• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    TOMINO_I: můžeš se zeptat na tom jejich fóru, ne? :D
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Ten Hello banka web je tak hnusne neprehlednej.. nesnasim to, ale jak jsem si myslel. Nikde nic, zadna zminka v dokumentech. Proste dojde jenom SMS? To jako vazne?
    Btw.to jeji IB jak se zmenilo, to je taky humus. Zlaty to Cetelem co melo predtim, tam jsem si mohl aspon nastavit, co jsem chtel. Tu nic, a jak jsem psal, neprehledny.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    BUNDA: Mno jako me to celkem tedka prekvapilo, nikde o tomto ani zminka.. :-/
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TOMINO_I: a sakra. Od novýho roku jsem chtěl zrušit RB a přejít k Hello.
    TOMINO_I
    TOMINO_I --- ---
    Tak ted mi dosla zajimava SMS z Hello banky:
    "Hezdy den, od 1.1.2018 upravujeme odmenu za nakupy. Nove usetrite az 500Kc mesicne. Z kazde platby v obchodech nebo na internetu s Vasi kreditkou c XXXXXX Vam vratime 1% zpet na Vas Hello kredit. Prejeme vse nejlepsi do noveho roku."

Mam to chapat, ze 2% jsou pase a taky snizuji na 1% jako Citi/Raifka?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NIGHTHUNTER: oni mají různé marže na různé měny a v létě prostě kuny neměli výhodně.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    NELLAS: já v létě taky kupoval chorvatské kuny v Jindřišské za VIP kurz, ale když jsem pak platil v Chorvatsku kartou od EquaBank, tak ten kurz byl výhodnější...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Do Jindřišské chodím standardně, samozřejmě :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Jedu slavit Silvestra do zahraničí, ale po Novém roce na to mrknu. Osobně nejraději měním u Arabů v Jindřišské (mají tam i větší exotiku, včera jsem kupoval i hřivny za 80 haléřů), ale v létě ty kuny prostě vyšly lépe v Creditas (když mi to jako klientovi dali za devizový kurz).
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Jestli někde najdeš přesnější info, budu ráda. Vždycky se hodí vědět, než člověk začne obíhat všechny směnárny v centru a hledat, kde nějakou "obskurnější" měnu vyměnit :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: Já tam kupoval kuny. Teď jsem na mobilu, takže z jejich stránek moc nevidím. Co si pamatuji, tak nějaké měny na pobočce v Praze na Florenci měli, ale kolik a které už nevím.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: K těm směnám... na webu u nich vidím jen nabídku EUR/USD. Prodávají i jiné měny? Kde to najdu/zjistím? :) Díky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: Já vím. Proto jsem navrhl několik alternativ:
    1) změna banky - když si vybere ze skupiny Fio, Air, Equa, Creditas, Hello, tak se nemůže spálit. Všechny nabízí vedení účtu, tuzemské platby a kartu bez podmínek zdarma. Buď mají vlastní bankomaty (Fio, Air), nebo umožňují omezený určitý počet výběrů z cizích (ostatní; za obrat i Fio).
    Já se přikláním na stranu Fio, jejichž IB považuji za nejlepší (rychlé i na slabém PC, málo datově náročné, přehledné a jednoduché), ale nemám problém s žádnou ze zbývajících. Jako druhou v řadě (nebo záložní, vždy je lepší mít dvě banky, dvě karty) bych zvolil Creditas kvůli směnným kurzům v kombinaci s rozumným poplatkem za výběr v zahraničí (30 Kč). Navíc klienti mohou na pobočce nakupovat valuty za devizový kurz, který u exotičtějších měn může být výhodnější, než valuty v arabských směnárnách (moje zkušenost z léta s chorvatskými kunami).

2) pak jsem uvedl i variantu setrvání u stávající banky. Téměř všechny banky na trhu umožňují mít účet včetně základních služeb zdarma, tedy i ČS. A člověk je od přírody tvor líný a změna produktu pro něj může představovat menší "trauma", než změna banky. Sice je nutné plnit podmínky, ale za to dostane poměrně hodně muziky, pro někoho (například cestovatele) to může být velmi zajímavé.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ADAMM: asi tak, mě otravuje i přelejvání 15k tam a zpět na účtu v RB (ale byla to podmínka lepší sazby hypotéky, tak to holt děláme)

ZBYNEK: hele proti jiným bankám jsou lidi v AB fakt medíčci - znám sama ze své zkušenosti, musela jsem se pak naučit komunikovat méně proklientsky, protože v jiné bance/jiném typu businessu je to spíš na škodu :). Ale samozřejmě, občas natrefíš na výjimku, se někdo blbě vyspal :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZBYNEK: no vidíš. já třeba měl fakt příjemnou zkušenost (Brno, Joštova). ohledně občanky mi teď před asi měsícem a půl volali z Equa bank a pozvali si mě na pobočku, byli velice milí a ani se mi nesnažili nutit nějaký produkty... až mi bylo líto, že tu banku prakticky zneužívám :D
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: já jsem za tvoji přítomnost v téhle diskusi rád, ale myslím, že bys neměl zapomínat na to, že 99,9% populace není jako ty - nechtějí dělat věci jako přelévání stovek tisíc sem a tam, nechtějí mít osm bank a vyzobávat si z nich vychytávky atd. atd. a nepoužívají Operu Mini ;-)

takže není od věci dívat se na dotaz očima "normálního člověka" :) a podle toho odpovídat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pokud hodně platí kartou, tak je lepší nějaká "vracecí" kreditní karta.
    A k té opičárně - myslím, že to za to stojí. I kdyby jen kvůli cestovnímu pojištění na 10 milionů, které je v ceně (tedy zdarma při splnění podmínky) účtu. A jsou tam i věci, které jsou jinde ve výlukách, třeba potápění.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Já vím, že mBank má tuhle blbou podmínku. Ale pokud někdo tvrdí, že hodně platí kartou, tak to pro něj není svazující podmínka. Já osobně radši menší nákupy platím hotově, takže bych to měla problém splnit.
    Ty opicarny s přeléváním 70 tisíc jsou fakt jen pro fajnšmekry :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: dovolím si nesouhlasit, že (doplň jakoukoliv banku) bude vždy lepší volba, než ČS. Vždy záleží na tom, co chce člověk využívat. Třeba taková Erste Premier je velmi použitelná nabídka :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam