zařídit novej bankovní účet, ten původní mám asi milion let a z osobních důvodů potřebuju změnu a v těch všelijakých nových bankách se moc nevyznám. Něco málo na netu sem četla, ale radši dám na doporučení a osobní zkušenost. Můžete mi dát nějaký tipy? Díky :)

Žádný extra požadavky nemám. Úvěry řešit nebudu.
    Moje priority:

- co nejmíň (ideálně žádné) poplatků
    - výběry z bankomatů zdarma
    - online zřízení účtu (není podmínka, ale velká výhoda - sem lemra)
    - spořící účet by mohl mít spíš vyšší úrokovou sazbu
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PATRIKCHRZ:
    TOMINO_I: Ja to pochopil tak ze odmena se da menit jednou mesicne a plati to vzdy od dalsiho obdobi, ale podminky jsem tak dopodrobna necetl. Nicmene tomu nahrava to ze mi v klienstke zone nabizi zmenu i kdyz jsem prvni volbu provedl cca pred pul rokem.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    TOMINO_I: bonus lze měnit jednou ročně (myslím)
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    HALVED: Aha, a jaka je ta doba se vi? :)
    Jinak dik za info ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam