• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nevíte někdo, jak to je se zřizováním internetového bankovnictví k účtu, který není vedený na mě, ale mám k němu podpisové právo (ČSOB)? Asi tam bude muset majitel, což? Blbý je, že to ho momentálně není schopen (resp. schopna). Půjde to aspoň řešit z jakékoliv pobočky? Jsem klasickej plaťák nepodávala tak patnáct let.:-O
    VANEK
    VANEK --- ---
    OMNISLASH: Tak když to není na pokladnu, tak možná jo; tu naopak před JEJÍ zavíračkou blokují skládání tržby a jednou byl pokladník dost sprostý i na lidi, co přišli včas.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    poznatek k fio - zjevne ma smysl chodit tam 10 minut pred zavirackou, tedy u nas 10 minut pred sestou. pobocka je uplne prazdna a neni nutne pul hodiny cekat :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SINEAD: Ne, tvuj problem je zes nepochopila, ze 3d secure ti nijak nepomuze u tech 99% platebnich bran, ktere ho nemaji.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    E2E4: Myslis, ze retard, co ti hrabne v trvaji do kapsy a vytahne penezenku ma tucha, co je 3DS? Ale jak rikam...samozrejmne je to tvoje volba, takze gou ahed ;) ja osobne jsem rada ze mam zadarmo nakou "dodatecnou" moznost zabezpeceni a zadavat kod me nijak neomezuje.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SINEAD: Omg precti si co jsme tu o tom psali - tohle pomuze bance, ne mne. pokud mi nekdo ukrafne kartu/jeji cislo tak s ni bude platit vsude jinde nez na platebni brane ktera ma 3d secure..
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    E2E4: Noo tak good luck az ti to nekde vybrakujou a budes se s bankou tahat jestli za to muzes nebo ne.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SINEAD: U nekterejch bran jo.
    Je to pro mne vopruz navic kterej skoro vubec nezlepsi bezpecnost moji karty.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    E2E4: Podle me to nevypnes. A vadi ti na tom konkretne co?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    E2E4: získání stržené částky zpět
    NELDE
    NELDE --- ---
    DONTRAGEDY: Drobná odpověď v rámci vysvětlení nedorozumění - cena pro banku velmi často obsahuje ceny za nakupované služby - nezáleží tedy úplně, kolik je stojí ta transakce interně (infrastruktura plus programy). Poplatek za použití clearingu ČNB definovala ČNB (ve skutečnosti velmi dobrou cenou), zatímco ceny služeb s pomocí bankomatů jsou plně komerční ceny provozovatelů. Vůbec nezáleží na tom, co je to složitější - je to věc cenové politiky bank. Pokud má banka vlastní síť bankomatů a platebních terminálů, tak má i příjmy z této sítě, pro ostatní jsou to jen výdaje. Logicky tak banky s tou sítí nemají zájem ty vnitrobankovní ceny snižovat - mimo jiné by tím podporovaly konkurenci.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VENIKA: Chargeback co?
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    E2E4: Tak ono pokud tvoji kartu skutecne nekdo zneuzije a zaplati u obchodnika, ktery 3D secure neni, pricemz ta banka je, tak banka automaticky vyhrava chargeback. (pokud si to dobre pamatuju). Nejsem si jista, jestli nektere banky umoznuji si to vypnout.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ZBYNEK: Ale je to zabezpeceni obchodnika resp platebni brany, ne zabezpeceni moji karty, te to nepomuze.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ZBYNEK: "pro 3DS je hlavně důležité to, že obchodník nezná číslo karty, takže se zákazník nemusí bát, že bude karta zneužita" - tak to je spise obecne smyslem platebnich bran, ne? to s 3ds nema nic moc spolecneho
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    E2E4: Tak pro 3DS je hlavně důležité to, že obchodník nezná číslo karty, takže se zákazník nemusí bát, že bude karta zneužita.

Autorizace přes SMS je jenom další úroveň zabezpečení 3DS; není to o tom, že by si to vymyslel obchodník, ale proto, že to nastavila tvoje banka. (Jak to je s odpovědností, pokud si to vypneš, netuším, to si zjisti u své banky.)

Nevím o tom, že by šlo přes SMS autorizovat jakoukoliv transakci. I proto mám pro online platby u "ne-3DS" eshopů (amazon, ali, ...) samostatný účet se samostatnou kartou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    E2E4: ano, normální platbu kartou (bez použití PINu nebo autorizačního kódu) úspěšně vyreklamuješ. Však data mohla odkudkoliv uniknout, viz např. http://www.zive.cz/...rtach-jako-holy-text-hackeri-jich-odcizili-35-tisic/sc-4-a-185830/default.aspx

Nejbezpečnější byla virtuální karta Cetelem, ale tu aktuálně ruší. Takže jedině vybrat kartu s možností nastavení limitů a mít limity pro platby bez fyzického předložení karty stále stažené na nulu a před platbou je zvednout.,

Ještě je tu zamykání karty od Raifky, ale to je poměrně drahé (platí se za každé odemčení a odemykat se musí i při transakcích s fyzickým předložením karty.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PATRIKCHRZ: a normalni kartu vokecam?

Pro mne to nema zadnej prinos, asi si to vypnu - jen prace navic u obchodu co to podporujou a zrovna tech se nebojim ze by je hackli/zneuzili kartu protoze tu branu maj primo u banky..

Neco co by jakoukoliv transakci kartou autorizovalo jeste pres sms neexistuje?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    E2E4: 3D Secure je především ochrana obchodu - že nepřijme platbu kradenou kartou (protože na tom často bývá škodný, banka mu v případě, že má více takových plateb, může účtovat vyšší poplatky, ne vždy mu musí celou úhradu proplatit - vím o českém obchodu, který velmi draho posílal do zahraničí křišťálový lustr, příjemce balík nepřevzal a platbu reklamoval, veškeré (velmi vysoké) náklady na dopravu šly na vrub obchodníka).
    Už jsem narazil i na web, který bral pouze karty podporující 3D Secure (vstupenky na automobilový festival v Goodwoodu).

Co se odpovědnosti týče, tak se domnívám, že to bude rovno platbě s PINem, tedy že "to nevokecáš".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Prosimvas jak funguje 3D secure?

Prijde mi to jako nejaka blbost, u obchodu ktery to podporujou je dalsi autorizace, ale k cemu je mi to dobry? Kdyz mi nekdo ukradne cislo karty, asi ho bude pouzivat na obchodech ktere 3D secure nepodporuji, zejo..

A jak je to s odpovednosti, nejak se to pro mne zhorsi, kdyz mam fio a mbank?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam